Ο χαλβάς είναι ένα πολύ δημοφιλές γλυκό στην Ελλάδα, που τρώγεται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Μπορείτε, όμως, να τον απολαύσετε και όλο το χρόνο! Υπάρχουν τρία είδη χαλβά στην Ελλάδα: με βάση το σιμιγδάλι, το ταχίνι και ο χαλβάς Φαρσάλων. Οφείλει το όνομά του στην ομώνυμη πόλη και είναι φτιαγμένος με άμυλο καλαμποκιού.
Γράφει η Αθηνά Σκεπασιανού
Στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, έχει εξέχουσα θέση ο χαλβάς με σιμιγδάλι. Νόστιμος, μοσχομυρωδάτος και νηστίσιμος. Ένα γλύκισμα κατάλληλο για vegan με πλούσια γεύση.
Για την συνταγή, θα χρειαστούμε:
2 ½ φλιτζάνια ψιλό σιμιγδάλι περίπου δηλ. 400 γραμμάρια (μπορείτε επίσης να προσθέσετε 200 γραμμάρια ψιλό σιμιγδάλι και 200 γραμμάρια μέτριο σιμιγδάλι)
1 κούπα ηλιέλαιο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κ. του γλυκού γαρύφαλλο
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 βανιλίνη
2 κούπες ζάχαρη δηλ. 400 γρ
(Προαιρετικά) 1 φλιτζάνι σταφίδες
1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα ή καρύδια
100 γρ μέλι
5 φλιτζάνια νερό δηλ.1 λίτρο
Εκτέλεση:
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το ψιλό σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς για περίπου 5 λεπτά, μέχρι το σιμιγδάλι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
Προσθέστε στο τηγάνι την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη βανιλίνη, τη ζάχαρη, το μέλι, τις σταφίδες και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Έπειτα, ρίξτε σιγά σιγά το νερό στο τηγάνι ενώ συνεχίζετε να ανακατεύετε.
Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να πήξει το μείγμα.
Προσθέστε τα θρυμματισμένα καρύδια ή/και αμύγδαλα στο τηγάνι και ανακατέψτε τα όλα καλά.
Ρίξτε το μείγμα σε μια φόρμα ή σε ατομικές φόρμες και αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 1 ώρα.
Σερβίρετε τον χαλβά γαρνίροντας με επιπλέον ξηρούς καρπούς ή κανέλα ανάλογα με τις προτιμήσεις σας
καλη σασ απολαυση!