ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αϊτή: Αφιέρωμα για την Ελλάδα στην επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης

Η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ελλάδας και για αυτό το λόγο την Πέμπτη που γιορτάσαμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ο Hans Charles, Γενικός Πρόξενος της Αϊτής στη Βοστώνη, έδωσε μια συγκινητική ομιλία, τονίζοντας τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Η Αϊτή, αν και βρίσκεται μόλις πάνω από 9.000 χλμ. (5.592 μίλια) από την Ελλάδα, ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ελλάδας από τους Οθωμανούς το 1822.

«Οι φτωχότεροι είναι συχνά οι πιο γενναιόδωροι άνθρωποι επειδή ξέρουν τι είναι τα δεινά», δήλωσε ο διπλωμάτης της Αϊτής στην τελετή. Στην ομιλία του πρόσφερε μια «ζεστή αγκαλιά» στον ελληνικό λαό και συμπλήρωσε: «Η υπέροχη χειρονομία της Αϊτής εκείνη την εποχή επιβεβαιώνει την παροιμία που λέει ότι οι φτωχότεροι είναι συχνά οι πιο γενναιόδωροι άνθρωποι, επειδή ξέρουν τι είναι τα δεινά. Οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη καταλαβαίνουν καλύτερα τον πόνο εκείνων που αγωνίζονται να βγουν έξω». 

Η αφοσίωση της Αϊτής στην ελευθερία και η δέσμευσή της για την καταπολέμηση της καταπίεσης παρουσιάζονται στην ιστορική τους επανάσταση ενάντια στους Γάλλους.

Ο Στράτος Ευθυμίου, που εκπροσωπεί το Ελληνικό Προξενείο της Βοστώνης, δωρίζει ένα μαρμάρινο καραβάκι από τον γλύπτη Πέτρο Μαρμαρίνο για να ευχαριστήσει την Αϊτή για την τιμή της Ελλάδας στις 25 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον Ευθυμίου, ο Hans Charles είπε ότι παραλαμβάνει το μαρμάρινο καράβι ως σύμβολο της υλικής και ηθικής βοήθειας που έδωσε ο Πρόεδρος της Αϊτής Μπόιερ στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του αγώνα ανεξαρτησίας.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

 


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button