Ακίνητα: Η Αθήνα στις τοπ αγορές παγκοσμίως – Έρευνα της Knight Frank

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Στην 5η θέση παγκοσμίως κατατάσσει την αγορά ακινήτων της Αθήνας η Knight Frank, η οποία εξετάζει 107 μεγαλουπόλεις του πλανήτη, με τις τιμές των κατοικιών στην ελληνική πρωτεύουσα να αυξάνουν κατά 2,4% το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Σε ετήσια βάση, η άνοδος στην Αθήνα διαμορφώθηκε στο 12% έναντι 102,7% για την Άγκυρα και 77,6% για την Κωνσταντινούπολη που κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις. Ωστόσο ο πληθωρισμός στην Τουρκία παραμένει ακόμη στο ζενίθ, ενώ χθες η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό στα 29,7060 ως προς το δολάριο, ύστερα μάλιστα από απώλειες 37% το 2023.

Το Ντουμπάι βρίσκεται στην 3η θέση, με τις τιμές των κατοικιών να εμφανίζουν ετήσια αύξηση 18%, ενώ ακολουθεί στην 4η θέση λίγο πάνω από την Αθήνα το Ζάγκρεμπ με άνοδο 14%.

Για την Knight Frank, ο ρυθμός ανάκαμψης των ακινήτων θα περιοριστεί το 2024, καθώς παρά τις αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες που αναμένονται μέσα στη χρονιά, το κόστος των στεγαστικών δανείων θα παραμείνει αισθητά υψηλότερο από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία.

Γιατί συνεχίζεται το παγκόσμιο ράλι στις τιμές των κατοικιών

Οι τιμές των κατοικιών συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως παρά τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό μέσω υψηλότερων επιτοκίων, επισημαίνεται από τους αναλυτές της Knight Frank.

Η μέση ετήσια αύξηση των τιμών ανέρχεται σε 3,5%, πλησιάζοντας κατά πολύ τον προ της πανδημίας 10ετή μέσο όρο του 3,7%. Μεταξύ των 56 αγορών που παρακολουθούνται, οι 35 παρουσίασαν ετήσια αύξηση των τιμών, ενώ 21 σημείωσαν μείωση των τιμών.

Ο ρυθμός αύξησης των τιμών έφθασε στο 10,9% το α’ τρίμηνο του 2022, αλλά σημείωσε απότομη επιβράδυνση στο 2,2% το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η άνοδος το τελευταίο τρίμηνο υποδηλώνει ενίσχυση της αύξησης των τιμών σε αρκετές αγορές, όπως η Ιρλανδία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Οι αγορές αυτές έχουν διατηρήσει τις τιμές παρά το υψηλότερο κόστος για τους δανειολήπτες ενυπόθηκων δανείων, λόγω της έλλειψης διαθέσιμων προς πώληση ακινήτων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, παρά την ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων στην ιστορία, οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν μόνο ελαφρώς στις αρχές του τρέχοντος έτους και έκτοτε συνεχίζουν να αυξάνονται και τώρα βρίσκονται 3,5% πάνω από το ανώτατο επίπεδό τους το 2022. Ακόμα κι αν προσαρμοστούν με βάση τον πληθωρισμό, οι πραγματικές τιμές των κατοικιών είναι μόνο 2% κάτω από το ανώτατο επίπεδό τους του 2022, παρά τα υψηλότερα επιτόκια.

Η ανθεκτικότητα των τιμών των κατοικιών μπορεί να αποδοθεί στο περιορισμένο διαθέσιμο απόθεμα, την αυξημένη αποταμίευση των νοικοκυριών και ισχυρή αύξηση των μισθών, επισημαίνεται στην έκθεση της Knight Frank.

Ειδικότερα, σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η αύξηση των μισθών ξεπερνά τα ποσοστά πληθωρισμού. Ωστόσο, η πρωταρχική ανησυχία για τις αγορές που προκύπτει από την ανθεκτικότητα των τιμών των κατοικιών είναι η βραδύτερη ανάκαμψη του όγκου των πωλήσεων.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -