ΙΣΤΟΡΙΕΣΠΡΟΣΩΠΑ

Ανδρέας Γιαννόπουλος: 25 Χρόνια ένα Παιδί εμπνέει Όλα τα Παιδιά να Αλλάξουν τον Κόσμο

Ο μικρός Ανδρέας Γιαννόπουλος πριν από 25 χρόνια αποφάσισε να αλλάξει τον κόσμο μέσα από το χαμόγελό του! Και το «Χαμόγελο του Παιδιού» γεννήθηκε από τον μικρό Ανδρέα και υλοποιήθηκε με την πίστη και την επιμονή του πατέρα του Κώστα.

Ο Κώστας Γιαννόπουλος έκανε πράξη το όραμα του μικρού του αγοριού, που έφυγε από τη ζωή χτυπημένο από μια βαριά ασθένεια… όμως ποτέ δεν “έφυγε” από τις καρδιές μας.

Ανδρέας Γιαννόπουλος

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με τη σπουδαία προσφορά του και το έργο του ενσαρκώνει απόλυτα το όραμα του μικρού Ανδρέα: “Αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε”.

Το είχε γράψει στο ημερολόγιο του, μετά από πολλούς μήνες σκληρής και άνισης μάχης με τον καρκίνο. Ζητούσε την ίδρυση ενός συλλόγου για τα παιδιά και έγραφε:

«Όλοι ξέρουμε, συζητάμε για κάτι παιδιά στους δρόμους που τους λείπει το χαμόγελο. Τους λείπει το χαμόγελο γιατί δεν έχουν λεφτά, δεν έχουν παιχνίδια, δεν έχουν φαΐ και μερικά δεν έχουν καν γονείς. Σκεφτείτε λοιπόν και αφήστε τα λόγια, ας ενωθούμε όλοι κι ας δώσουμε ότι μπορούμε στα φτωχά: αλβανάκια, άσπρα και μαύρα όλα παιδιά είναι και αξίζουν ένα χαμόγελο. Αυτός ο σύλλογος θα λέγεται: «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ». Ελάτε λοιπόν να βοηθήσουμε, αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε». 9 Νοεμβρίου 1995 

Ανδρέας Γιαννόπουλος

Τον Δεκέμβριο του 1995, ο δεκάχρονος Ανδρέας Γιαννόπουλος παρουσίασε στην εκπομπή «Κόκκινη Κάρτα» του Γιώργου Παπαδάκη το όραμά του:

Με μια χαρακτηριστική κίνηση ζωγράφισε ένα χαμόγελο στο δικό του πρόσωπο, είπε «Όταν χαμογελάω μου περνάει ο πόνος» και ζήτησε όλα τα παιδιά του κόσμου να αποκτήσουν το δικαίωμα να χαμογελούν ευτυχισμένα. Ένα σκίτσο που έγινε το σήμα στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

Μετά από λίγες εβδομάδες ο μικρός Ανδρέας έφυγε από τη ζωή, αλλά το μήνυμά του ήταν εκκωφαντικό!

Ο πόνος του πατέρα του, Κωνσταντίνου Γιαννόπουλου, για την απώλεια του γιου του έγινε δύναμη και ενέργεια για προσφορά.

Δείτε την εκπομπή «Κόκκινη Κάρτα» που προβλήθηκε το 1995 στον ΑΝΤΕΝΝΑ:

Συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από την ίδρυση του Οργανισμού «Το Χαμόγελου του Παιδιού» από τον 10χρονο Ανδρέα Γιαννόπουλο

Η φωνή ενός 10χρονου παιδιού εισακούστηκε πριν 25 χρόνια από τον πατέρα του και εκφράστηκε μέσα από το έργο του Οργανισμού. Αυτή η φωνή επηρέασε την ζωή εκατομμυρίων παιδιών.

  • Υπηρεσίες για όλα τα παιδιά στην Ελλάδα ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρήσκευμα
  • Δράσεις πρόληψης για όλα τα παιδιά στην Ελλάδα για την αποφυγή των φαινομένων Βίας, των περιστατικών Εξαφάνισης καθώς και την παροχή ιατρικών προληπτικών εξετάσεων
  • Δράσεις παρέμβασης για παιδιά θύματα κάθε μορφής Βίας, Παιδιά που εξαφανίζονται, Παιδιά με προβλήματα Υγείας, Παιδιά που ζουν ή απειλούνται να βρεθούν σε κατάσταση Φτώχειας
  • Δράσεις θεραπείας για παιδιά θύματα κάθε μορφής Βίας

Μέσα από την τελευταία σελίδα του ημερολογίου του, ο Ανδρέας Γιαννόπουλος εξέφρασε με την αγνότητα της παιδικής του ψυχής το πνεύμα και την ουσία της Χάρτας Δικαιωμάτων του Παιδιού. Σήμερα, 25 χρόνια μετά, συνεχίζει να δίνει το φωτεινό παράδειγμα για τη δύναμη που έχουν τα παιδιά να αλλάξουν τον κόσμο μας, εμπνέοντας άλλα παιδιά, ενήλικες αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.

Το όραμά του για ένα καλύτερο και δικαιότερο κόσμο ακολούθησαν, μέσα από αυθόρμητες πρωτοβουλίες, πρώτα τα παιδιά εθελοντές του «Χαμόγελου». Τώρα πλέον, δεκάδες χιλιάδες παιδιά, μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν ενεργά μέσα από δομημένες δράσεις στην προώθηση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών αποκλειστικά με δική τους πρωτοβουλία και χωρίς την παρέμβαση του Οργανισμού.

Λίγα λόγια για το YouSmile και την Ομάδα Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Στην Ελλάδα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει δημιουργήσει από το 2012 το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Εθελοντικό Δίκτυο YouSmile το οποίο σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά και τους νέους εθελοντές ενθαρρύνει και παρέχει εργαλεία ώστε παιδιά, νέοι και σχολικές κοινότητες να εκφραστούν ελεύθερα χωρίς τη μεσολάβηση των ενηλίκων, να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους, να ενισχύσουν τις ικανότητές τους, να αλληλεπιδράσουν και να φέρουν την αλλαγή στην τοπική και κατ΄ επέκταση στην ευρύτερη κοινωνία.

Με την ενεργή συμμετοχή των εθελοντών του, το YouSmile συμμετέχει σε διεθνή φόρα λήψης αποφάσεων, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και σημαντικά δίκτυα παιδικής προστασίας, όπως είναι το Eurochild, εκφράζοντας με ουσιαστικό τρόπο τη φωνή των νέων στην Ελλάδα, αλλά και νέων εθελοντών από άλλες χώρες που συμμετέχουν στις δράσεις του.

Περισσότερες πληροφορίες:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»


Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα

Το BestNews.gr σε συνεργασία με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό Σκοπός Ζωής και τη Ξανθή Γκούβρα Παπαδημητρίου, επ’ ευκαιρία του ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ BAZAAR τους που είναι σε εξέλιξη, σας κάνουμε δώρο ένα Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button