ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ανεκτίμητο αρχαιολογικό θησαυρό ανακάλυψε Λαρισαίος αγρότης

Ένα αρχαιολογικό αντικείμενο ιστορικής σημασίας, εντοπίστηκε σε χωράφι στη Δολίχη Ελασσόνας, από αγρότη που εκτελούσε αγροτικές εργασίες στην περιοχή.

Πρόκειται για τμήμα ακέφαλου αγάλματος το οποίο και παραδόθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Κατά τη διάρκεια του οργώματος, ο αγρότης διαπίστωσε πως το αλέτρι του είχε προσκρούσει σε κάτι μεγάλο. Αμέσως κατέβηκε από το τρακτέρ για να βρεθεί αντιμέτωπος με μία πρωτόγνωρη εικόνα. Το αγροτικό του εργαλείο είχε ξεθάψει από τη γη ένα αρχαίο άγαλμα, το οποίο ξεπερνούσε σε μήκος το ένα μέτρο, ήταν ακέφαλο και αποτύπωνε μία γυναικεία μορφή.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Σταυρούλα Σδρόλια, ανέφερε ότι η υπηρεσία θα προχωρήσει στην εξέταση του αγάλματος, ενώ για την υπόθεση ενημερώνεται και το υπουργείο Πολιτισμού.

Στην περιοχή κατά καιρούς εκτός από αυτό το αρχαιολογικό εύρημα έχουν ανακαλυφθεί αρκετά ακόμη, ενώ οι κάτοικοι ζητούν να αξιοποιηθεί ο χώρος «Καστρί Δολίχης», όπου τοποθετείται η αρχαία Δολίχη έως τα παλαιοχριστιανικά χρόνια. Εκεί, όπου για την ιστορία, έληξε ο Β’ Μακεδονικός, το 196 π.Χ. όταν ο Ρωμαίος Κόιντος Φλαμινίνος νίκησε τον Φίλιππο Β’. Άποικοι από την αρχαία Δολίχη, έκτισαν σε ανάμνηση της πατρίδας τους την Δολίχη στη βόρεια Συρία.

Η ανασκαφή του χώρου ξεκίνησε το 2002 και διεξήχθη επί μια δεκαετία. Αποκαλύφθηκαν τμήμα του περιβόλου της ακρόπολης της Δολίχης με αποθήκες και εργαστήρια κτισμένα σε επαφή με την εσωτερική πλευρά του τείχους καθώς και τρεις τρίκλιτες βασιλικές, μία εντός του χώρου της ακρόπολης και δύο εκτός.

Η αδιάκοπη και συστηματική έρευνα του λόφου οδήγησε μέσα σε μια δεκαετία στην αποκάλυψη ικανού τμήματος του παλαιοχριστιανικού οικισμού της Δολίχης που συνιστά αξιόλογο και συγκροτημένο αρχαιολογικό χώρο καθώς συνδυάζει διαφορετικού είδους κτίσματα, κοσμικού, θρησκευτικού και αμυντικού χαρακτήρα.

Ανεκτίμητο αρχαιολογικό θησαυρό ανακάλυψε Λαρισαίος αγρότης

 

 

Διαβάστε περισσότερες ιστορίες


Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button