ΙΣΤΟΡΙΕΣΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

25η Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Ναυτικών – «Κι αν λείψεις χίλια χρόνια θα σε περιμένω»

...ωστόσο οι κάβοι σου σκληρύναν την παλάμη...

Η 25η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτικών. Καθιερώθηκε από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) το 2010 να εορτάζεται, προκειμένου να υπενθυμίζει σε όλη την κοινωνία -και ειδικά στο ναυτιλιακό κόσμο- πως οι ναυτικοί μας αποτελούν το πιο ζωντανό κύτταρο της ναυτιλίας.

Οι ναυτικοί μας, εκείνοι οι αφανείς ήρωες, που μακριά από τα σπίτια τους, τη ζεστή θαλπωρή της οικογένειάς τους, κρατούν όρθια την Ελλάδα! Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη ταξιδεύουν την πατρίδα μας. Η ελληνική ναυτιλία συνδέει όλο τον παγκόσμιο ιστό. 

«Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις», υποστηρίζει ο Οδυσσέας Ελύτης.

Φώτο: Ναυτικά Χρονικά

Των ναυτικών η αγκαλιά έχει γεύση αρμύρας, άρωμα θαλασσινό, βουή σιρόκου. Η αγάπη τους είναι σαν τη θάλασσα… δεν τελειώνει ποτέ.

Το καράβι δεν είναι μόνο ο χώρος εργασίας τους, είναι ο χώρος διαβίωσης. Οι καμπίνες στα βαπόρια έχουν να σου πουν ιστορίες πολλές!

Αλλά και τα καφενεία στις πλατείες έχουν να σου πουν ιστορίες. Ιστορίες ναυτικών που ξεμπαρκέρνουνε από μπάρκα και ταξίδια μακρινά αλλά και ιστορίες αυτών που μένουνε και περιμένουνε…

Φώτο: Ναυτικά Χρονικά

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Ναυτικό είναι η αναγνώριση της συνεισφοράς των ναυτικών παγκοσμίως στο διεθνές εμπόριο, την παγκόσμια οικονομία και την κοινωνία των πολιτών.

“Η Ημέρα των Ναυτικών είναι η στιγμή για να τιμήσουμε τους 2.000.000 ναυτικούς στον κόσμο, των οποίων η αφοσίωση και ο επαγγελματισμός κρατούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών μεταφορών ασφαλείς, παρέχοντας αγαθά ζωτικής σημασίας, όπως τα τρόφιμα, τα καύσιμα και οι ιατρικές προμήθειες” τονίζει σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και διαμηνύει πως χωρίς τους ναυτικούς, η παγκόσμια οικονομία δε θα μπορούσε να λειτουργήσει.

Φώτο: Ναυτικά Χρονικά

Ο Δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης από το ναυτικό νησί της Χίου στέλνει το δικό του μήνυμα:

«Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ναυτικών αποτίουμε  ιδιαίτερη τιμή στους ναυτικούς μας, οι οποίοι στέκουν ακοίμητοι φάροι και άοκνοι πρεσβευτές του ελληνισμού σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε τη διαχρονική τους προσφορά, την αφοσίωση και τον υψηλό τους  επαγγελματισμό με το οποίο καθιστούν την ελληνική ναυτιλία πάντα αξιόλογη και πρωτοπόρα.

Εύχομαι δε, από καρδιάς, ως ένας παλαιός ναυτικός με ζωντανή όμως τη γνώση και την αγάπη της θάλασσας, να είναι γαλήνια τα πελάγη και ευνοϊκές οι θάλασσες του κόσμου για όλους τους ναυτικούς μας, ενώ εκείνοι και οι οικογένειές τους να έχουν υγεία και δύναμη!

Τους οφείλουμε τιμή, σεβασμό και ευγνωμοσύνη!»

⇒Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook και μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα καλά νέα των ημερών από το πρώτο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!

ναυτικών
ποίημα “Cambay’s water” του Νίκου Καββαδία

Καλά ταξίδια σε όλους τους ναυτικούς μας με καλές ειδήσεις και γρήγορα κοντά μας! Ήρεμες θάλασσες και απάνεμα λιμάνια!!!

Ο Άγιος Νικόλας πάντα στην πλώρη σας!

Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button