Άνοια: Εθνικό Σχέδιο Δράσης και Εθνικό Συμβούλιο στο υπουργειο Υγείας

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Από 50 εκατομμύρια ανθρώπους με άνοια σε όλο τον κόσμο το 2019, ο αριθμός αυτός θα εκτοξευτεί στα 139 εκατομμύρια το 2050.

Το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer, έναν «οδικό χάρτη», με στόχο η χώρα μας να γίνει φιλική προς τους πάσχοντες από άνοια και νευροεκφυλιστικές διαταραχές, αλλά ταυτόχρονα φιλική και προς τους φροντιστές, που σηκώνουν όλο το βάρος της φροντίδας των ασθενών, παρουσίασε στη διάρκεια του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Πρόκειται για έναν «οδικό χάρτη» με ένα σαφές, συνεκτικό και συστηματικό πλαίσιο δράσης, για την περίοδο 2023-2028.

Η άνοια έχει αναδειχθεί ως παγκόσμιο ιατρικό, κοινωνικό και δημοσιονομικό πρόβλημα και αναμένεται να παραμείνει έτσι για τις επόμενες δεκαετίες. Η πιο συνηθισμένη αιτία άνοιας είναι η εγκεφαλική νόσος, γνωστή ως Alzheimer.

139 εκατ. άνθρωποι με άνοια, μέχρι το 2050

Το 2019, 55 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως έπασχαν από άνοια, ενώ υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα 15 – 20 χρόνια, φτάνοντας τα 139 εκατομμύρια το 2050.

Η Ελλάδα θα πληγεί σημαντικά από την πανδημία της Άνοιας και των Σχετικών Διαταραχών (ΑΚΣΔ), καθώς ο πληθυσμός της είναι ιδιαίτερα γερασμένος: σύντομα το 1/4 του πληθυσμού θα είναι άνω των 60 ετών, ενώ άνω των 450.000 πάσχουν ήδη από ΑΚΣΔ. Κάθε άτομο με ΑΚΣΔ χρειάζεται φροντίδα από 2-3 μέλη της οικογένειάς του για μακροχρόνια περίθαλψη (5-15 έτη), οπότε πάνω από το 10% των Ελλήνων είναι πάσχοντες ή ασχολούνται καθημερινά, ως φροντιστές, με άτομα που πάσχουν από ΑΚΣΔ.

Οι 7 άξονες του Ελληνικού Σχεδίου

Το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια και τη νόσο Alzheimer βασίζεται σε 7 άξονες:

    1. Καταγραφή και ταξινόμηση των ατόμων με άνοια στην Ελλάδα
  1. Πρόληψη– Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού
  2. Υποστήριξη φροντιστών των ατόμων με άνοια
  3. Αντιμετώπιση της άνοιας
  4. Νομοθεσία– Δικαιώματα ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους
  5. Έρευνα για την άνοια
  6. Εκπαίδευση στην άνοια

Και Εθνκό Συμβούλιο για την άνοια στο υπ. Υγείας

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, ιδρύεται στο Υπουργείο Υγείας το Εθνικό Συμβούλιο για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer με συμμετοχή εκπροσώπων από το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και με κύριο σκοπό την παρακολούθηση της εφαρμογής του Ελληνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -