ΖΩΑ

Ακτιβιστές κτηνίατροι βοηθούν αδέσποτα και άγρια ζώα σε όλη την Ελλάδα

Η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος είναι ένα μη κερδοσκοπικό, ανεξάρτητο σωματείο που προσφέρει ιατρική βοήθεια σε ζώα που έχουν ανάγκη περίθαλψης και είναι αποκλεισμένα από την κτηνιατρική φροντίδα.

Η ΕΔΚΕ, που δραστηριοποιείται σε ολόκληρη την Ελλάδα, έχει ως κύριο κριτήριο επιλογής την έλλειψη κτηνιάτρου ή γενικά οποιασδήποτε παροχής κτηνιατρικής φροντίδας. Γι’ αυτό και συχνά γίνονται αποστολές σε απομακρυσμένα σημεία στη χώρας, αλλά και σε νησιά της άγονης γραμμής, όπως τα Ψαρά, η Γαύδος, ο Έβρος, η Κάσος, τα Κουφονήσια, οι Οινούσες και το Διδυμότειχο για να βοηθήσουν τα ζώα που έχουν ανάγκη.

«Ο στόχος μας είναι πρωτίστως να βοηθήσουμε στη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων μέσω της στείρωσης και παράλληλα να αφυπνιστούν οι δημοτικές αρχές, συνάπτοντας συνεργασία με τους τοπικούς κτηνιάτρους της περιφέρειάς τους για να στειρώνονται και να περιθάλπονται αδέσποτα ζώα ακόμα και σε καθημερινή βάση» λέει ο κ. Μπάλτας, που αισθάνεται σαν υποχρέωσή του την προσφορά των υπηρεσιών του σε κάθε ζώο που το έχει ανάγκη.Όμως η δράση της ΕΔΚΕ δεν σταματά εκεί. Πρόσφατα εμβολίασαν και έκαναν αποπαρασίτωση στις αγριόγιδες του Εθνικού Κήπου, ενώ στο παρελθόν έχουν προσφέρει κτηνιατρική φροντίδα σε άγρια ζώα (χελώνες, κουνάβια και αλεπούδες) που εγκλωβίστηκαν στις φωτιές στο Μάτι και στην Ανάβυσσο, καθώς και στις πλημμύρες στη Μάνδρα. Επιπλέον, η οργάνωση έχει επισκεφτεί τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, όπου έγινε στείρωση και εμβολιασμός στις γάτες του σωφρονιστικού καταστήματος, ενώ κάθε χρόνο περιθάλπουν και εμβολιάζουν τα ζώα των αστέγων σε συνεργασία με την οργάνωση Praxis αλλά και τα αδέσποτα ζωάκια των παιδικών χωριών SOS. 

«Αυτό που προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε είναι ασθένειες μεταδιδόμενες σε άλλους σκύλους. Αρκετές λοιμώδεις και παρασιτικές ασθένειες μεταδίδονται από έναν πληθυσμό αδέσποτων σε έναν πληθυσμό δεσποζομένων σκύλων. Τυπικά είναι τα παραδείγματα της λεϊσμανίωσης (Καλα-Αζάρ) και της ερλιχίωσης. Οι εν λόγω ασθένειες παρουσιάζουν έξαρση και στον πληθυσμό των δεσποζόμενων σκύλων, ακριβώς επειδή, μέσα από τους περιπάτους, έρχονται σε επαφή με τα αδέσποτα ζώα που τις φέρουν» καταλήγει ο κ. Μπάτσας.

Κάθε φορέας, εταιρεία ή πολίτης μπορεί να αναλάβει τη χρηματοδότηση μιας δράσης του ΕΔΚΕ που θα πραγματοποιηθεί σε συγκεκριμένο τόπο. Έτσι, μπορεί και ο ίδιος να συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων και των ανθρώπων στην περιοχή όπου διαμένει, δραστηριοποιείται η εταιρεία του, ή ακόμα και στον τόπο καταγωγής του. Για παράδειγμα, μπορεί να χορηγήσει την αποπαρασίτωση ή τις στειρώσεις για χρονική περίοδο που καλύπτει από έναν μήνα έως έναν χρόνο.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα

Το BestNews.gr σε συνεργασία με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό Σκοπός Ζωής και τη Ξανθή Γκούβρα Παπαδημητρίου, επ’ ευκαιρία του ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ BAZAAR τους που είναι σε εξέλιξη, σας κάνουμε δώρο ένα Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button