Η συνολική ανάδειξη των μνημείων της Λαυρεωτικής συζητήθηκε στη σύσκεψη υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής κ. Δημήτρη Λουκά, την παρουσία του γ.γ. Πολιτισμού κ. Γιώργο Διδασκάλου και υπηρεσιακών παραγόντων.
Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την πολιτισμική ανάδειξη και ανάπτυξη των μνημείων της Λαυρεωτικής μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου. Για τα απαιτούμενα έργα στη Λαυρεωτική θα χρησιμοποιηθούν πιστώσεις εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας.
Τα έργα τα οποία θα ενταχθούν στην προγραμματική σύμβαση είναι η ανάδειξη και η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Θορικού, οι Αρχαίες Μεταλλευτικές Στοές ώστε να είναι επισκέψιμες όλο το χρόνο. Η αποκατάσταση της Γαλλικής Σκάλας Λαυρίου θα βασιστεί στην ήδη υπάρχουσα μελέτη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ θα μεριμνήσουν ώστε να γίνει αποκατάσταση των νεωτέρων μνημείων, όπως το κτηριακό συγκρότημα της κεντρικής αγοράς Λαυρίου (Τα Ψαράδικα).
Παράλληλα με τα έργα αποκατάστασης και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και των νεώτερων μνημείων, ο Δήμος θα προχωρήσει στη χάραξη ενός πολιτιστικού περιπάτου που θα συνδέει τα αρχαία μεταλλεία με τον εθνικό δρυμό και τη νεότερη βιομηχανική κληρονομιά της πόλης. Η μελέτη περιλαμβάνει τη διασύνδεση των μνημείων με διάφορα μέσα μεταφοράς, – τρενάκι -, σε μια απόσταση που θα ξεκινά από το θέατρο του Θορικού και θα φτάνει μέχρι το Σούνιο.
Το ΥΠΠΟΑ για να επισπευσθούν οι σχετικοί χρόνοι θα συντονίσει συνάντηση εργασίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, του Δήμου Λαυρεωτικής και της Περιφέρειας Αττικής.
Το αρχαίο θέατρο Θορικού, στο Λαύριο, είναι ίσως το αρχαιότερο σωζόμενο στην Ελλάδα. Χρονολογείται μεταξύ του 525 και του 480 πχ.
Η Γαλλική Σκάλα είναι ένα εμβληματικό λιμενικό-βιομηχανικό μνημείο, από τα σημαντικότερα τοπόσημα της πόλης και του ευρύτερου ιστορικού και αρχαιολογικού συνόλου της Λαυρεωτικής.
Ο αρχαιολογικός χώρος των μεταλλείων του Λαυρίου που αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο της απόκρουσης της Περσικής επιδρομής και αργότερα του χρυσού αιώνα των Αθηνών.