Ανώτατη τιμητική διάκριση στον Ιάκωβο Τσούνη, νεότερο βετεράνο του Β παγκοσμίου πολέμου

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Χρύσα Σαραντοπούλου
Χρύσα Σαραντοπούλου
Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω!Πατήστε να δείτε περισσότερα

Με απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων και πρόταση του υπουργού Άμυνας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απένειμε στον 95χρονο κ. Ιάκωβο Τσούνη, τον νεότερο  βετεράνο του Β παγκοσμίου πολέμου, με διεθνή αναγνώριση, την ανώτατη τιμητική διάκριση, αυτή της ιδιότητας του Εφέδρου Αξιωματικού βαθμού Υποστρατήγου.

Μάλιστα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον κ. Ιάκωβο Τσούνη, τον οποίο, αφού ενημέρωσε σχετικώς για την ανώτατη τιμητική διάκριση, συνεχάρη και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας για τις υπηρεσίες του προς το Έθνος.

τσούνη

Ο Ιάκωβος Τσούνης γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι απόγονος των πολεμιστών του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων.  Σε ηλικία 16 ετών κατετάγη ως εθελοντής στον ελληνικό στρατό και  έλαβε μέρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Μετά την εισβολή των ναζιστών της Γερμανίας συνέχισε την αντιστασιακή του δράση. Συνελήφθη, φυλακίσθηκε, αλλά κατόρθωσε να δραπετεύσει. Άσκησε το επάγγελμα του εκτελωνιστή αρχικώς, αλλά το 1966 εισήλθε στην ναυτιλία, αποκτώντας συνολικά 13 εμπορικά πλοία, τα οποία και πούλησε 20 χρόνια αργότερα. Από τότε άρχισε και τη μεγάλη φιλανθρωπική του δράση, την οποία όμως θέλησε να κρατήσει εκτός δημοσιότητας. Ιδιαίτερη είναι η «πάσης φύσεως» ενίσχυση που προσέφερε  διαχρονικά στις ένοπλες δυνάμεις , στην «μεγάλη αγάπη της καρδιάς και της ψυχής» του, όπως ο ίδιος λέει. Τιμής ένεκεν οι ένοπλες δυνάμεις του απένειμαν πριν δύο χρόνια τον Αστέρα Αξίας και Τιμής.

Δημιούργημά του επίσης είναι το «Μουσείο Ιάκωβος Τσούνης», με κειμήλια θρησκευτικής, εθνικής και ιστορικής αξίας από την προσωπική συλλογή του νεότερου βετεράνου του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Το Μουσείο δώρησε ο κ.  Τούνης στην Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Αιγίου (οδός Πολυχρονιάδη 8) και στεγάζεται στο ισόγειο του Κέντρου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας «Νέοι Ορίζοντες».

Στο Μουσείο εκτίθενται κειμήλια θρησκευτικής, εθνικής και ιστορικής αξίας από την προσωπική συλλογή του νεότερου βετεράνου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, Ιακώβου Τσούνη. Η συλλογή περιλαμβάνει συνολικά 215 εκθέματα. Όλα δε τα αντικείμενα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το όνομα «Τσούνης», το οποίο είναι ταυτόσημο σε διεθνή κλίμακα με την έννοια του παντοδύναμου, αυτοδημιούργητου επιχειρηματία στο χώρο της Ναυτιλίας αλλά και του ευπατρίδη με τη θρησκευτική, πατριωτική, επιχειρηματική, πολιτιστική και φιλανθρωπική προσφορά.

 

Δείτε ακόμη:

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου τιμά τη σύγχρονη Ελληνίδα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -