Άγνωστο έργο του Βαν Γκογκ εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Ένα σχέδιο που αποδόθηκε μόλις πρόσφατα στον Βίνσεντ Βαν Γκογκ και δεν είχε εκτεθεί ποτέ ξανά στο κοινό, θα παρουσιαστεί στο ομώνυμο μουσείο του Άμστερνταμ.

Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο, θλιμμένο και εξαντλημένο άνδρα που προέρχεται από μια ιδιωτική ολλανδική συλλογή. 

«Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στο κοινό αυτό το σκίτσο. Δεν έχει εκτεθεί ποτέ, πουθενά», εξήγησε ο ιστορικός τέχνης Τέιο Μίντεντορπ. «Προέρχεται από μια ιδιωτική συλλογή, έμεινε εκεί για πολύ καιρό και τώρα είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να το δούμε», πρόσθεσε.

Πρόκειται για ένα προσχέδιο με μολύβι που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος το 1882.  Το έργο προέρχεται από μια περίοδο του καλλιτέχνη, που εργαζόταν για να βελτιώσει τις δεξιότητές του ως ζωγράφος πορτρέτων.

Οι επισκέπτες του μουσείου θα μπορούν να το δουν μέχρι τις 2 Ιανουαρίου, αφού με τη νέα χρονιά θα επιστρέψει στην ιδιωτική συλλογή απ’ όπου προέρχεται. Υπάρχουν ακόμη ίχνη από ζημιά στο πίσω μέρος του έργο, που το συνδέουν με τον τρόπο που ο Βαν Γκογκ χρησιμοποιούσε άμυλο για να στερεώσει φύλλα χαρτιού στις σανίδες σχεδίασης.

Το έργο απέχει πολύ από τις ζωηρές ελαιογραφίες με βάζα με ηλιοτρόπια και γαλλικά τοπία που τελικά μετέτρεψαν τον βασανισμένο Βαν Γκογκ – μετά το θάνατό του το 1890 – σε έναν από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες του κόσμου με τα έργα του να δημοπρατούνται σε αστρονομικά ποσά.

Αντίθετα, απεικονίζει πώς ως νέος καλλιτέχνης στη Χάγη το 1882, ο Βαν Γκογκ έπρεπε να αντιμετωπίσει μια δυσάρεστη αλήθεια «Ανακάλυψε ότι δεν είχε την ικανότητα να ζωγραφίζει ανθρώπους. Τους σχεδίαζε, όμως επειδή του άρεσε να ζωγραφίζει», είπε ο Mίντεντροπ.

Το μουσείο έχει ήδη στην κατοχή του ένα παρόμοιο σκίτσο, ενός κατάκοπου χωρικού. Υπάρχει επίσης μια γνωστή λιθογραφία με το ίδιο θέμα και τίτλο «Η πύλη της αιωνιότητας» που εικονίζει έναν ηλικιωμένο χωρικό, καθισμένο σε μια ξύλινη καρέκλα, που κρατάει το κεφάλι του με τα δυο του χέρια.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

 

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -