ΑΠΘ: Υπολείμματα τροφίμων από γεύματα φοιτητών θα γίνουν “καύσιμο” ενεργειακής τροφοδοσίας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Τα υπολείμματα τροφίμων από τα γεύματα των φοιτητών θα γίνουν «καύσιμο» για την ενεργειακή τροφοδοσία της Φοιτητικής Λέσχης του ΑΠΘ χάρη σε σύστημα που θα ελαχιστοποιεί τον όγκο των απορριμμάτων.

Με την εγκατάσταση μιας καινοτόμου μονάδας αερόβιας χώνευσης απορριμμάτων τροφίμων στη Φοιτητική του Λέσχη, όπου σιτίζονται χιλιάδες φοιτητές, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), προχώρα στον σχεδιασμό να γίνει πρότυπο ίδρυμα στη διαχείριση αποβλήτων και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στην πρώτη φάση του ερευνητικού έργου, που συντονίζουν οι καθηγητές του Τμήματος Χημείας Θοδωρής Καραπάντσιος και Αναστασία Πανταζάκη, το σύστημα που έχει τεθεί σε λειτουργία μετατρέπει σε χυλό τα υπολείμματα των τροφίμων που παράγονται στη διαδικασία της προετοιμασίας των γευμάτων, τα οποία λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων οι φοιτητές από την αρχή της πανδημίας τα παραλαμβάνουν σε πακέτο.

«Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα αυτής της πρώτης φάσης, όπου αρχικά μελετάμε την εξειδίκευση με βάση το είδος των απορριμμάτων, για να δούμε πώς μπορεί να λειτουργήσει η διαδικασία με τα υπολείμματα τροφίμων π.χ. σε ένα αλλαντοποιείο, σε ένα κονσερβοποιείο, σε μονάδες που παράγουν συγκεκριμένα προϊόντα και να βελτιστοποιήσουμε την ενζυμική διεργασία χώνευσης σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Επόμενο βήμα μπορεί να είναι η εγκατάσταση στη φοιτητική λέσχη ενός διαφορετικού συστήματος, όπου θα απορρίπτουν οι ίδιοι φοιτητές τα υπολείμματα του φαγητού τους. Και ως επόμενο βήμα θα έχει αξία να μελετήσουμε την ικανότητα να παράγουμε, μέσω της διαδικασίας αυτής, βιοαέριο για τις ανάγκες της Λέσχης», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καραπάντσιος.

Πώς λειτουργεί το σύστημα αερόβιας χώνευσης

Το σύστημα, που κατασκευάστηκε από την αυστραλιανή εταιρία IUGIS και τοποθετήθηκε στην Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη μιμείται τη διαδικασία φυσικής πέψης και χρησιμοποιεί τις ίδιες αρχές με το ανθρώπινο σώμα, δημιουργώντας ιδανικό θερμόφιλο βιολογικό περιβάλλον για ζωντανούς μικροοργανισμούς. Μάλιστα, επιτρέπει την επεξεργασία απορριμμάτων τροφίμων στον τόπο παραγωγής τους, όπως, για παράδειγμα, εστιατόρια, ξενοδοχεία, επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων, ακυρώνοντας τη διαδικασία και το κόστος μεταφοράς σε χωματερές.

Η λειτουργία του στηρίζεται στη χρήση αέρα μαζί με νερό και μικροοργανισμούς για να μετατρέψει τα απορρίμματα τροφίμων σε ένα περιβαλλοντικά ασφαλές υγρό που μπορεί, στη συνέχεια, είτε να απορριφθεί ως υγρό απόβλητο στην υπάρχουσα υποδομή υπονόμων είτε να αξιοποιηθεί ως πρώτη ύλη σε μονάδες αναερόβιας επεξεργασίας προς παραγωγή βιοαερίου. Τα ειδικά πλαστικά υποστρώματα σε διασπορά, που χρησιμοποιεί διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τους μικροοργανισμούς που αφομοιώνουν τα οργανικά απόβλητα. Είναι μια εξαιρετικά ασφαλής και οικολογικά δομημένη εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό σύστημα συλλογής απορριμμάτων τροφίμων με φορτηγά.

Σκοπός του ερευνητικού έργου είναι η εκπόνηση μελέτης για τη βελτίωση της μονάδας αερόβιας χώνευσης με δύο διακριτούς στόχους:

1. Τη βελτιστοποίηση της ενζυμικής διεργασίας χώνευσης των υπολειμμάτων τροφίμων στο εσωτερικό της μονάδας σε σχέση με:

  • το είδος της τροφοδοσίας της μονάδας
  • το είδος και την ποσότητα των χρησιμοποιούμενων μικροοργανισμών
  • την οξύτητα του υγρού χώνευσης (το pH)
  • τη θερμοκρασία
  • την υγρασία
  • τη σχέση μάζας των υπολειμμάτων τροφίμων προς χώνευση/ ποσότητας ενζύμων ή μικροοργανισμών

2. Τη βελτιστοποίηση των λειτουργικών παραμέτρων της μονάδας για την επίτευξη:

  • μικρότερης κατανάλωσης νερού και μεγαλύτερης ανάκτησης/επαναχρησιμοποίησής του,
  • καλής ανάμιξης και ομογενοποίησης τροφίμων εντός της μονάδας για την παραγωγή ομοιόμορφου προϊόντος εξόδου
  • μικρότερης υγρασίας εξόδου
  • μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε αποικοδομήσιμα οργανικά υλικά κατάλληλα για τροφοδοσία μονάδας αναερόβιας επεξεργασίας προς παραγωγή βιοαερίου.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

 

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -