Bιβλίο με το έργο του Πλάτωνα στα λατινικά σάρωσε σε δημοπρασία

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Την περασμένη εβδομάδα, μία συλλογή με σπάνια βιβλία της πρόσφατα εκλιπούσας φιλανθρώπου Ελέιν Ρόζενμπεργκ συγκέντρωσε 12,4 εκατομμύρια δολάρια σε μία δημοπρασία του Christie’s στην Νέα Υόρκη.

Η δημοπρασία περιλάμβανε 17 σπάνια χειρόγραφα και περίπου 200 βιβλία από τον Μεσαίωνα και τον Διαφωτισμό από τη συλλογή της Ρόζενμπεργκ που έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 2020 και ζήτησε όλα τα έσοδα να δοθούν σε αγαπημένα της μουσεία, όπως είναι το MoMA, το Met, η Morgan Library και το Redwood Athenaeum.

Ο Ευγένιο Ντοναντόνι, υπεύθυνος στο Christie’s, περιέγραψε τη συλλογή μία από τις πιο σημαντικές που έχουν ποτέ βρεθεί σε δημοπρασία, εδώ και πέντε δεκαετίες. «Ήταν μία δημοπρασία που βλέπουμε μια φορά ανά γενιά» δήλωσε.

Το έργο που απέφερε τα περισσότερα χρήματα ήταν ένα γαλλικό χειρόγραφο, με τίτλο «Το Παριζιάνικο Βιβλίο των Ωρών» (1440), που αποδίδεται στον ανώνυμο καλλιτέχνη γνωστό και ως «Μέτρ του Bartholomeus Anglicus».  Το έργο πωλήθηκε για 3,6 εκατομμύρια δολάρια, 18 φορές περισσότερο απ’ όσο το είχε αγοράσει η Ρόζενμπεργκ το 1977.

Το δεύτερο πιο ακριβό έργο στη δημοπρασία ήταν ένα βιβλίο με το έργο του Πλάτωνα, και συγκεκριμένα η πρώτη έκδοση ολόκληρου του έργου του στα λατινικά που τύπωσαν μοναχές του San Jacopo di Ripoli στην Φλωρεντία τον 15ο αιώνα. Το βιβλίο πουλήθηκε για 1 εκατομμύριο δολάρια, ενώ το εκτιμώμενο ποσό δεν ξεπερνούσε τις 200 χιλιάδες. Πρόκειται για ρεκόρ, αφού αυτή είναι η υψηλότερη τιμή στην οποία έχει πουληθεί έργο του Πλάτωνα σε δημοπρασία.

Το σπάνιο βιβλίο με το συνολικό έργο του Πλάτωνα

Σύμφωνα με τον οίκο Christie’s «αυτή η έκδοση σηματοδότησε την επιστροφή της φιλοσοφίας του Πλάτωνα στη Δυτική Ευρώπη μετά από μία απουσία σχεδόν χιλίων ετών».

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -