Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικών Δρόμου στην Καλαμάτα – Καλλιτεχνικός διευθυντής ο Βαγγέλης Γερμανός

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

 

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικών Δρόμου Καλαμάτας θα διεξαχθεί στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα αύριο Σάββατο 16 και μεθαύριο Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου.

Εμπνευστής της ιδέας είναι ο Φώτης Κουτρουμπής, την διοργάνωση έχει αναλάβει ο πρόεδρος του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου “Ακρίτας” Δημήτρης Ηλιόπουλος και στην κριτική επιτροπή θα συμμετέχει ο τραγουδιστής Γιάννης Θωμόπουλος. Καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ θα είναι ο τραγουδοποιός Βαγγέλης Γερμανός.

Η έναρξη του φεστιβάλ έχει οριστεί στο χώρο του Πανελληνίου, στις 8 μ.μ. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του “Ακρίτα” Δημήτρης Ηλιόπουλος και ο εμπνευστής της ιδέας Φώτης Κουτρουμπής μίλησαν για το πρόγραμμα και για τις εκδηλώσεις.

Οπως είπε ο κ. Ηλιόπουλος έχει γνωρίσει πάρα πολλούς μουσικούς του δρόμου και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα και όπως διαπιστώνει τα νέα άτομα σήμερα είναι ιδιαίτερα μορφωμένοι μουσικά άνθρωποι και ίσως αυτός είναι ο λόγος που δεν συμπράττουν με ορχήστρες. “Δεν θέλουν να τιθασευτούν κάτω από την μπαγκέτα κάποιου μαέστρου θέλουν να αυτοσχεδιάζουν και να βγάζουν την ψυχή τους στη μουσική που παίζουν. Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικών Δρόμου Καλαμάτας ευελπιστούμε να ριζώσει και να γίνετε κάθε χρόνο με συμμετοχές από ξένα κράτη. Φέτος έχουμε συμμετοχές από δύο ξένα κράτη”, ανέφερε.

Ο Φώτης Κουτρουμπής είπε μεταξύ άλλων: “Θα απολαύσετε τους καλύτερους μουσικούς που υπάρχουν στην Ελλάδα” ανάμεσά τους είναι και Μεσσήνιοι.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου είναι το εξής: Προκριματικά – Διαγωνισμός μουσικών στους δρόμους της πόλης από το Πανελλήνιο μέχρι το Κάστρο της Καλαμάτας. Ανάδειξη 10 καλύτερων μουσικών.

Την Κυριακή, στις 8 μ.μ., 2η μέρα του φεστιβάλ, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα βραβευθούν τέσσερις μουσικοί από τους δέκα που θα διαγωνιστούν και έχουν αναδειχθεί από την προηγούμενη μέρα. Οι τρεις (από την καλλιτεχνική ομάδα του φεστιβάλ) και ο τέταρτος (από το κοινό). “Οσο η επιτροπή αποφασίζει στο Μέγαρο Χορού ποιοι είναι οι νικητές των βραβείων στον κήπο του Μεγάρου θα ερμηνεύσει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη ο τραγουδιστής Γιάννης Θωμόπουλος και θα συμμετέχει και η παιδική χορωδία του μαέστρου Γιώργου Σκλήκα.

Τα έπαθλα είναι 1.000 ευρώ για τον πρώτο νικητή, 500 ευρώ για τον δεύτερο, 250 ευρώ για τον τρίτο μουσικό και θα υπάρχει και βραβείο κοινού γιατί η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά και στο Facebook στο fotis koutroumpis όπου θα μπορεί ο καθένας να μπαίνει ζωντανά να επιλέγει και να βαθμολογεί το μουσικό” είπε ο κ. Κουτρουμπής.

Η εκδήλωση θα κλείσει από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Βαγγέλη Γερμανό. Το κοινό θα ακούσει αγαπημένα τραγούδια του. Να σημειώσουμε πως η είσοδος είναι δωρεάν.

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικών Δρόμου Καλαμάτας θα μεταδοθεί ζωντανά και τις δυο μέρες από το site “Kalamatatv” από το Facebook με το όνομα fotis koutroumpis.

 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ

“Τραγουδήστε, το τραγούδι είναι το καλύτερο φάρμακο”

Λίγο πριν την εκδήλωση ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας Βαγγέλης Γερμανός μίλησε στην “Ε” για το φεστιβάλ και την σπουδαία αυτή δραστηριότητα των μουσικών του δρόμου και είπε χαρακτηριστικά: “Στο φεστιβάλ παίρνουν μέρος επαγγελματίες μουσικοί, μουσικοί του δρόμου, οι άνθρωποι που ξέρουν πολύ καλά να κάνουν αυτό που κάνουν και μάλιστα σε συνθήκες αντίξοες γιατί ο δρόμος δεν είναι οπωσδήποτε ισότιμος με ένα πάλκο. Θα έλεγα ότι αυτό που κάνουν είναι να ομορφαίνουν το δρόμο, να τον εξωραΐζουν. Ακόμα και όταν είναι άσχημος, όταν ακούς μια μουσική όμορφη στο δρόμο αμέσως το περιβάλλον εξωραίζεται. Είναι σπουδαία αυτή η δραστηριότητα των μουσικών του δρόμου, ίσως και σπουδαιότερη σε σχέση με τους μουσικούς που παίζουν σε κλειστούς χώρους”.

Επίσης μίλησε για τη μουσική είπε πως: “Εξημερώνει τα ήθη”. Η μουσική κάνει τον άνθρωπο ευτυχισμένο, τον ανακουφίζει, τον ψυχαγωγεί, του δίνει ελπίδα. Η μουσική από τις τέχνες έχει την ιδιότητα να είναι και άυλη, είναι τέχνη του χρόνου. Ξεκινάει ακούγεται και μετά κάποια στιγμή, σταματάει, τελειώνει. Μοιάζει σαν να είναι εφήμερο πράγμα αλλά και από την άλλη είναι αιώνιο γιατί διαρκεί για πάντα. Δεν εννοώ τις επιτυχίες και τα σουξέ, εννοώ τη μουσική στο σύνολό της.”

Για το φεστιβάλ και την βράβευση είπε: “Η βράβευση είναι εντελώς τυπική γιατί η μουσική σαν αυτοέκφραση δεν βαθμολογείται, δεν αξιολογείται ούτε με πρωτιές ούτε με οικονομικά θέματα. Είναι πάνω από αυτά και πέρα από αυτά. Το γεγονός ότι παίρνει μέρος κάποιος στο διαγωνισμό είναι από μόνο του μια μεγάλη επιτυχία. Κερδίσει δεν κερδίσει δεν είναι και τόσο σοβαρό αυτό”.

Το μήνυμα που θέλει να μεταδώσει μέσω του φεστιβάλ είναι: “Τραγουδήστε, το τραγούδι είναι το καλύτερο φάρμακο”.

Τόνισε πως η Καλαμάτα που έχει επισκεφθεί ξανά είναι μια πόλη καλλιεργημένη, μια πόλη προχωρημένη που έχει στολίδι τη θάλασσα, μπορεί να κάνει κανείς μπάνιο και μέσα στην πόλη, είναι σπουδαίο πράγμα αυτό. Εχει το Φεστιβάλ Χορού, έχει πολλές εκδηλώσεις που δείχνει ένα πρόσωπο πολύ προχωρημένο.

Τον ρωτήσαμε για τα δικά του σχέδια. Ανέφερε: “Εργαζόμενος μουσικός είμαι και εγώ, γράφω τραγούδια, παίζω, και το χειμώνα θα κάνω μια συνεργασία με το Διονύση Τσακνή για να παίξουμε και στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, θα κάνουμε περιοδείες. Το τραγούδι πρώτα!”.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online

 

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -