Canfranc Station: Εγκαταλελειμμένος σιδηροδρομικός σταθμός μετατράπηκε σε ξενοδοχείο

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Με φόντο τα χιονισμένα βουνά των Πυρηναίων, στα σύνορα της Ισπανίας με τη Γαλλία, βρίσκεται ένα επιβλητικό κτίριο. Το Canfranc Station κάποτε ήταν ένας εγκαταλελειμμένος σιδηροδρομικός σταθμός, τώρα είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο.

Ο σταθμός Canfranc άνοιξε ως πολυτελής σιδηροδρομικός κόμβος το 1928, με μια τελετή εγκαινίων στην οποία παρευρέθηκαν τόσο ο βασιλιάς της Ισπανίας όσο και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην Ισπανία, αλλά όχι μακριά από τα γαλλικά σύνορα.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο σταθμός Canfranc έγινε το επίκεντρο συλλήψεων, κατασκοπείας και διακίνησης χρυσού, ενώ τη δεκαετία του 1970 έκλεισε τις πόρτες του.Ο σταθμός παρέμενε αδρανής για δεκαετίες μέχρι που άρχισαν οι εργασίες για τη μετατροπή του όμορφου, αλλά παραμελημένου για αρκετό καιρό, κτιρίου σε ξενοδοχείο που διαχειρίζεται από τον ξενοδοχειακό όμιλο Barcelo. Μετά από χρόνια ανακαινίσεων, το Canfranc Station υποδέχτηκε τους πρώτους επισκέπτες του τον Ιανουάριο του 2023.

Οι λάτρεις των σιδηροδρόμων και της ιστορίας έχουν επίσημα έναν νέο προορισμό στη λίστα τους, ενώ ο δήμαρχος του Canfranc, Fernando Sánchez Morales, λέει ότι οι ντόπιοι χαιρέτησαν τα εγκαίνια με ενθουσιασμό. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ο σταθμός είναι ξανά ζωντανός και φωτεινός», δήλωσε ο δήμαρχος στο CNN Travel.Νέο κεφάλαιο για τον εντυπωσιακό και ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό της Ισπανίας
Ακόμη και εγκαταλελειμμένο, το Canfranc προσέλκυε επισκέπτες: Φωτογράφοι συνέρρεαν στον σταθμό, τον οποίο είχε σχεδιάσει ο Ισπανός αρχιτέκτονας Fernando Ramirez de Dampierre, για να αποθανατίσουν ένα ξεχασμένο κομμάτι της ιστορίας των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων.

Όσοι βρίσκουν ενδιαφέροντα τα εγκαταλελειμμένα κτίρια θα μπορούσαν να πουν ότι το ξενοδοχείο ήταν πιο ελκυστικό σε αυτήν την απόκοσμη, ερειπωμένη κατάσταση. Αλλά το κτίριο φαίνεται εξίσου εντυπωσιακό και μετά την ανακαίνισή του και ήδη προσελκύει επισκέπτες σαν ξενοδοχείο. Ο αρχιτέκτονας Thomas O’Hare βρέθηκε τυχαία για πρώτη φορά στο Canfranc πριν από μερικά χρόνια. Όταν ανακάλυψε ότι ο εγκαταλελειμμένος σιδηροδρομικός κόμβος επρόκειτο να γίνει ξενοδοχείο, ο O’Hare ορκίστηκε να επιστρέψει μετά την ολοκλήρωσή της.Σήμερα, ο O’Hare, ο οποίος ζει στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, κάνει διακοπές στο ξενοδοχείο με την οικογένειά του. «Το εξωτερικό είναι πολύ μεγαλοπρεπές και σίγουρα δίνει την εντύπωση ενός ταξιδιού μιας άλλης εποχής», λέει ο O’Hare στο CNN Travel.

Το κτίριο του 1928 έπρεπε να προσαρμοστεί ώστε να ταιριάζει στα πρότυπα και τις πολυτέλειες ενός σύγχρονου ξενοδοχείου, χωρίς να χάσει τον ιστορικό του χαρακτήρα.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -