ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αετουδάκια Σμύρνης από την Εύα Κασκάνη Durkan – Μια παράδοση αιώνων

Έθιμα Χριστουγέννων

Αετουδάκια ή Αετάκια… Έθιμο Μικρασιάτικο που έχει τις ρίζες του στο Βυζάντιο! 

Από την Εύα Κασκάνη Durkan 

Μια οβάλ σφραγίδα με χαραγμένο τον δικέφαλο που σαν κειμήλιο περνούσε από γενιά σε γενιά, συχνά και ως “προικιό” από μάνα σε γιο και σε κόρη. 

αετουδάκια

*Aυθεντική σφραγίδα που δώρισε η Ένωση Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας στην Εύα Κασκάνη-Durkan κατά την επίσκεψη στη Σμύρνη τον Φεβρουάριο του 2014.

Άξιες νοικοκυράδες, έφτιαχναν μια ζύμη γλυκιά, τη σφράγιζαν, την έψηναν και την μοίραζαν σε συγγενείς και φίλους για “Καλοτυχία”, Υγεία και Μπερεκέτι. 

Σήμερα σπανίζει η διαιώνιση του εθίμου… Οι νεότερες γενιές, γνήσιοι απόγονοι Μικρασιατών ας το ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΟΥΜΕ !

Αετουδάκια Σμύρνης Εύα Κασκάνη

Αετουδάκια Σμύρνης

ΥΛΙΚΑ

  • 6 “κορκοί” αυγών
  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 1 ποτήρι πορτοκαλόζουμο
  • ζουμί από μισό λεμόνι
  • 1 φλιτζανάκι κονιάκ
  • 1 κουταλάκι γλυκού σόδα
  • 3 κ.γ. κρεμόριο
  • 1 κ.γ. κανελογαρύφαλλα
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 600 γρ. βούτυρο ή φυτίνη
  • 2 kg αλεύρι (περίπου) για όλες τις χρήσεις
  • 1 αυγό χτυπημένο με γάλα και βανίλια για “πασάλειμμα”

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε σε μια λεκάνη με τη ζάχαρη.
  2. Ρίχνουμε τους κορκούς των αυγών σιγά σιγά στο μίγμα.
  3. Προσθέτουμε τη σόδα, το χυμό λεμονιού και την πορτοκαλόζουμο κι ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε το κονιάκ, το κρεμόριο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το τριμμένο κανελογαρύφαλλο μέχρι να αφομοιωθούν.
  5. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι κι ανακατεύουμε (με τα χέρια) μέχρι να γίνει ομοιόμορφη ζύμη.
  6. Παίρνουμε κομμάτια και τα απλώνουμε και με τα αετουδάκια (σφραγίδα) τα πατάμε από πάνω και τα κόβουμε για να δημιουργήσουμε το σχέδιο (να μην είναι πολύ λεπτή η ζύμη)
  7. Χτυπάμε το αυγό με γάλα και λίγη βανίλια και μ’ ένα πινελάκι τα αλείφουμε ένα-ένα από πάνω.
  8. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο στους 180° (αφού τον έχουμε προθερμάνει) για περίπου μισή ώρα, ώσπου να ροδίσουν.

Αετουδάκια Σμύρνης Εύα Κασκάνη

*Εάν δεν υπάρχει η σφραγίδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν φορμάκια για διαφορετικά σχέδια.

Καλοφάγωτα!!!

Ευχαριστούμε θερμά την κα Εύα Κασκάνη Durkan που εμπιστεύθηκε τη συνταγή στο Bestnews.gr και ευχόμαστε σε όλους Καλοτυχία!

Αετουδάκια Σμύρνης Εύα Κασκάνη
Η ιδιόχειρη συνταγή της Εύας Κασκάνη Durkan


Η Εύα Κασκάνη Durkan με τον σύζυγο της Sadan Durkan “μεταφέρουν” τις γεύσεις και τα αρώματα της Μικρασίας στη Μυτιλήνη, στο Εστιατόριο τους Σμύρνη

Η φωτογραφία από τη “Σμύρνη” είναι του Σπύρου Παυλή

Μαγειρεύει εξαιρετικά, σχεδιάζει ρούχα και κοσμήματα, αρθρογραφεί και μπορείτε να την ακούσετε κάθε Σάββατο πρωί στις 11.00 στη ραδιοφωνική εκπομπή της στην Ερα Αιγαίου “Σε καινούργια βάρκα μπήκα”, μια εκπομπή Λαογραφική, Ταξιδιωτική με νότες Γαστρονομίας https://webradio.ert.gr/aigaio

Η Εύα Κασκάνη γεννήθηκε στις Οινούσσες και μεγάλωσε στην Αθήνα, στην Νέα Ερυθραία. Η γιαγιά της ήταν από τα Αλάτσατα, στο Τσεσμέ απέναντι απ τη Χίο και ο παππούς της από το Λιθρί. Έφτασαν στις Οινούσσες πρόσφυγες. Ο πατέρας της Αιγυπτιώτης με καταγωγή από τη Σμύρνη.






Ομάδα Best News

Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Σχετικά άρθρα

Back to top button