Τα γεύματα σε ένα εστιατόριο με αστέρι Michelin συχνά στοιχίζουν ακριβά, και κάθε πιάτο υπόσχεται μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία.
Ο οδηγός Michelin, η βίβλος της «γαστρονομίας», αποκαλύπτει κάθε χρόνο τα κορυφαία εστιατόρια του κόσμου. Κάποια εξ αυτών είναι οικονομικά προσιτά, ενώ άλλα σε πολλούς φαντάζουν απλησίαστα, καθώς για ένα γεύμα οι τιμές μπορούν να ξεπερνούν τα 300 δολάρια.
Ο ιστότοπος μαγειρικής Chef’s Pencil αποφάσισε να εντοπίσει τα πιο ακριβά εστιατόρια με αστέρι Μισελέν, ερευνώντας το μενού γευσιγνωσίας σε περισσότερα από 450 εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.
Το top 10
Σύμφωνα με το Chef’s Pencil, τα 10 πιο ακριβά εστιατόρια (τιμή ανά άτομο, συνήθως δεν περιλαμβάνει ποτά και χρεώσεις υπηρεσιών) που είτε έχουν λάβει αστέρι Michelin, είτε διευθύνει σεφ που έχει λάβει αστέρι.
- Sublimotion, Ibiza, Spain — $1,740
- Ultraviolet by Paul Pairet, Shanghai, China — $1,422
- Kitcho Arashiyama Honten, Kyoto, Japan — $910
- Azabu Kadowaki, Tokyo, Japan — $825
- Masa, New York City, United States — $800
- (Ισοβαθμούν) Joel Robuchon, Tokyo, Japan — $637
- (Ισοβαθμούν) Kikunoi Honten, Kyoto, Japan — $637
- (Ισοβαθμούνie) Gion Maruyama, Kyoto, Japan — $637
- Guy Savoy, Paris, France — $615
- Piazza Duomo, Alba, Italy — $580
Η Ιαπωνία είναι η μόνη χώρα που εμφανίζεται περισσότερες από μία φορές σε αυτή τη λίστα και τα εστιατόριά της —που βρίσκονται στο Κιότο και το Τόκιο— κυριαρχούν στη λίστα. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο Joel Robuchon με έδρα το Τόκιο, που βρίσκεται στο Νο. 6 (ισοφαρίζοντας με άλλους δυο της λίστας), σερβίρει γαλλική κουζίνα.
Το μόνο εστιατόριο των Ηνωμένων Πολιτειών που μπήκε στο top 10, το Masa, είναι επίσης ένα ιαπωνικό εστιατόριο.
Η Ιαπωνία φιλοξενεί τον υψηλότερο αριθμό εστιατορίων Michelin κατά κεφαλήν στον κόσμο, με το Τόκιο να έχει περισσότερα εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin από οποιαδήποτε άλλη πόλη, σύμφωνα με το Chef’s Pencil.