Booker Prize 2022: Νικητής ο Shehan Karunatilaka

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Το βιβλίο Seven Moons of Maali Almeida (Τα επτά φεγγάρια του Maali Almeida) του Shehan Karunatilaka, μια μεταφυσική σάτιρα που εκτυλίσσεται εν μέσω ενός αιματηρού εμφυλίου πολέμου στη Σρι Λάνκα, κέρδισε το φετινό Booker Prize.

Κεντρικός ήρωας στο μυθιστόρημα του συγγραφέα από τη Σρι Λάνκα είναι ένας φωτογράφος που «ξυπνά νεκρός» και έχει μια εβδομάδα για να ζητήσει από τους φίλους του να βρουν τις φωτογραφίες του και να εκθέσουν την κτηνωδία του πολέμου.

Η Καμίλα, η βασίλισσα σύζυγος του Καρόλου του Γ’, απένειμε το βραβείο και ο συγγραφέας δήλωσε ότι ήταν «τιμή και προνόμιο» που βρέθηκε στη βραχεία λίστα των υποψηφίων. Η τραγουδίστρια της ποπ Dua Lipa ήταν επίσης παρούσα, ως επίσημη προσκεκλημένη στην βραδιά.

Το περίοπτο βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 λιρών, και δίδεται κάθε χρόνο σε ένα και μόνο μυθιστόρημα που δημοσιεύεται στο Ηνωμένο Βασίλειο στην αγγλική γλώσσα, προσφέρει επίσης στους υπόλοιπους πέντε συγγραφείς της βραχείας λίστας από 2.500 λίρες.Ο συγγραφέας περιέγραψε ότι αποφάσισε το 2009 να γράψει «μια ιστορία-φαντασμάτων όπου οι νεκροί θα μπορούσαν να προσφέρουν την οπτική τους» μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη Σρι Λάνκα, «όταν υπήρχε μια έντονη συζήτηση για το πόσοι άμαχοι πέθαναν και ποιος έφταιγε».

Ο επικεφαλής της κριτικής επιτροπής, Neil MacGregor, επαίνεσε το «εύρος και την ικανότητα, την τόλμη και την ξεκαρδιστική γραφή» του μυθιστορήματος, χαρακτηρίζοντάς το «μεταθανάτιο νουάρ» που «οδηγεί τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι με τρενάκι του τρόμου μέσα στη ζωή και τον θάνατο».

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, η απόφαση των κριτών ήταν ομόφωνη, προσθέτοντας ότι όλα τα υποψήφια βιβλία «αφορούσαν στην πραγματικότητα ένα ερώτημα, και αυτό είναι ποιο είναι το νόημα της ζωής» κάθε ανθρώπου.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο του ο Karunatilaka δήλωσε: «Ελπίζω ότι στο όχι πολύ μακρινό μέλλον… η Σρι Λάνκα (θα) καταλάβει ότι αυτές οι ιδέες της διαφθοράς, της φυλετικής διάκρισης και της εξυπηρέτησης «ημετέρων» δεν έχουν λειτουργήσει και δεν θα λειτουργήσουν ποτέ.»

«Ελπίζω να κυκλοφορεί σε 10 χρόνια…  σε μια Σρι Λάνκα που μαθαίνει από τις ιστορίες της, και ότι τα Επτά φεγγάρια θα βρίσκονται στο τμήμα φαντασίας του βιβλιοπωλείου, δίπλα στους δράκους, τους μονόκερους και δεν θα τα μπλέκουν με τον ρεαλισμό ή την πολιτική σάτιρα».

Στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Gutenberg. 

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -