Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μούμια 2.000 ετών με χρυσή γλώσσα

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.
Αρχαιολόγοι, που πραγματοποιούσαν ανασκαφές στα προάστια της αιγυπτιακής πόλης της Αλεξάνδρειας, ανακάλυψαν εκεί 16 τάφους, φέρνοντας μεταξύ άλλων στο φως και μια μούμια με χρυσή γλώσσα.

Όπως εξηγεί το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, η γλώσσα, η οποία είναι φτιαγμένη από φύλλο χρυσού, τοποθετήθηκε προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο νεκρός θα μπορεί «να μιλάει και μετά θάνατον». Η μούμια με τη χρυσή γλώσσα ανακαλύφθηκε σε ναό της αρχαίας Αιγυπτιακής τοποθεσίας Ταπόσιρις Μάγκνα, στα νοτιοδυτικά προάστια της Αλεξάνδρειας. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης και άλλα χρυσά αντικείμενα, ανάμεσά τους ένα νεκρικό προσωπείο με κομμάτια χρυσού διαταγμένα στο σχήμα στεφανιού και μερικά επιχρυσωμένα διακοσμητικά που απεικονίζουν τον Όσιρι, τον θεό του Κάτω Κόσμου.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν, επίσης, αρκετά αγάλματα σε τόσο καλή κατάσταση που διακρίνονται τα κοσμήματα και τα χτενίσματα στο κεφάλι τους Στην εποχή των φαραώ, ο χρυσός χρησιμοποιείτο συχνά στη διακόσμηση νεκρικών προσωπείων από ηγέτες όπως ο βασιλιάς Τουταγχαμών, αλλά και ως καλούπι στα δάχτυλα ποδιών και χεριών των νεκρών. Χρυσές γλώσσες έχουν ανακαλυφθεί ξανά το παρελθόν σε αιγυπτιακά ερείπια, σχολίασε η Jennifer Houser Wegner, επιμελήτρια αιγυπτιακών αρχαιοτήτων στο Penn Museum της Φιλαδέλφεια, όπου φιλοξενούνται πολλές τέτοιες γλώσσες.

Οι μούμιες που ανακαλύφθηκαν ήταν «σε κατάσταση κακής συντήρησης», χαρακτηριστικό της μουμιοποίησης κατά τη διάρκεια των ελληνικών και ρωμαϊκών εποχών, σύμφωνα με το υπουργείο, ενώ χρονολογούνται πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια, όταν την Αίγυπτο διοικούσαν Έλληνες Μακεδόνες και αργότερα Ρωμαίοι. Ο ναός, σύμφωνα με το υπουργείο, φαίνεται να χτίστηκε στη διάρκεια της ηγεμονίας του Βασιλιά Πτολεμαίου Δ’, ενός Μακεδόνα βασιλιά που κυβερνούσε στον 3ο αιώνα π.Χ.

Η Βασίλισσα Κλεοπάτρα Ζ’ της Αιγύπτου, που κυβερνούσε για περίπου δυο δεκαετίες πριν τον θάνατό της το 30 π.Χ., ήταν η τελευταία ηγεμόνας της Δυναστείας των Πτολεμαίων πριν αναλάβουν την εξουσία οι Ρωμαίοι, και στο ναό βρέθηκαν επίσης νομίσματα που απεικονίζουν το πρόσωπο της.

«Υπάρχει αναφορά στην Αιγυπτιακή Βίβλος των Νεκρών. [Η χρυσή γλώσσα] διασφάλιζε πως ο νεκρός θα μπορεί να αναπνεύσει και να μιλήσει, καθώς επίσης να τρώει και να πίνει, στη μετά θάνατον ζωή. Ενδεχομένως συνδυάζεται με το ελληνικό ταφικό έθιμο της τοποθέτησης νομισμάτων πάνω ή μέσα στο στόμα ως πληρωμή για τον Χάρο, που μετέφερε του νεκρούς στον Κάτω Κόσμο», λέει η Dr. Corcoran.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

 

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -