Ακρωτηριασμένη δρομέας έτρεξε 104 μαραθωνίους σε 104 ημέρες

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Ο μαραθώνιος είναι ένα, ομολογουμένως, δύσκολο αγώνισμα που χρειάζεται εντατική προετοιμασία, υπομονή και εξαιρετική αντοχή. Η Jacky Hunt-Broersma, όμως, ανέβασε τον πήχη στα ύψη αποφασίζοντας να τρέξει 100 μαραθώνιους σε 100 μέρες – και ξεπέρασε τον αρχικό της στόχο.

Η αθλήτρια με έδρα την Αριζόνα των ΗΠΑ είχε υποβληθεί το 2001 σε επέμβαση ακρωτηριασμού του αριστερού της ποδιού, καθώς διαγνώστηκε με μία σπάνια μορφή καρκίνου. Αλλά δεν άφησε το πρόβλημα υγείας να βάλει εμπόδια στη διαδρομή της.

Γεννημένη στη Νότια Αφρική και έχοντας περάσει χρόνια στην Αγγλία και την Ολλανδία, η 46χρονη δηλώνει πως «δεν ήμουν δρομέας, πριν να ακρωτηριαστώ. Πίστευα πως οι δρομείς ήταν τρελοί. Αλλά, σταδιακά, εθίστηκα».

Αρχικά έτρεχε τα πέντε χιλιόμετρα, αλλά σιγά σιγά ξεκίνησε να ασχολείται με τα 10, τον ημι-μαραθώνιο, τον μαραθώνιο και τέλος τους υπερ-μαραθώνιους.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου έχει καταφέρει να επιτύχει τον σκοπό της και να τον ξεπεράσει καθώς έτρεξε μαραθώνιο για 104 συναπτές ημέρες. Αρχικά, οι ανησυχίες ήταν αν θα άντεχε το σώμα της, το μεταλλικό της πόδι, η ψυχή της. Αλλά με το πέρασμα των ημερών, πείσμωνε και συνέχιζε.

«Δεν ήξερα πώς θα αντιδράσει το σώμα μου και μού έδειξε πόσο δυνατά είναι τα σώματά μας» λέει η ίδια. «Κάθε μέρα, απλά συνέχιζα και δυνάμωνα και δυνάμωνα. Το σώμα είναι υπέροχο». 

Όλες οι μέρες δεν ήταν εύκολες για την 46χρονη. Υπήρχαν φορές που ήθελε να παραιτηθεί στη μέση της διαδρομής. Αναφέρει χαρακτηριστικά μία ημέρα κατά την οποία παρότι δεν αισθανόταν κάποια σωματική ενόχληση, το μυαλό της δεν είχε αντοχές.

«Το σώμα μου, φυσικά, πονούσε. Αλλά δεν υπήρχε κάτι σοβαρό. Ήταν απλά το μυαλό μου. Έπρεπε να παλέψω με αυτά τα συναισθήματα για να συνεχίσω».

Μία ημέρα αποφάσισε να «σπάσει» τη διαδρομή της σε δύο ημι-μαραθωνίους γιατί έπρεπε να φροντίσει τα παιδιά της. Και όταν άρχισαν οι αμφιβολίες για το εάν αυτή η μέρα μπορούσε να μετρηθεί, τότε αποφάσισε να τρέξει άλλον έναν, πλήρη, μαραθώνιο ώστε να λύσει το πρόβλημα.Τερμάτισε μόλις πέντε λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. «Δεν ήθελα να φτάσω στο 100 και μετά να γυρίσω και να πω: “Ναι, αυτός δεν μετρούσε”».

Μετά την ολοκλήρωση του εγχειρήματός της, η 46χρονη έχει κάνει αίτηση για να μπει στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες. Το ρεκόρ το κρατά η Αμερικανίδα  Alyssa Clark από το 2020, έχοντας τρέξει 95 μαραθώνιους.

Αλλά, η διαδικασία έχει αποδειχθεί μακρά με την ίδια να δηλώνει πως ίσως αυτό είναι πιο δύσκολο και από τους 104 μαραθώνιους.Πρέπει να καταθέσει αποδεικτικό βιντεοληπτικό υλικό από κάθε ημέρα και δη από την αρχή, τη μέση και το τέλος της διαδρομής, αλλά και να προσκομίσει μαρτυρίες.

Στο πλαίσιο των αγώνων της, η Hunt-Broersma συγκέντρωσε το ποσό των 200.000 δολαρίων για την οργάνωση Amputee Blade Runners. Ο στόχος της ήταν τα 10.000, αλλά το ποσό ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

 

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -