Την ώρα που το δημογραφικό πρόβλημα πλήττει τη χώρα μας και εντείνεται συνεχώς, στο χωριό Φουρνά στην Ευρυτανία ενήργησαν άμεσα για την, έστω και μικρή, αντιμετώπισή του.
Μεγάλο πλήγμα δέχεται και η εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς σε πολλές περιοχές τα σχολεία αναγκάζονται να κλείσουν λόγω έλλειψης μαθητών. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, 152 σχολικές μονάδες σε ολόκληρη την Ελλάδα αναστέλλουν τη λειτουργία τους.
Μία από τις περιοχές που πλήττεται από την κατάσταση αυτή είναι και το χωριό Φουρνά Ευρυτανίας, το οποίο, προκειμένου να αποτρέψει το κλείσιμο των σχολείων του, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να ενεργήσει γρήγορα. Με πρωτοβουλία του ιερέα του χωριού, πατέρα Κωνσταντίνου Ντούσικου, και της εκπαιδευτικού Παναγιώτας Διαμαντή, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου και σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, απηύθυναν κάλεσμα προς οικογένειες που επιθυμούν να εγκατασταθούν στο χωριό.
Η προσφορά περιλαμβάνει δωρεάν στέγαση και εργασία, με στόχο να κρατηθούν ανοιχτά τα σχολεία και να δοθεί ζωή στο χωριό.
Η αγγελία που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνοδευόμενη από όμορφες φωτογραφίες του γραφικού χωριού, γρήγορα έγινε viral, προσελκύοντας το ενδιαφέρον πάνω από 100 οικογενειών.
Η πρωτοβουλία αυτή συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς προσφέρει μια λύση όχι μόνο για το δημογραφικό πρόβλημα, αλλά και για την αναβίωση της επαρχίας.
Το χωριό Φουρνά, που διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές, όπως Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, φιλοδοξεί να γίνει το νέο σπίτι για οικογένειες που αναζητούν μια νέα αρχή στην ελληνική ύπαιθρο.
Η αγγελία ανέφερε:
Σε χωριό της Ευρυτανίας αναζητούν μία (ή και περισσότερες ίσως) οικογένειες με παιδιά που να θέλουν να μετακομίσουν στο χωριό και να γράψουν τα παιδάκια τους στα σχολεία. Το χωριό διαθέτει νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο. Aπέχει 40 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΙΤΙ και ΔΟΥΛΕΙΑ (τουλάχιστον για τον σύζυγο) και εννοείται βοήθεια με τα πρώτα έξοδα από όλο το χωριό!
Η Παναγιώτα Διαμαντή, που συμμετέχει ενεργά σε αυτή την πρωτοβουλία, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιστροφής στις ρίζες. Με σπουδαία ακαδημαϊκή καριέρα, κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων και υποψήφια διδάκτωρ, αποφάσισε να επιστρέψει στο χωριό της και να βοηθήσει στην προσπάθεια αναζωογόνησης του τόπου της.
Η ίδια, μαζί με τους υπόλοιπους εμπνευστές της δράσης, ενθαρρύνει τις οικογένειες να δουν τη ζωή στο χωριό ως μια ευκαιρία για καλύτερη ποιότητα ζωής και στενότερη κοινωνική αλληλεπίδραση.
Τελικά στο χωριό, επιλέχτηκαν να εγκατασταθούν 2 πολύτεκνες οικογένειες από την Αθήνα και συνολικά 10 νέα παιδιά θα φοιτήσουν στο σχολείο του χωριού.
Οικογένεια από τη Γερμανία με 6 παιδιά
Η πρώτη οικογένεια που έφτασε και εγκαταστάθηκε στο χωριό ήταν η οικογένεια του Στέφανου Κωστόπουλου και της Βασιλικής Εμμανουήλ, που μαζί με τα 6 τους παιδιά πήραν τη μεγάλη απόφαση να εγκατασταθούν μόνιμα στην Ελλάδα και στο χωριό Φούρνα.
Είδα την αγγελία στο Facebook και όταν το συζήτησα με τη γυναίκα μου , αμέσως συμφωνήσαμε να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο. Να εγκαταλείψουμε τη Γερμανία όπου μέναμε και είχαμε τις δουλειές μας και να γυρίσουμε πίσω στη φύση που τόσο πολύ αγαπάμε. Μιλήσαμε με τον ιερέα Κωνσταντίνο Ντούσικο και ανεβήκαμε στο χωριό. Μας αρέσει το μέρος , ζούμε ήρεμα και αρμονικά μαζί με τα παιδιά μας– Στέφανος Κωστόπουλος