ΦΥΣΗΧΡΥΣΕΛΙΔΑ

Απίστευτο θέαμα! Θα δούμε το Άστρο της Βηθλεέμ μετά από 2020 χρόνια!

«Χριστουγεννιάτικο φιλί» στον ουρανό!

Ένας σπάνιος φωτεινός σχηματισμός θα εμφανιστεί στον ουρανό! Το Άστρο της Βηθλεέμ ίσως… λάμψει ξανά μετά από 2020 χρόνια και φωτίσει τις καρδιές μας. Ίσως να ναι η ευκαιρία κάτι να αλλάξει μέσα μας; Μήπως αυτός ο κόσμος ξαναγεννηθεί λοιπόν;

Γράφει η Χρύσα Σαραντοπούλου

21 Δεκεμβρίου 2020, κατά το Χειμερινό ηλιοστάσιο

Δίας και Κρόνος θα «φιληθούν» μετά από  800 χρόνια κι εμείς…

Θα δούμε το Άστρο της Βηθλεέμ

άστρο της Βηθλεέμ

Μπορεί αυτές τις γιορτές να μην αγκαλιαστούμε και να μην φιληθούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα… λόγω κορονοϊού. Όμως θα έχουμε την δυνατότητα να δούμε ένα εντυπωσιακό θέαμα στον ουρανό:

Το  «αγκάλιασμα» του Δία με τον Κρόνο, καθώς οι δύο γίγαντες του ηλιακού μας συστήματος θα πλησιάσουν τόσο πολύ ο ένας τον άλλον, που θα μοιάζουν στον ουράνιο θόλο σαν ένα άστρο.

Το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο ονομάστηκε «χριστουγεννιάτικο φιλί» και είναι η πρώτη φορά που θα είναι ορατό από τη Γη, μετά τον Μεσαίωνα.

Η σύνοδος των πλανητών , όπως επιστημονικά αποκαλείται αυτό το τροχιακό «γαϊτανάκι» ,προκαλεί την ευθυγράμμιση πολλών  γιγάντων του ηλιακού μας συστήματος, είτε μεταξύ τους είτε και με τον Ηλιο, δημιουργώντας εντυπωσιακά κοσμικά φαινόμενα, τα οποία κάποιες φορές είναι ορατά από τη Γη και άλλες όχι.

Ένα από αυτά τα φαινόμενα είναι η προσέγγιση των δύο μεγαλύτερων σε μέγεθος πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. Κρόνος και Δίας πλησιάζουν κάποιες στιγμές πολύ ο ένας τον άλλον, αλλά από τη Γη το φαινόμενο γίνεται ορατό περίπου ανά 20 έτη.

Σύμφωνα δε με τους υπολογισμούς του καθηγητή Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Ράις του Τέξας, Πάτρικ Χάρτιγκαν, η τελευταία φορά που μπορούσαν οι άνθρωποι να δουν Δία και Κρόνο να… φιλιούνται ήταν στις 4 Μαρτίου 1226.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2020… λοιπόν… και κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο,  που θα θα κορυφωθεί η σύνοδος του Δία με τον Κρόνο, μπορεί να παρατηρηθεί από οποιονδήποτε κοιτώντας προς τα νοτιοδυτικά, ακριβώς μετά τη δύση του Ήλιου , ακόμα και δια γυμνού οφθαλμού, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

Αυτό το σπάνιο φαινόμενο φέτος έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Κάνει τους δύο πλανήτες να μοιάζουν με φωτεινό αστέρι στον ουρανό. Αποκτά έτσι μία ιδιαίτερη αξία λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα.

άστρο της Βηθλεέμ

Για κάποιους ερευνητές, μπορεί μία τέτοια σύνοδος, ίσως και περισσότερων πλανητών, να είχε συμβεί και πριν από 2020 χρόνια, γι αυτό και δεν αποκλείουν το γεγονός το φαινόμενο αυτό να έχει σχέση με το Άστρο της Βηθλεέμ, το γνωστό μας Άστρο των Χριστουγέννων που οδήγησε τους τρεις μάγους  στη Φάτνη του Χριστού. Επιστήμονες αστρολόγοι έχουν υποστηρίξει ότι εκείνη ακριβώς την εποχή, ένας φωτεινός σχηματισμός εμφανίστηκε στον ουρανό και έλαμψε για αρκετές μέρες.

Μερικούς αιώνες νωρίτερα, ο αστρονόμος Γιοχάνες Κέπλερ, ασχολήθηκε με την ερμηνεία του αστέρα των Χριστουγέννων, υπολογίζοντας ότι πραγματοποιήθηκε τριπλή σύνοδος των πλανητών Δία και Κρόνου το 7 – 6 π.Χ στον αστερισμό των Ιχθύων.

Τι ήταν όμως αυτό το φως που οδήγησε τους Μάγους μακριά από τη χώρα τους; Τι είδους άστρο τους καθοδήγησε στο μέρος όπου ήταν σπαργανωμένο το μικρό βρέφος της Βηθλεέμ; Τι ήταν άραγε το μυστηριώδες και υπέροχο αυτό άστρο του οποίου το ακτινοβόλο φως έχει φωτίσει και εμπνεύσει τους ανθρώπους εδώ και 2.000 σχεδόν χρόνια;

Αν προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε τις αποδείξεις που έχουμε για το Άστρο των Χριστουγέννων θα ανακαλύψουμε ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές, και όλες τους βρίσκονται σε μία και μοναδική περικοπή στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο. Αυτή μάλιστα είναι και η μοναδική περικοπή που αναφέρεται στο Άστρο της Βηθλεέμ, στα κανονικά κείμενα της Βίβλου

Το πρώτο συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε για το Άστρο της Βηθλεέμ, όπως έχει υποστηρίξει ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος , επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου,  είναι ότι το άστρο αυτό θα ‘πρεπε να ήταν κάτι το ασυνήθιστο για να τραβήξει την προσοχή των Μάγων.

Εάν το άστρο αυτό ήταν κάτι το συνηθισμένο, κάτι που παρουσιαζόταν στον ουρανό συχνά δεν θα υπήρχε λόγος να ξεσηκωθούν οι Μάγοι και να ξεκινήσουν από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά για να πάνε στον οποιονδήποτε τόπο, που θα τους οδηγούσε αυτό το άστρο.
Δεύτερο συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε είναι ότι το άστρο αυτό θα πρέπει να είχε αρκετή διάρκεια ζωής. Θα πρέπει να ήταν δηλαδή ένα άστρο «διαρκείας», γιατί οι Μάγοι είχαν να διασχίσουν αρκετά μεγάλη απόσταση από την χώρα τους έως την Βηθλεέμ.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα ταξίδια την εποχή εκείνη, πάνω σε καμήλες ή άλλα ζώα, δεν ήταν τόσο γρήγορα. Οπότε, για να τους είναι δυνατό να το παρακολουθούν συνεχώς από τη χώρα τους έως τη Βηθλεέμ, το άστρο αυτό θα πρέπει να είχε μια διάρκεια ζωής αρκετά μεγάλη και θα έπρεπε να ήταν κάτι το οποίο φαινόταν στον ουρανό επί αρκετές εβδομάδες ή ακόμη και μήνες.

Τρίτο συμπέρασμα είναι ότι το άστρο αυτό θα ‘πρεπε να ήταν κάτι αρκετά δυσδιάκριτο στον πολύ κόσμο. Ίσως αυτό να φαίνεται παράξενο, γιατί συνήθως φανταζόμαστε το Άστρο της Βηθλεέμ σαν ένα πολύ λαμπρό και μεγάλο άστρο που φωτίζει άπλετα τον ουρανό, με τις λαμπρές του ακτίνες πάνω από τη φάτνη. Αλλά δεν είναι δυνατό να ήταν κάτι τέτοιο, γιατί φαίνεται ότι οι Μάγοι ήταν οι μόνοι που το είχαν δει ή που γνώριζαν κάτι γι’ αυτό.

Ο Ηρώδης δεν το είχε δει ούτε είχε ακούσει οτιδήποτε γι’ αυτό. Οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι επίσης δεν γνώριζαν τίποτε γι’ αυτό. Ούτε και οι βοσκοί το πρόσεξαν παρ’ όλο που βρίσκονταν με τα κοπάδια τους έξω στους κάμπους. Αλλά ούτε και οι Ρωμαίοι στρατιώτες της περιοχής ή οποιοσδήποτε άλλος, εκτός από τους Μάγους. Έτσι το Άστρο της Βηθλεέμ θα έπρεπε να ήταν στην πραγματικότητα κάτι αρκετά δυσδιάκριτο.

Τέταρτο συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε είναι ότι το άστρο αυτό ίσως να μη ήταν ένα άστρο με τη σημασία που έχει η λέξη αυτή σήμερα. Την εποχή που γράφτηκε το Ευαγγέλιο του Ματθαίου, η λέξη «αστήρ» είχε διαφορετική έννοια απ’ αυτή που έχει σήμερα. Την εποχή εκείνη ο κόσμος προσδιόριζε με τη λέξη «άστρο» οτιδήποτε έβλεπε στον ουρανό. Τα μετέωρα ονομάζονταν «διάττοντες αστέρες». Οι κομήτες ήταν οι «μακρυμάληδες αστέρες». Οι δε πλανήτες ονομάζονταν «πλανώμενοι αστέρες». Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν ταξινομεί όλα αυτά σαν άστρα, αλλά οι αρχαίοι το έκαναν.

Αυτά που σήμερα ονομάζουμε εμείς άστρα ήταν για τους αρχαίους οι «απλανείς αστέρες». Έτσι το άστρο που αναφέρει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος ως Άστρο της Βηθλεέμ ίσως να μην ήταν ένα πραγματικό άστρο όπως το εννοούμε σήμερα, αλλά ένα οποιοδήποτε ουράνιο σώμα ή φαινόμενο.

Το πέμπτο συμπέρασμα αφορά την τοποθεσία του άστρου στον ουρανό. Οι Μάγοι αναφέρουν στον λαό των Ιεροσολύμων ότι είδαν «τον αστέρα αυτού εν τη ανατολή» . Το σημείο αυτό δεν εννοεί ότι το άστρο ήταν στο ανατολικό μέρος του ουρανού, αλλά ότι οι Μάγοι βρίσκονταν στις ανατολικές, από την Παλαιστίνη, χώρες της Ασίας, όταν πρωτοπαρατήρησαν το Άστρο. Μια λοιπόν και οι Μάγοι βρίσκονταν στην Ανατολή όταν το είδαν για πρώτη φορά, ο μόνος τρόπος για να φθάσουν στην Βηθλεέμ ήταν να ταξιδέψουν προς τη Δύση. Έτσι ώστε το άστρο που τους οδηγούσε θα έπρεπε να βρισκόταν στο δυτικό μέρος του ουρανού. Εάν ακολουθούσαν κάποιο άστρο που θα ήταν στο ανατολικό μέρος του ουρανού θα έφθαναν στην Κίνα ή στις Ινδίες και όχι στη Βηθλεέμ. Έτσι θα πρέπει να συμπεράνουμε ότι το άστρο αυτό βρισκόταν στο δυτικό τμήμα του ουρανού.

Να σημειώσουμε πάντως ότι η προηγούμενη φορά που οι δύο γίγαντες  Κρόνος και Δίας βρέθηκαν σε τόσο κοντινή απόσταση ήταν το 2020, αλλά η θέση στην οποία ήταν τότε δεν έκανε το φαινόμενο τόσο καθαρά ορατό από τη Γη όσο αυτή την φορά. Η μεγάλη συζυγία είχε συμβεί επίσης το 1623, είκοσι χρόνια πριν πεθάνει ο Γαλιλαίος. Όμως  αστρονόμοι υποστηρίζουν ότι εκείνη η συζυγία συνέβη πολύ κοντά στο Ηλιο, με αποτέλεσμα η λάμψη του μητρικού άστρου μας να εμποδίζει την παρατήρηση του φαινομένου από τη Γη. Σύμφωνα δε με νεότερους υπολογισμούς των αστρολόγων, η τελευταία φορά που μπορούσαν οι άνθρωποι να δουν Δία και Κρόνο να… φιλιούνται ήταν στις 4 Μαρτίου 1226.

Καλό θα είναι να κάνουμε μια προσπάθεια να δούμε τώρα με κάποιο τρόπο το φαινόμενο, αφού η επόμενη φορά που θα είναι ορατό από τη Γη θα είναι το 2080 και μετά το 2400.

Δείτε ακόμη:

Ο Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος φωτογραφίζει τον κομήτη F3 NEOWISE στην Αντίπαρο!

  Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button