Δάκρυα χαράς: Γιατί κλαίμε όταν είμαστε χαρούμενοι και πώς μας ωφελεί

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Το κλάμα συνδέεται συνήθως με συναισθήματα όπως ο θυμός, η απογοήτευση ή η θλίψη. Όμως όλοι γνωρίζουν και αρκετοί έχουν βιώσει τα «δάκρυα χαράς», το κλάμα που πυροδοτείται σε μια στιγμή έντονης χαράς, ενθουσιασμού ή συγκίνησης.

Σε μελέτη του 2018, το 68% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι ένα θετικό ή χαρούμενο γεγονός τούς έχει κάνει να δακρύσουν. Το φαινόμενο λοιπόν είναι συνηθισμένο και απόλυτα φυσιολογικό. Αλλά γιατί συμβαίνει;

Η επιστήμη πίσω από τα δάκρυα χαράς

Οι επιστήμονες εδώ και δεκαετίες προσπαθούν να κατανοήσουν γιατί οι άνθρωποι κλαίνε όταν βιώνουν χαρά. Σύμφωνα με το Very Well Μind, τα «δάκρυα χαράς», παρότι αποτελούν ένα παράδοξο φαινόμενο, εξηγούνται από διάφορες θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί:

  • Καταπιεσμένα συναισθήματα: Μια παλαιότερη θεωρία υποστήριζε ότι το χαρούμενο κλάμα προέρχεται από καταπιεσμένα συναισθήματα θλίψης που δεν έχουν εκφραστεί.
  • Ρύθμιση του οργανισμού: Τα δάκρυα περιέχουν ένζυμα, λιπίδια και ηλεκτρολύτες, αλλά και ορμόνες που σχετίζονται με το στρες, όπως η προλακτίνη. Η αποβολή αυτών των ουσιών μέσω των δακρύων μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της σωματικής και συναισθηματικής ισορροπίας.
  • Σύνδεση και κοινωνική επικοινωνία: Το κλάμα, είτε προέρχεται από χαρά είτε από θλίψη, είναι ένας βιολογικός τρόπος να εκφράσουμε την ευαλωτότητά μας, να δείξουμε τα συναισθήματά μας και να ενισχύσουμε τις κοινωνικές μας σχέσεις.
  • Έντονα συναισθήματα: Το κλάμα αναγνωρίζεται ως ένας μηχανισμός, μια φυσική αντίδραση, του οργανισμού για υπερβολικά ισχυρά συναισθήματα. Είτε πρόκειται για λύπη είτε για ευτυχία, το σώμα αντιδρά ώστε να διαχειριστεί το συναισθηματικό φορτίο.

Τα οφέλη του κλάματος

Σε κάθε περίπτωση, το κλάμα, χαράς ή λύπης, έχει πολλά οφέλη για την ψυχική και σωματική μας υγεία:

  • Ανακούφιση από το στρες: Έρευνες δείχνουν ότι το κλάμα μπορεί να βοηθήσει στην αποφόρτιση του στρες.
  • Καθαρισμός των ματιών: Τα δάκρυα περιέχουν λυσοζύμη, μια ουσία με αντιμικροβιακές ιδιότητες που προστατεύει τα μάτια.
  • Βελτίωση της διάθεσης: Το κλάμα μπορεί να λειτουργήσει ως συναισθηματική αποσυμπίεση και να βελτιώσει τη διάθεσή μας.
  • Χαλάρωση και βοήθεια στον ύπνο: Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το κλάμα μπορεί να συμβάλει στη χαλάρωση και στη βελτίωση του ύπνου.

Σύμφωνα λοιπόν με τις επιστημονικές διαπιστώσεις, το να κλαίμε όταν είμαστε χαρούμενοι δεν είναι μόνο φυσιολογικό αλλά και ωφέλιμο. Οπότε την επόμενη φορά που θα νιώσετε τα δάκρυα να ανεβαίνουν σε μια στιγμή χαράς και ευτυχίας, μην τα συγκρατήσετε. Αφήστε τα να κυλήσουν.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -