23 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου – Αφιέρωμα στον Λέο Μπουσκάλια

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Best Team
Best Team
Σε αυτήν την ενότητα δημοσιεύονται άρθρα από τους σπουδαστές της κορυφαίας Σχολής Δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, New Media Studies του Σταμάτη Μαλέλη. Οι σπουδαστές υπογράφουν τα άρθρα τους υπό την εποπτεία της καθηγήτριας δημοσιογράφου Χρύσας Σαραντοπούλου για το μάθημα Αρχές Ψηφιακών Μέσων που διδάσκει στη New Media Studies. Όλα τα άρθρα των φοιτητών της Σχολής θα τα βρείτε δημοσιευμένα στο BestNews.GR .* Οι δημοσιογράφοι του αύριο βγαίνουν από τη New Media Studies. Η Χρύσα Σαραντοπούλου με την καθοδήγηση του Σταμάτη Μαλέλη, μεταλαμπαδεύει γνώση digital media, internet & social media αλλά και το πάθος της για τη δημοσιογραφία.

Κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου, λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για να αναγνωρίσουν το εύρος των βιβλίων. Μια σύνδεση μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος, μια γέφυρα μεταξύ των γενεών και των πολιτισμών.

Γράφει η Αθηνά Σκεπασιανού  23 Απριλίου

Για τους βιβλιοφάγους και τους λάτρεις της ανάγνωσης, η ημέρα αυτή αποτελεί μια μεγάλη γιορτή. Για τον φετινό εορτασμό, επέλεξα τον Λέο Μπουσκάλια. Ο οποίος υπήρξε Αμερικανός συγγραφέας, ομιλητής κινήτρων και καθηγητής στο Τμήμα Ειδικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.

Το όνομά του είναι συνυφασμένο με αυτό του Dr. Love. Αυτό γιατί, οι προβληματισμοί του, οι στοχασμοί του και οι τοποθετήσεις του, αγγίζουν θέματα συναισθηματικού περιεχομένου, και όχι μόνο.

Ένας ακόμη λόγος που επέλεξα τον συγκεκριμένο συγγραφέα, είναι διότι, ακόμη κι αν δεν έχει διαβάσει κάποιος βιβλία του, τον ξέρει! Κάπου έχει συναντήσει αποφθέγματά του και το όνομά του φαντάζει γνώριμο.

Ο Λέο Μπουσκάλια, ήταν ο πρώτος που δήλωσε και προώθησε την έννοια της ανάγκης της ανθρωπότητας για αγκαλιές: 5 για να επιβιώσει, 8 για συντήρηση και 12 για να ευδοκιμήσει.

Πολυγραφότατος και βαθιά φιλοσοφημένος, καταπιάστηκε  με κάθε θέμα που ταλανίζει τον άνθρωπο και δεν δίστασε να ”εκτεθεί” στα μάτια του αναγνώστη. 

Αποφθέγματα – Ορόσημο 

 

Λέο Μπουσκάλια

Μια αγάπη βαθιά, ουσιαστική και άνευ όρων. Η οποία δεν περιορίζεται μόνο προς τους άλλους, αλλά αφορά και εμάς τους ίδιους. Δεν μπορείς να αγαπάς, αν δεν έχεις μάθει πρώτα απ’ όλα να αγαπάς εσένα. Άλλωστε…

ΔΕΝ ΑΓΑΠΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΓΑΠΗΣΟΥΝ.
ΑΓΑΠΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΝΙΩΘΟΥΜΕ.

Στο βιβλίο του Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις, θίγει πανανθρώπινα θέματα:

<<Τα παιδιά μας μεγαλώνουν τόσο γρήγορα, που δεν τα βλέπουμε. Σηκώνεις ξαφνικά τα μάτια και βλέπεις έναν έφηβο ή κάποιον σε ηλικία γάμου. Έχεις χάσει τη χαρά να κοιτάζεις τα πρόσωπά τους, γιατί τρέχεις όλη τη μέρα να τους εξασφαλίσεις διάφορα πράγματα κι έχεις χάσει τη χαρά. Ο πολιτισμός μας στηρίζεται στο κυνήγι των στόχων. Θα σας πω μια αλήθεια — ζωή δεν είναι ο στόχος, αλλά το ταξίδι. Ζωή είναι το ταξίδι, η διαδικασία, το να πας μέχρι εκεί. Ωραία, έφτασες εκεί και τι βρήκες; Ανθρώπους που σε ζηλεύουν. Έχεις μια Κάντιλακ. Η Κάντιλακ είναι λίγο κρύος σύντροφος για το κρεβάτι σου… Οι πόρτες και το τιμόνι εμποδίζουν. Έχουμε ξεχάσει όμως τι σημαίνει να κοιτάζουμε ο ένας τον άλλο, να αγγίζουμε ο ένας τον άλλο, να συνδεόμαστε, να νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλο. Δεν είναι περίεργο που πεθαίνουμε όλοι από μοναξιά.>>

Η συνήθειά του να χρησιμοποιεί παραδείγματα, απτά, καθημερινά, καθώς και συμβάντα που συνέβησαν στον ίδιο, είναι στοιχεία που τον έκαναν μοναδικό. Στα μάτια του αναγνώστη είναι οικείος, προσιτός και ημιτελής. όπως κάθε άνθρωπος, με φόβους, λάθη και πάθη.

Περί…ελευθερίας!

<<Ένα άλλο πράγμα που χρειαζόμαστε όλοι είναι η ελευθερία. Ο Θορώ λέει ότι: «Τα πουλιά δεν τραγουδούν ποτέ μέσα σε σπηλιές». Ούτε κι εμείς. Για να μπορέσουμε να μάθουμε, πρέπει να είμαστε ελεύθεροι. Πρέπει να είμαστε ελεύθεροι να δοκιμάζουμε, να πειραματιζόμαστε, να κάνουμε λάθη. Έτσι μαθαίνει κανείς. Καταλαβαίνω τα λάθη
σου και κερδίζω από τα δικά μου. Το μυστικό είναι να μην κάνεις δυο φορές το ίδιο λάθος.>>

…Και ωριμότητας

<<Γιατί οι περισσότεροι από μας δεν ωριμάζουμε ποτέ, απλώς ψηλώνουμε… Η ευτυχία έρχεται μόνο όταν σπρώχνουμε το μυαλό και την καρδιά μας όσο πιο μακριά μπορούν να φτάσουν… Ο σκοπός της ζωής είναι να μετράς — να λογαριάζεσαι, να αντιπροσωπεύεις κάτι, να έχει κάποια σημασία το γεγονός ότι έζησες.>>

Αναγκαία η Αγάπη

<<Νομίζω πως οι άνθρωποι χρειάζονται στοργή. Ναι, το λέω αυτό με κάθε σοβαρότητα. Έχουμε ανάγκη να μας αγαπούν. Έχουμε ανάγκη να μας αγγίζουν, να μας ακουμπούν, χρειαζόμαστε κάποια εκδήλωση της αγάπης.>>

Αναπόφευκτος ο Θάνατος

<<Είμαστε όμως προστατευμένοι από τη ζωή, όπως είμαστε προστατευμένοι και από το θάνατο. Οι περισσότεροι δεν ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε το θάνατο και κουβαλάμε σ’ όλη μας τη ζωή αυτό το βρόχο γύρω στο λαιμό μας, πάντα έτοιμοι να κλάψουμε. Πρέπει να μάθουμε ότι ο θάνατος είναι απλώς μια άλλη όψη της ζωής. Είναι ο χωρισμός μας από το όχημα, είναι μια συνέχιση. Ο θάνατος μας διδάσκει τη συνέχιση.>>

Λέο Μπουσκάλια

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, 23 Απριλίου, ας είναι η αφορμή για να διαβάσουμε ένα ακόμη βιβλίο και να επωφεληθούμε απ’ όσα απλόχερα μας προσφέρει.

                                        Γράφει η Αθηνά Σκεπασιανού

Αθηνά Σκεπασιανού

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -