ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου

Η συνολική ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου ήταν το θέμα της σύσκεψης υπό την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη με τον Υφυπουργό Τουρισμού και βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Μάνου Κόνσολα, τον δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, παρουσία του γ.γ. Πολιτισμού κ. Γιώργο Διδασκάλου και υπηρεσιακών παραγόντων.

Στην σύσκεψη συμφωνήθηκε να επικαιροποιηθεί η υπάρχουσα πρόταση της προγραμματικής σύμβασης για τη συντήρηση, προστασία και ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου. Κρίθηκε αναγκαία η εκπόνηση ενός master plan για τη Μεσαιωνική Πόλη, που θα αντιμετωπίζει συνολικά και σε βάθος εικοσαετίας τα προβλήματα αυτού του σημαντικού και μοναδικού μνημείου, το οποίο είναι κηρυγμένο ήδη από το 1988 ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Συγκεκριμένα, η νέα, επικαιροποιημένη και οριστική προγραμματική σύμβαση η οποία θα υπογραφεί μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου, θα συμπεριλάβει την ολοκληρωμένη μελέτη συντήρησης, προστασίας, ανάδειξης, διαχείρισης και βιώσιμης ανάπτυξης του μνημείου. Θα καθοριστεί το αντικείμενο των μελετών καθώς και το χρονοδιάγραμμα των προτεραιοτήτων υλοποίησης των έργων ενώ θα καταγραφούν κι εκείνα τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν σε βάθος εικοσαετίας.

Για τη νέα επικαιροποιημένη προγραμματική σύμβαση μπορούν να αντληθούν πόροι από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Τουρισμού, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Ρόδου αλλά και από συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Το επόμενο διάστημα η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη θα επισκεφτεί τη Ρόδο προκειμένου να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση και να προχωρήσει η υλοποίησή της.


Ρόδου

Σαν σε παραμύθι….

Η παλιά πόλη (Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου) είναι η πόλη των Ιπποτών του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη. Κάποια κτίρια εξακολουθούν να φέρουν τα εμβλήματα του Τάγματος.

Υπέροχα λιθόστρωτα στενά δρομάκια, πύλες και στοές, πλατείες αυλές, ξεδιπλώνουν μια αυθεντική μεσαιωνική ατμόσφαιρα.

Η μεσαιωνική πόλη προστατεύεται από ένα φρούριο που χτίστηκε τον 14ο αιώνα μ.Χ. από τους Ιππότες της Ρόδου. Στο βόρειο τμήμα του κάστρου μπορείτε να βρείτε την οδό των Ιπποτών, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (γνωστό και ως « Καστέλλο »), το νοσοκομείο (σήμερα μουσείο) και τις επίσημες εκκλησίες του Τάγματος. Ενώ στο νότιο τμήμα (Χώρα) θα βρείτε το τουρκικό παζάρι γύρω από το Σουλεϊμάν Τζαμί και την παλιά αγορά (οδός Σωκράτους) με πολλά τοπικά καταστήματα και εστιατόρια.

Εδώ, ένας απλός περίπατος είναι μια ρομαντική αξέχαστη βόλτα!

Tags

Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close