Sunday, 18 May 2025

Χάρης Δούκας: «Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλλουμε κανόνες στην κυκλοφορία των πατινιών»

Δείτε επίσης

Σε εξέλιξη τίθεται η προσπάθεια ρύθμισης της κυκλοφορίας των ηλεκτρικών πατινιών στην Αθήνα, ύστερα από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των τεσσάρων εταιρειών ενοικίασης ηλεκτρικών πατινιών που δραστηριοποιούνται στην πόλη – Hoppy, Hop, Lime και RideMovi – με αντικείμενο τη νέα Κανονιστική Απόφαση του Δήμου για τα ΕΠΗΟ (Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα) και τα διαμοιραζόμενα μέσα μικροκινητικότητας.

Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε την ανάγκη να μπουν κανόνες στη χρήση των πατινιών, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το τελευταίο διάστημα η όχληση είναι τρομακτική. Πατίνια σε ράμπες, σε οδεύσεις τυφλών, στη μέση του δρόμου. Δε θέλουμε να κυνηγάμε τα πατίνια, θέλουμε να οργανώσουμε την κυκλοφορία τους στην πόλη», σημείωσε.

«Η μικροκινητικότητα πρέπει να προχωρήσει σωστά, με κανόνες και σεβασμό στον δημόσιο χώρο. Για τον λόγο αυτό έχουμε ετοιμάσει νέο πλαίσιο με 70 οριοθετημένες θέσεις στάθμευσης, ζώνες απαγόρευσης κυκλοφορίας και μείωση της ταχύτητας σε συγκεκριμένους δρόμους».

Η Αντιδήμαρχος Αστικής Αναζωογόνησης και Ανθεκτικότητας, Μάρω Ευαγγελίδου, συμπλήρωσε:
«Πάμε παρέα. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων, καθώς υπάρχει ανάγκη για καλύτερη χωροθέτηση και πιο αποτελεσματική αστυνόμευση». Υπογράμμισε ότι έχουν μελετηθεί παραδείγματα από το εξωτερικό, όπου προβλέπεται χρέωση των χρηστών μέχρι να τοποθετήσουν σωστά το πατίνι.

Τα 5 βασικά σημεία της συμφωνίας Δήμου – εταιρειών:

  • Ανταλλαγή δεδομένων: Οι εταιρείες δεσμεύτηκαν να παρέχουν πλήρη στοιχεία για τον στόλο και τη χρήση των πατινιών, ενώ σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, κυκλοφορούν πάνω από 4.000 πατίνια στην Αθήνα.
  • Καθορισμός θέσεων στάθμευσης: Παρουσιάστηκαν 70 προκαθορισμένα σημεία στάθμευσης που θα οριστικοποιηθούν μέσα από διαβούλευση και ανάλυση δεδομένων.
  • Τεχνικοί περιορισμοί: Επιβεβαιώθηκε από τις εταιρείες η τεχνική δυνατότητα εφαρμογής ορίων ταχύτητας, ζωνών απαγόρευσης και επιβολής χρεώσεων σε χρήστες που δεν ακολουθούν τους κανόνες.
  • Ταυτοποίηση και έλεγχος: Κάθε πατίνι φέρει μοναδικό αριθμό ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός και η επιβολή προστίμων.
  • Αποζημίωση για χρήση δημόσιου χώρου: Προβλέπεται η καθιέρωση ανταλλάγματος για τη χρήση των υποδομών της πόλης από τα κοινόχρηστα πατίνια.

Σημαντικό είναι και το στοιχείο που παρουσίασε η Δημοτική Αστυνομία: οι παραβάσεις που σχετίζονται με τα ΕΠΗΟ αυξήθηκαν σημαντικά μέσα σε έναν μήνα — από 88 τον Μάρτιο σε 197 τον Απρίλιο του 2025.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Δημοσίων Κοινόχρηστων Χώρων, Θωμάς Γεωργιάδης, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αστυνομίας, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σχεδίου Πόλεως και Περιβάλλοντος, καθώς και στελέχη του Τμήματος Βιώσιμης Κινητικότητας.

Μπείτε στην ομάδα μας να ενημερώνεστε για όλα τα καλά νέα από το 1ο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!

Ακολουθήστε το Bestnews στο Facebook [ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

spot_img
- Advertisement -
spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Newsletter

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα καλά νέα που θα σας φτιάχνουν τη μέρα!