Αθλητισμός στις μέρες του κορωνοϊού… Βλέποντας τον πίνακα της Ειρήνης Ανδρούτσου

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Χρύσα Σαραντοπούλου
Χρύσα Σαραντοπούλου
Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω!Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σκέψεις που γεννιούνται για τον Αθλητισμό στις μέρες του κορωνοϊού… βλέποντας τον πίνακα της ζωγράφου Ειρήνης Ανδρούτσου.

Γράφει η Χρύσα Σαραντοπούλου

Η αρχική ιδέα για τη γραφή της προήλθε από ένα τυχαίο γεγονός που συνέβη στα φοιτητικά της χρόνια.

Η τωρινή γραφή της μοιάζει με κέντημα, θέλει υπομονή κι επιμονή, καθώς και μια επίπονη διαδικασία επιλογής για τη διάσπαση της φόρμας.

Οι αιχμηρές πινελιές της, σαν τα pixels της ψηφιακής εικόνας, δημιουργούν ένα αποδομημένο σύνολο, προσκαλώντας τον θεατή να το μαντέψει και να συμμετέχει στη σύνθεσή του.

Στερεοτυπικές, λοιπόν, εικόνες ομορφιάς αποδομούνται κι ανασυνθέτονται μέσα από μια φρέσκια, πρωτοποριακή τεχνική που εμπεριέχει στοιχεία πουαντιγισμού, ιμπρεσιονισμού και pop art. «Ακιδισμός» η ονομασία της.

λεπτομέρεια γραφής – Ακιδισμός

«Το έργο αυτό έγινε στο παρελθόν, όταν πειραματιζόμουν να βρω μια γραφή για την πτυχιακή. Το έργο αυτό έγινε για μια σειρά που είχε σχέση με τον αθλητισμό. Το υλικό είναι λάδια.» αναφέρει η εικαστικός Ειρήνη Ανδρούτσου.

Στην παρούσα φάση αρμόζει με τα γεγονότα που βιώνουμε.
Είναι ένα έργο διαχρονικό! Μπορούμε να πούμε ότι μιλάει για την επιμονή του ανθρώπου με την άθληση στην εποχή του κορονοϊού, όταν τα γυμναστήρια έκλεισαν και αναγκάστηκε ο κόσμος να βγει στους δρόμους να αθληθεί…

Λόγω της κατάστασης άνθρωποι που δεν είχαν σχέση με τον αθλητισμό, δειλά δειλά έκαναν τα πρώτα τους βήματα… στράφηκαν στην ατομική άθληση.

Λόγω των μέτρων στην Ελλάδα και παγκοσμίως, ο κόσμος στράφηκε στην ατομική γυμναστική, ήρθε κοντά με την φύση και με τον εσωτερικό του κόσμο και τις άλλες πτυχές του εαυτού του.

Μετά την άρση των μέτρων δεν θα πρέπει να επανέλθει στις παλιές κακές συνήθειες, αλλά να συνεχίσει στην εσωτερική απελευθέρωση του εαυτού του! Να συντονίσει τον εαυτό του και την ψυχολογία του, ώστε να βρει χώρο και χρόνο για τον εαυτό του και αυτή η αιχμηρή πινελιά μας δείχνει ένα ταξίδι μοναδικό.

Μια διαδρομή που ξεκινά από μια πανδαισία χρωμάτων, ανάλαφρη κι εύθυμη από απόσταση που μετασχηματίζεται καταλήγοντας σε έναν κόσμο ανάγλυφο, αιχμηρό κι επιθετικό.

Η ζωγραφική ρίχνει ένα κριτικό βλέμμα σε εικόνες της καθημερινής ζωής ενός κόσμου που επιμένει να προβάλλεται όμορφος και λαμπερός, παρόλα αυτά ζούμε σε μια εποχή πανδημίας ενός ύπουλου αόρατου ιού.

Και με την αιχμηρή πινελιά δείχνει ότι ενώ ο αθλητισμός είναι στην καθημερινότητα μας, πλέον πρέπει να είναι ατομικός, μοναχικός, προσεχτικός, ανέγγιχτος, έτσι ώστε να τηρούμε τα νέα μέτρα προστασίας, να αθλούμαστε με αποστάσεις, να μην αγγίζουμε κανέναν, για να κερδίσουμε ξανά την κανονικότητα μας, για να προσέχουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους αγαπημένους μας.

Ειρήνη Ανδρούτσου

Ζωγράφος – Εικαστικός

fb:Ειρηνη Ανδρουτσου (eirini Androutsou)

*Έργα της βρίσκονται σε μόνιμες συλλογές αλλά και στη μόνιμη συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη.


Τον παραπάνω πίνακα θα τον βρείτε στην online έκθεση The pandemic of ARTvirus.

Δείτε εδώ:

Συνεχίζεται το ταξίδι της online έκθεσης The pandemic of ARTvirus σε πάνω από 150 χώρες!

 

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -