Sunday, 18 May 2025

Χοληστερόλη: Το κατακόκκινο φρούτο που «διαλύει» τα λίπη στις αρτηρίες – Δρα σε 60′

Δείτε επίσης

Μπορεί ένα και μόνο φρούτο να συμβάλει ουσιαστικά και άμεσα στη μείωση των λιπών στις αρτηρίες, περιορίζοντας τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό; Σύμφωνα με νέα ιαπωνική μελέτη, η απάντηση είναι θετική. Ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση ενός μπολ με φρέσκες φράουλες μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της συσσώρευσης λίπους στα αγγεία, προσφέροντας σημαντική προστασία από καρδιολογικά προβλήματα. Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Nutritional Science.

Ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού παγκοσμίως έχει αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, μια κατάσταση που ενισχύει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η LDL, γνωστή και ως «κακή» χοληστερόλη, συμβάλλει στη δημιουργία λιπαρών εναποθέσεων στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτές οι συγκεντρώσεις λίπους μπορεί να φράξουν τα αιμοφόρα αγγεία, οδηγώντας σε στένωση ή πλήρη απόφραξή τους. Οι θρόμβοι που ενδέχεται να σχηματιστούν εξαιτίας αυτού μπορούν να πυροδοτήσουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Setsunan στην Οσάκα διαπίστωσαν ότι οι φράουλες, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, ενδέχεται να παίζουν προστατευτικό ρόλο απέναντι σε αυτές τις επιπλοκές.

Αφού διαπιστώθηκε η θετική επίδραση της φράουλας στην καρδιά, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν την ταχύτητα με την οποία ενεργοποιούνται οι ευεργετικές της ιδιότητες στο σώμα.

Για τον σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε μελέτη σε 23 υγιείς νεαρές γυναίκες. Οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η πρώτη κατανάλωσε 500 γραμμάρια πουρέ φράουλας, ενώ η δεύτερη έλαβε ένα ρόφημα με ζάχαρη. Τριάντα λεπτά μετά την κατανάλωση, ελήφθησαν δείγματα αίματος από τις εθελόντριες, με την ίδια διαδικασία να επαναλαμβάνεται κάθε μισή ώρα για τις επόμενες τέσσερις ώρες.

Οι μετρήσεις έδειξαν πως οι γυναίκες που κατανάλωσαν πουρέ φράουλας είχαν σαφώς χαμηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης – της γνωστής «κακής» χοληστερόλης – σε σύγκριση με όσες ήπιαν το σακχαρούχο ρόφημα. Το αξιοσημείωτο ήταν ότι αυτή η θετική αλλαγή φάνηκε ήδη μέσα στην πρώτη ώρα από την κατανάλωση του φρούτου και διατηρήθηκε για τουλάχιστον τέσσερις ώρες μετά το τέλος της δοκιμής.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η ερευνητική ομάδα δήλωσε: «Οι φράουλες αποτελούν μια σημαντική πηγή θρεπτικών ενώσεων και οι μελέτες δείχνουν ότι η υψηλή κατανάλωση τέτοιων φρούτων σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων».

Μπείτε στην ομάδα μας να ενημερώνεστε για όλα τα καλά νέα από το 1ο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!

Ακολουθήστε το Bestnews στο Facebook [ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

spot_img
- Advertisement -
spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Newsletter

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα καλά νέα που θα σας φτιάχνουν τη μέρα!