ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

30 Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

Η 30η Ιουλίου έχει καθιερωθεί από το 2013 ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων («World Day against Trafficking in Persons»).

Σκοπός αυτής της ημέρας είναι να αναδείξει την ανάγκη για πιο αποτελεσματικά μέτρα στην πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ενός από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η εμπορία ανθρώπων, γνωστή και με τον αγγλικό όρο trafficking, έχει ως αντικείμενα κυρίως την εξαναγκαστική εργασία στην ιδιωτική οικονομία, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την αφαίρεση οργάνων και ιστών του σώματος. Είναι μια διεθνοποιημένη επικερδής επιχείρηση, με τζίρο 24 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο. Έχει υπολογισθεί ότι κάθε χρόνο 21 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα του trafficking. 

Ο στόχος του ΟΗΕ για τερματισμό της σύγχρονης δουλείας έως το 2030, φαίνεται περισσότερο από ποτέ ουτοπικός, καθώς η πανδημία έχει προσθέσει επιπλέον προκλήσεις στον αγώνα για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εκτιμάται ότι είναι παγιδευμένοι αυτήν την στιγμή στα δίχτυα των κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων -ένα εμπόριο αξίας 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως– σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας του ΟΗΕ (ILO). Το 71% είναι γυναίκες, ενώ 1 στα 4 θύματα είναι παιδί.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι οι οικονομικές συνέπειες από την COVID-19 -από κλείσιμο επιχειρήσεων έως κλείσιμο συνόρων- ενδέχεται να οδηγήσουν περισσότερα άτομα σε καταναγκαστική εργασία ή σεξουαλική εκμετάλλευση, ενώ τα θύματα είναι λιγότερο πιθανό να διασωθούν ή να λάβουν κάποιου είδους υποστήριξη.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button