ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Ανακαλύφθηκε η “χαμένη χρυσή πόλη της Αιγύπτου” ηλικίας 3.000 ετών

Σε μια κορυφαία αρχαιολογική ανακάλυψη, που εκτιμάται πως είναι και η δεύτερη σημαντικότερη μετά τον τάφο του Τουταγχαμών, προχώρησε ομάδα αιγυπτιολόγων η οποία έφερε στο φως την μεγαλύτερη αρχαία πόλη στην Αίγυπτο, που όπως φαίνεται ήταν θαμμένη κάτω από άμμο εδώ και χιλιετίες.

Ο φημισμένος αιγυπτιολόγος, Ζαχί Χαβάς ανακοίνωσε την ανακάλυψη της «χαμένης χρυσής πόλης» ή αλλιώς της «Πομπηίας της Αιγύπτου» κοντά στο Λούξορ, όπου βρίσκεται η Κοιλάδα των Βασιλέων.  

Η πόλη φέρει την ονομασία Άτεν και είναι η μεγαλύτερη αρχαία πόλη που έχει αποκαλυφθεί ποτέ στην Αίγυπτο. Η Μπέτσι Μπράιαν, Αμερικανίδα αιγυπτιολόγος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπικινς σχολίασε πως πρόκειται για την «δεύτερη πιο σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη μετά τον τάφο του Τουταγχαμών». Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει  ήδη στο φως κοσμήματα, όπως δαχτυλίδια, χρωματιστά αγγεία, φυλαχτά σε σχήμα σκαραβαίου και τούβλα λάσπης που φέρουν τις σφραγίδες του Αμενχοτέπ Γ’.

Η ομάδα των αρχαιολόγων άρχισε τις ανασκαφές τον Σεπτέμβριο του 2020, μεταξύ των ναών του Ράμση Γ΄ και του Αμενχοτέπ Γ′ κοντά στο Λούξορ, 500 χλμ. νότια της πρωτεύουσας της χώρας, το Κάιρο. Μετά από επτά μήνες ανασκαφών, αποκαλύφθηκαν αρκετές γειτονιές, συμπεριλαμβανομένου ενός φούρνου με κεραμικά και χώρους αποθήκευσης, καθώς επίσης τμήματα της πόλης όπου βρίσκονταν κτίρια της διοίκησης όσο και κατοικημένες περιοχές.

Ο Αμενχοτέπ Γ′ κληρονόμησε μια αυτοκρατορία που εκτεινόταν από τον Ευφράτη έως το Σουδάν, όπως αναφέρουν οι αρχαιολόγοι, και πέθανε περίπου το 1354 π.Χ. Κυβέρνησε για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, και η βασιλεία του έμεινε στην ιστορία για την πολυτέλεια και το μεγαλείο των μνημείων της, συμπεριλαμβανομένου των Κολοσσών του Μέμνονα – δύο τεράστια πέτρινα αγάλματα κοντά στο Λούξορ που αναπαριστούν τον ίδιο και τη σύζυγό του. Τα ευρήματα στην περιοχή, υποδεικνύουν πως η πόλη και τα αντικείμενα που βρέθηκαν είχαν μείνει ανέγγιχτα για χιλιάδες χρόνια «σαν οι αρχαίοι κάτοικοι της πόλης να τα άφησαν μόλις χθες».

Η Μπράιαν επισημαίνει δε ότι πόλη «θα μας δώσει μια σπάνια ματιά στη ζωή των Αρχαίων Αιγυπτίων κατά τη στιγμή που η αυτοκρατορία ήταν στο απόγειο του πλούτου».

Η ομάδα δηλώνει αισιόδοξη ότι θα αποκαλυφθούν περαιτέρω σημαντικά ευρήματα, σημειώνοντας ότι έχει ήδη ανακαλύψει συγκροτήματα τάφων στα οποία οδηγείται κανείς με σκάλες λαξευμένες στο βράχο, μια κατασκευή που παρόμοια με εκείνη που έχει βρεθεί στην Κοιλάδα των Βασιλέων.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα

Το BestNews.gr σε συνεργασία με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό Σκοπός Ζωής και τη Ξανθή Γκούβρα Παπαδημητρίου, επ’ ευκαιρία του ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ BAZAAR τους που είναι σε εξέλιξη, σας κάνουμε δώρο ένα Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button