ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ανακαλύφθηκαν δύο νέοι γαλαξίες στην άκρη του παρατηρήσιμου σύμπαντος

Μια ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε ένα ζευγάρι αρχαίων γαλαξιών κρυμμένο πίσω από ένα παχύ πέπλο κοσμικής σκόνης, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature».

Οι συγκεκριμένοι γαλαξίες δημιουργήθηκαν πριν από περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια χρόνια, περίπου 800 εκατομμύρια χρόνια μετά τη «Μεγάλη Έκρηξη» (Big Bang) που έδωσε ζωή στο σύμπαν όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα των ερευνητών εντόπισε τυχαία τα φασματικά σήματα από τους δύο γαλαξίες.

Πρόκειται για ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Γιοσινόμπου Φουνταμότο στο Εθνικό Αστρονομικό Αστεροσκοπείο της Ιαπωνίας (NAOJ), ο οποίος είναι και αστρονόμος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Μηχανικής του Πανεπιστημίου Waseda της Ιαπωνίας.

Τον Νοέμβριο του 2019 ο Φουνταμότο και οι συνάδελφοί του ασχολούνταν με μακρινούς γαλαξίες, χρησιμοποιώντας το μεγάλο τηλεσκόπιο ALMA του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στην έρημο Ατακάμα της Χιλής.

Συγκεκριμένα, η ομάδα παρατηρούσε δύο γαλαξίες, που ονομάζονται REBELS-12 και REBELS-29, όταν εντόπισε θολά μοτίβα επιπλέον εκπομπών ακτινοβολίας που προέρχονταν από μια τοποθεσία αρκετές χιλιάδες έτη φωτός πιο μακριά από τους γνωστούς φωτεινότερους γαλαξίες.

Τελικά, επιπλέον παρατηρήσεις επιβεβαίωσαν ότι οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει δύο άγνωστους μέχρι τότε γαλαξίες, που κρύβονταν πίσω από πυκνά σύννεφα κοσμικής σκόνης. Πρόκειται για τους REBELS-12-2 και REBELS-29-2 όπως ονομάστηκαν. Το ALMA μπόρεσε να τους ανιχνεύσει λόγω της αυξημένης ευαισθησίας του στα μακρινά υπέρυθρα μήκη κύματος.

Η ανακάλυψη αυτή υποδηλώνει, σύμφωνα με τη μελέτη, ότι έως και ένας στους πέντε γαλαξίες της εποχής της κοσμικής αυγής, θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από σκοτεινά νέφη κοσμικής σκόνης.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button