5 βιβλία που έχουν πρωταγωνίστριες δυναμικές γυναίκες

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Οι γυναίκες πάντα αποτελούσαν και πάντα θα αποτελούν πηγή έμπνευσης για τον κόσμο των τεχνών ενώ πάντα θα βρίσκονται στο επίκεντρο των ιστοριών που αφηγούνται οι ποιητές και οι συγγραφείς.

Ο Νίκος Καζαντζάκης είχε γράψει κάποτε: «Τα τετραθέμελα του κόσμου τούτου: ψωμί, κρασί, φωτιά, γυναίκα».

Οι συγγραφείς, τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες ανέκαθεν έθεταν τη γυναίκα στο επίκεντρο των εξελίξεων και υπήρξαν ευαίσθητοι στον τρόπο προσέγγισης του τρόπου σκέψης και του ψυχικού της κόσμου. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας παρακάτω παρουσιάζονται αξιοπρόσεκτα και σημαντικά μυθιστορήματα που επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω μέσα από τις διαφορετικές ματιές που συν-διαμορφώνουν μια σύγχρονη αντίληψη για τη θέση της στο σήμερα αλλά και το αύριο.

1. Οι Υπηρέτριες, Kathryn Stockett

5 βιβλία που έχουν πρωταγωνίστριες δυναμικές γυναίκες

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με μεγάλη επιτυχία. Κεντρική πρωταγωνίστρια δεν υπάρχει. Είναι πολλές. Αυτό, γιατί η ιστορία ακολουθεί τις ζωές αφροαμερικανών γυναικών που δουλεύουν σε σπίτια λευκών ανθρώπων, σαν υπηρέτριες. Μας βάζει στην ζωή τους και μας διηγείται ωμά, κάποιες φορές, το πόσο σκληρά αντιμετωπίζονταν αυτές οι γυναίκες από τα αφεντικά τους, τα προβλήματα που υπήρχαν μέσα στα «τέλεια» σπίτια τους και πως όλα μπορούν να αλλάξουν με μια πίτα, το 1960.

Την ιστορία αποφασίζει να γράψει η κόρη μιας τέτοιας οικογένειας λευκών με τις ομολογίες των γυναικών αυτών φέρνοντας στην επιφάνεια τον ρατσισμό που είχαν υποστεί, τον σεξισμό, αλλά και το πώς μπορούν οι γυναίκες ενωμένες να καταφέρουν τα πάντα.

2. Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί, Maya Angelou

5 βιβλία που έχουν πρωταγωνίστριες δυναμικές γυναίκεςΗ πρώτη αυτοβιογραφία της Maya Angelou μας αποδεικνύει ότι κάθε τι το προσωπικό, είναι αυτόματα και πολιτικό. Μιλάει χωρίς φόβους και χωρίς δεύτερες σκέψεις για τον βιασμό, τις εγκυμοσύνες –και τις ανεπιθύμητες- καθώς και για τον ρατσισμό που δέχονται οι γυναίκες γενικά, αλλά και οι αφροαμερικανές πιο ειδικά.

 

 

 

 

 

3. Το νυχτολούλουδο, Kopano Matlwa

5 βιβλία που έχουν πρωταγωνίστριες δυναμικές γυναίκες

Η ιστορία της Masechaba και η κατάθεση ψυχής από το μέτωπο του συστήματος υγείας της Νότιας Αφρικής καταδεικνύει τον πόνο και την οδύνη του σύγχρονου ανθρώπου. Η ίδια βιώνει τόσο την φρίκη ενός απαρχαιωμένου και άδικου συστήματος παροχής βοήθειας όσο και το μίσος των συμπατριωτών της απέναντι σε κάθε τι διαφορετικό.

Παράλληλα, η ίδια θα πληρώσει ακριβά το τίμημα της μη υποταγής σε ένα απαρτχάιντ που καθίσταται όλο και πιο σκληρό, όλο και πιο βίαιο, όλο και πιο απάνθρωπο. Η Masechaba δεν απέχει πολύ από όσα συνέβησαν στους μάρτυρες που απεικόνισαν οι ζωγράφοι της Αναγέννησης, είναι μια μάρτυρας και μία ηρωίδα του καιρού της έχοντας η ίδια βιώσει στη σάρκα της και την ψυχή της τον βιασμό ως αντίποινα για όσα πρεσβεύει.

 

4. Μη μου πεις ότι φοβάσαι, Giuseppe Catozzella

5 βιβλία που έχουν πρωταγωνίστριες δυναμικές γυναίκες

Η Samia, ήταν πρωταθλήτρια στη ζωή, στην αντοχή όχι μόνο στο στάδιο όπου έτρεχε με σώμα και ψυχή αλλά στο στίβο της ζωής, εκεί που πήρε πολλαπλά χρυσά μετάλλια. Η πραγματική ιστορία που μας παρουσιάζει ο συγγραφέας είναι σίγουρα συγκινητική, συγκλονιστική και (σκληρά) μυθιστορηματική, είναι όμως και μια παρακαταθήκη για τους αθλητές – πραγματικούς ή μη – οι οποίοι παλεύουν καθημερινά για να πετύχουν τους στόχους τους και να πραγματώσουν τις φιλοδοξίες τους όσο δύσκολοι και δυσπρόσιτοι και αν είναι.

 

 

 

 

5. Οι Μητέρες, Brit Bennett

5 βιβλία που έχουν πρωταγωνίστριες δυναμικές γυναίκες

Είναι εκπληκτικά αποκαλυπτικό το γεγονός πως οι εποχές μπορεί να αλλάζουν, οι άνθρωποι όχι. Πόσο μια κοινωνία όπως αυτή της οποίας είναι μέλος η πρωταγωνίστρια Nadia Turner, μπορεί να αποδεχτεί μια διαφορετική είδους αγάπη και να μην την καταδικάσει εν ριπή οφθαλμού; Πόσο εύκολο είναι μια κοινωνία να μην σφραγίσει τη μοίρα μιας γυναίκας αναφορικά με τις επιλογές της, επιλογές που κατά βάση δεν συνάδουν με τις ηθικές επιταγές της;

Η συγγραφέας αφηγείται τη δύσκολη ζωή μιας κοπέλας που ξεφεύγει από τους κανόνες και αποφασίζει να πάρει τη ζωή στα χέρια της, έχοντας χάσει πολύ πρόσφατα τη μητέρα της. Η ίδια θα ερωτευτεί σφόδρα, θα γίνει μητέρα, θα οδηγηθεί στην έκτρωση, την οποία δεν θα αποκαλύψει, και στην απόλυτη απαξίωση από τον χορό των μητέρων που «κυβερνούν» τη μικρή κοινότητα. Ένα σκληρό μυθιστόρημα για θέματα επίκαιρα και πάντα φλέγοντα.

 

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

 

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -