ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Δημήτριος Λαμπράκης(Το Βήμα) – Γεώργιος Βλάχος (Η Καθημερινή): Τύπος και διχασμός

Η Σειρά Ντοκιμαντέρ «ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ» θα παρουσιάσει την παράλληλη πορεία και θητεία στα κοινά των συγκεκριμένων προσωπικοτήτων Δημήτριος Λαμπράκης – Γεώργιος Βλάχος.

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 24 Μαΐου 2020, στις 12:00

στην ΕΡΤ2

 «Δημήτριος Λαμπράκης – Γεώργιος Βλάχος: Τύπος και διχασμός»

Στο διχαστικό κλίμα από το 1915 και επέκεινα, ο Τύπος συνέβαλε καθοριστικά στις εξελίξεις, και κάθε εφημερίδα φέρει τη δική της ευθύνη  για την όξυνσή του.

Ο Δημήτριος Λαμπράκης ήταν δημοσιογράφος και εκδότης εφημερίδων. Υπηρέτησε ως εθελοντής στον Μακεδονικό Αγώνα και τους Βαλκανικούς Πολέμους. Το 1914 προσελήφθη ως δημοσιογράφος στην αθηναική εφημερίδα «Πατρίς», της οποίας αργότερα ανέλαβε τη διεύθυνση. Στις αρχές του 1922, με χρηματοδότηση ηγετικών προσωπικοτήτων του Κόμματος των Φιλελευθέρων, εξέδωσε την εφημερίδα «Ελεύθερον Βήμα» που εξελίχθηκε στη σημαντικότερη εφημερίδα της βενιζελικής παράταξης.

Ο Γεώργιος Βλάχος ήταν δημοσιογράφος και  εκδότης της εφημερίδας «Καθημερινή», που εξέδωσε το 1919 και εξελίχθηκε στη σημαντικότερη εφημερίδα της αντιβενιζελικής παράταξης. Υπήρξε ανέκαθεν φανατικός πολέμιος του Βενιζέλου με το μένος του να κορυφώνεται τη δεκαετία του 1920. Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 προσπάθησε να κρατήσει μια συμφιλιωτική στάση αλλά αργότερα, όπως γράφει, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η συμφιλίωσις πρέπει να επέλθει δια της βίας».

⇒Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook και μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα καλά νέα των ημερών από το πρώτο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι: Ροδόλφος Μορώνης (δημοσιογράφος), Γιώργος Ρωμαίος (δημοσιογράφος – τέως υπουργός), Νίκος Μπακουνάκης (καθηγητής Πρακτικής της Δημοσιογραφίας και Τεχνικών Αφήγησης Παντείου Πανεπιστημίου), Δέσποινα Παπαδημητρίου (αναπληρώτρια καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου), Ιάσων Ζαρίκος (υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου).

Ιδέα σειράς-σενάριο: Αλέξανδρος Κακαβάς.

Σκηνοθεσία: Αδαμάντιος Πετρίτσης.

Επιστημονικός σύμβουλος: Ιάσων Ζαρίκος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Μωρίς Γκορμεζάνος.

Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Καρδακάρης.

Μουσική: Πέννυ Μπινιάρη.

Αφήγηση: Χρ. Σπανός – Τζ. Παλαιοθόδωρου.

Μοντάζ: Αδαμάντιος Πετρίτσης.

Τίτλοι αρχής: Αδαμάντιος Πετρίτσης.

Μουσική τίτλων: Κωνσταντίνος Καρδακάρης.

Βοηθός παραγωγής: Κωνσταντίνος Καρδακάρης.

Εκτέλεση παραγωγής: Αλέξανδρος Κακαβάς.

 

Δείτε ακόμη:

«Βίοι Παράλληλοι» Σειρά Ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2


Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button