«Διαβάζω για τους Άλλους»: Η ομάδα εθελοντών που ηχογραφεί βιβλία

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Οι εθελοντές του οργανισμού «Διαβάζω για τους Άλλους» διαβάζουν βιβλία σε ανθρώπους με οπτικές αναπηρίες.

Στα 5 χρόνια λειτουργίας του οργανισμού, με τη βοήθεια 4.500 εθελοντών, η ομάδα ηχογραφεί ακουστικά βιβλία κι, επίσης, επισκέπτεται στα σπίτια τους ανθρώπους που δεν μπορούν να διαβάσουν, και τους διαβάζουν εκείνοι. Κι όχι μόνο σπίτια, αλλά και δομές, όπως γηροκομεία. Μπορούν οι ίδιοι οι εθελοντές να τους προτείνουν βιβλία, μπορούν όμως οι ίδιοι οι άνθρωποι να τους πουν τι θέλουν εκείνοι να τους διαβάσουν.

Μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια το «Διαβάζω για τους Άλλους» έχει καταφέρει:

  • Να δημιουργήσει περισσότερα από 100 ακουστικά βιβλία για τυφλούς συμπολίτες μας, τα οποία κατατίθενται στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών (λογοτεχνικά βιβλία) και στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη Amelib (πανεπιστημιακά συγγράμματα).
  • Να κρατήσει συντροφιά, διαβάζοντας ένα βιβλίο, σε περισσότερους από 630 ηλικιωμένους, περισσότερες από 4.100 φορές.
  • Να κρατήσει συντροφιά, μέσα από εξατομικευμένες αναγνώσεις, σε 22 ανθρώπους, σε περισσότερες από 600 ωριαίες συναντήσεις.
  • Να υλοποιήσει πολυαισθητηριακά βιωματικά εργαστήρια για 625 παιδιά σε 25 σχολεία όλων των βαθμίδων, με στόχο την ευαισθητοποίησή τους για το κοινωνικό πρόβλημα της μη ισότιμης πρόσβασης των τυφλών στη γνώση.

Στη χώρα μας είναι καταγεγραμμένα περίπου 25.000 άτομα με αναπηρία όρασης, ενώ το σύνολο των καταγεγραμμένων ακουστικών βιβλίων που είναι διαθέσιμα για μη βλέποντες χρήστες δεν ξεπερνά τα 10.000 βιβλία.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του «Διαβάζω για τους Άλλους», οι ηχογραφήσεις γίνονται αποκλειστικά από εθελοντές αναγνώστες. Όμως, με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και βάσει ευρωπαϊκών προτύπων, οι εθελοντές περνούν από αξιολόγηση φωνής από έμπειρους επαγγελματίες και έπειτα από εκπαίδευση στην ορθοφωνία και αγωγή του λόγου, πριν μπουν στο στούντιο για την ηχογράφηση. Σε κάθε περίπτωση, ο καθένας μπορεί να γίνει Ανάδοχος Βιβλίου, επιλέγοντας τον αριθμό των σελίδων τα έξοδα των οποίων θα ήθελε να αναλάβει.

Το «Διαβάζω για τους Άλλους» δραστηριοποιείται σε Αθήνα, Ηράκλειο και Χανιά. Δείτε στην ιστοσελίδα του www.giatousallous.org και στο Facebook: giatousallous

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -