Ανταρκτική: Βίντεο με σπάνιες πτεροφάλαινες να «βολτάρουν» στη θάλασσα

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Ένα σπάνιο θέαμα κατέγραψε η κάμερα μιας ερευνητικής ομάδας, καθώς σε αυτήν αποτύπωσαν δεκάδες πτεροφάλαινες να κάνουν μαζικά «βόλτα» στην Ανταρκτική.

Η πτεροφάλαινες είναι το δεύτερο μεγαλύτερο είδος κητώδους, μετά τις γαλάζιες φάλαινες. Οι μεγαλύτερες ξεπερνούν σε μήκος τα 25 μέτρα και φτάνουν σε βάρος τους 74 τόνους.

Οι πληθυσμοί των πτεροφαλαινών της Ανταρκτικής αποτέλεσαν αντικείμενο μαζικής εξολόθρευσης με αποτέλεσμα να υπάρξει απαγόρευση του κυνηγιού τους το 1976. Υπολογίζεται ότι, μέχρι τη στιγμή που έπαψαν να είναι θηράματα, είχαν εξολοθρευθεί περισσότερες από 700 χιλιάδες και το είδος αντιμετώπιζε άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης.

Ωστόσο, πλέον δημιουργείται μια αισιοδοξία ότι το είδος ανακάμπτει, καθώς σχεδόν πέντε δεκαετίες μετά μια μεγάλη ομάδα πτεροφαλαινών αποτυπώθηκε να κάνει… βόλτα στα νερά της Ανταρκτικής.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Alfred Wegener έχουν εντοπίσει τα τελευταία χρόνια πτεροφάλαινες να κυκλοφορούν στα νερά της Ανταρκτικής, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είτε επρόκειτο για ένα μεμονωμένο ζώο, είτε για ομάδες συνήθως 2-4 θηλαστικών -σε ορισμένες περιπτώσεις ομάδες των 12.

Ωστόσο, οι ερευνητές λένε πως πλέον εντόπισαν ομάδες πτεροφαλαινών που αριθμούσαν 150 άτομα. Οι ομάδες αυτές εντοπίστηκαν να κινούνται στα νερά της νήσου Έλεφαντ (στη Θάλασσα της Σκωτίας), καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν μεγάλες ποσότητες κριλ για να τραφούν.

Δείτε το βίντεο:

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -