Η Σίφνος είναι ένα από τα ελληνικά νησιά που συγκαταλέγεται στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς παγκοσμίως.
Η μελόπιτα της Σίφνου, ένα ελαφρύ και νόστιμο γλυκό που συνδέεται στενά με τις τοπικές παραδόσεις, βρίσκεται ανάμεσα στις 100 πιο γευστικές γλυκές προτάσεις του κόσμου, σύμφωνα με την πρόσφατη λίστα που δημοσίευσε η ιστοσελίδα Taste Atlas. Ο διεθνής γαστρονομικός οδηγός έδωσε στην παραδοσιακή μελόπιτα της Σίφνου πολύ υψηλή βαθμολογία 4,6/5, τοποθετώντας την στις πρώτες θέσεις του καταλόγου, ανάμεσα σε δεκάδες τοπικά εδέσματα από όλη την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία, την Αυστραλία και την Αμερική.
Η Σίφνος συνεχίζει να ξεχωρίζει στις διεθνείς γαστρονομικές λίστες, με την ιστοσελίδα Conde Nast Traveler να την κατατάσσει ως τον καλύτερο προορισμό για χορταστικές εμπειρίες που συνδυάζουν γαστρονομία, δημιουργικότητα και διαχρονικότητα.
Το εγκώμιο της γαστρονομικής Σίφνου «πλέκει» επίσης το National Geographic, το οποίο την περιλαμβάνει στον ετήσιο κατάλογο με τα 31 υπέροχα νησιά της Ελλάδας για το 2025. Σύμφωνα με το διεθνές ταξιδιωτικό μέσο, η Σίφνος είναι ο τόπος που γέννησε τον “πατέρα” της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, Νικόλαο Τσελεμεντέ, το 1878. Συνιστάται ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε τις σπεσιαλιτέ του νησιού, όπως τα μαγειρευτά ρεβίθια και το αρνίσιο κοκκινιστό μαστέλο, το οποίο ψήνεται αργά με τον παραδοσιακό τρόπο σε πέτρινες κατσαρόλες.
Η γαστρονομία της Σίφνου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης, της ιστορίας και της εξέλιξης του νησιού. «Η τοπική κουζίνα αντανακλά την αγάπη των Σιφνιών για τον τόπο τους και το μεράκι τους στην αγγειοπλαστική, ενώ αξιοποιούν με σεβασμό τα δώρα της φύσης», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Σίφνου, Γιάννης Ραφελέτος.