Δείτε τις έξυπνες πόλεις στην Ιαπωνία που αυξάνουν τη βιωσιμότητα

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Στην Ιαπωνία μικρές κοινότητες χρησιμοποιούν πρωτοποριακή τεχνολογία όπως το «διαδίκτυο των πραγμάτων» και άλλες σπουδαίες ιδέες όπως η οικονομία του διαμοιρασμού για να αυξήσουν τη βιωσιμότητα.

Πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικεί σε αστικές περιοχές αλλά στην Ιαπωνία το ποσοστό φτάνει στο 92%. Οι προκλήσεις για την βιωσιμότητα είναι τεράστιες αλλά η χώρα μπορεί και ανταποκρίνεται δημιουργώντας νέες πόλεις.

Μία από αυτές είναι η «έξυπνη» πόλη Φουτζισάουα η οποία χτίστηκε στις εγκαταστάσεις ενός παλιού εργοστασίου της Panasonic για να στεγάσει περίπου 2.000 ανθρώπους. Στην Φουτζισάουα κάθε σπίτι είναι εξοπλισμένο με ηλιακά πάνελ και έξυπνα συστήματα παρακολούθησης γεγονός που επιτρέπει στους κατοίκους να ελέγχουν την ενεργειακή κατανάλωση τόσο στο νοικοκυριό τους όσο και στην κοινότητα.

Για να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι κάτοικοι της κοινότητας ανταμείβονται για τις πράσινες καλές επιλογές. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν ποδήλατο και να μοιράζονται τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα.Σε αντίθεση με άλλες έξυπνες πόλεις, εδώ οι κάτοικοι είναι στο επίκεντρο. Ο σχεδιασμός έχει ορίζοντα εκατονταετίας και λαμβάνει υπόψη κάθε πτυχή της ζωής: από την ενέργεια και την ασφάλεια, την κινητικότητα, την ευζωΐα, την ζωή στην κοινότητα και τις έκτακτες ανάγκες.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα, σε αυτή την πόλη έχουν τεθεί περιβαλλοντικοί και ενεργειακοί στόχοι. Οι κάτοικοι συμβάλλουν στη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στην εξοικονόμηση νερού, στη χρήση ανανεώσιμης ενέργειας και, το πιο σημαντικό, διαθέτουν σχέδιο για την περίπτωση φυσικής καταστροφής.

Ακόμη μία «πράσινη πόλη» είναι η Κασιουανόχα. Το σύστημα ενεργειακής τροφοδότησης της πόλης είναι επαναστατικό καθώς η εγκατάσταση έξυπνου δικτύου περιλαμβάνει ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα αποθήκευσης ιόντων λιθίου καθώς και γεννήτριες ηλιακής ενέργειας και φυσικού αερίου για έκτακτες ανάγκες. Μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα καλύπτοντας τις ανάγκες σε ρεύμα και προσφέροντας αυτονομία για τρεις μέρες. Η διαχείριση γίνεται από το Smart Centre της πόλης.Το πρότυπο σύστημα ενεργειακής διαχείρισης αντιμετώπισε το blackout που έζησε η Ιαπωνία μετά τον σεισμό τον Μάρτιο του 2011. Συνέβαλε στην μείωση ενεργειακής κατανάλωσης κατά ένα τέταρτο.

Επί του παρόντος, η Ιαπωνία οικοδομεί έξυπνες πόλεις που βασίζονται στο σχέδιο που η κυβέρνηση έχει ονομάσει «Κοινωνία 5.0». Η ιδέα στον πυρήνα αυτού του σχεδίου είναι ανθρωποκεντρικές έξυπνες πόλεις. Για την Ιαπωνία, το κλειδί για την επιτυχία των έξυπνων κοινοτήτων του αύριο είναι η συνεργασία.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -