ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ανακαλύφθηκε μια πισίνα από ξύλο βελανιδιάς ηλικίας 3.400 ετών

Μια τεχνητή πισίνα χτισμένη από ξύλο βελανιδιάς ανακαλύφθηκε στη βόρεια Ιταλία η οποία φιλοξένησε πιθανώς θρησκευτικές τελετές πριν από 3.400 χρόνια.

Οι άνθρωποι κατασκεύασαν μια χωμάτινη τάφρο με επένδυση από ξύλο – το οποίο έχει μήκος περίπου 12 μέτρα, πλάτος 7 και βάθος σχεδόν 4 μέτρα – σε μια τοποθεσία ψηλά σε έναν απομακρυσμένο λόφο, αναφέρει η Agenzia Nazionale Stampa Associata (ANSA).

Η πισίνα αποτελείται από μια δομή που φαίνεται να κατέρρευσε πριν τελειώσει και μια δεύτερη χτισμένη πάνω από την προηγούμενη. Το ίζημα που βρέθηκε στην πισίνα δείχνει ότι κάποτε ήταν γεμάτο με νερό. Δεδομένης της θέσης του λάκκου και της βαριάς ξυλείας που απαιτείται για την κατασκευή, η εγκατάσταση του πρέπει να ήταν μια επίπονη διαδικασία.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν για πρώτη φορά τη δομή, γνωστή ως Noceto Vasca Votiva, το 2004. Τώρα, οι ερευνητές μπόρεσαν να καθορίσουν πότε δημιουργήθηκε. Σύμφωνα με μια δημοσίευση στο περιοδικό PLOS One, η κάτω δεξαμενή της πισίνας κατασκευάστηκε το 1444 π.Χ., ενώ η άνω δεξαμενή χτίστηκε το 1432 π.Χ.πισίνα ξύλο βελανιδιάςΑυτό το εύρημα φανερώνει ότι οι αρχαίοι άνθρωποι έχτισαν την πισίνα σε μια εποχή σημαντικών κοινωνικών αλλαγών. Ο πολιτισμός Terramare της περιοχής, που βρίσκεται κατά μήκος της κοιλάδας Po, έγινε πιο περίπλοκος κοινωνικά στα μέσα του 15ου αιώνα π.Χ. Τα μικρά αγροκτήματα μεταμορφώνονταν σε μεγάλους οικισμούς και οι άνθρωποι όργωναν και άρδευαν τα χωράφια για να βελτιώσουν τις γεωργικές αποδόσεις.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πισίνα προοριζόταν για τελετουργικούς σκοπούς. Η τοποθεσία του δείχνει ότι δεν ήταν πρακτική ως πηγή νερού για τις τοπικές κοινότητες και η απουσία καναλιών γύρω από αυτό δείχνει ότι δεν χρησιμοποιήθηκε για άρδευση. Αντ’ αυτού, η περίπλοκη κατασκευή της πισίνας – και η ανακάλυψη τελετουργικών δοχείων και ειδωλίων μέσα σε αυτήν – δείχνει τελετουργική χρήση. Όπως λένε οι αρχαιολόγοι όποιος έμπαινε σε αυτό τον κόσμο θα μπορούσε να δει τον ουρανό μόνο και με μια έννοια θα έμπαινε σε έναν άλλο κόσμο.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

 


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button