Εγκρίθηκε η πρώτη γονιδιακή θεραπεία για τη μεσογειακή αναιμία

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Η Βρετανία έγινε την Πέμπτη η πρώτη χώρα του κόσμου που εγκρίνει γονιδιακή θεραπεία για τη μεσογειακή και τη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μια προσέγγιση που υπόσχεται πλήρη ίαση για ασθενείς 12 ετών και άνω.

Η γονιδιακή θεραπεία Casgeny της αμερικανικής Vertex Pharmaceuticals είναι επίσης η πρώτη θεραπεία που βασίζεται στο CRISPR, ένα εργαλείο για επεμβάσεις ακριβείας στο DNA, του οποίου η ανακάλυψη τιμήθηκε με το Νόμπελ Χημείας του 2020.

Η  δρεπανοκυτταρική και η μεσογειακή αναιμία, η οποία είναι γνωστή και ως θαλασσαιμία, προκαλούνται από λάθη στα γονίδια της αιμοσφαιρίνης, την οποία χρησιμοποιούν τα ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα.

«Τόσο η δρεπανοκυτταρική αναιμία όσο και η β-θαλασσαιμία είναι επώδυνες παθήσεις που διαρκούν μια ζωή και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι μοιραίες» δήλωσε ο Τζούλιαν Μπιτς, επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας της Βρετανίας (MHRA).

Η θεραπεία είναι ακριβή και εξατομικευμένη: οι γιατροί αρχικά απομονώνουν βλαστικά κύτταρα από το αίμα του ασθενή και χρησιμοποιούν το CRISPR για να απενεργοποιήσουν το γονίδιο που σταματά την παραγωγή εμβρυϊκής αιμοσφαιρίνης μετά τη γέννηση.

Στην επόμενη φάση, ισχυρά φάρμακα χρησιμοποιούνται για την εξόντωση των ελαττωματικών αιμοποιητικών κυττάρων του μυελού των οστών, και στη συνέχεια τα τροποποιημένα κύτταρα εισάγονται στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι ασθενείς σταματούν έτσι να παράγουν την ελαττωματική, ενήλικη βερσιόν της αιμοσφαιρίνης και παράγουν την εμβρυϊκή μορφή. Η MHRA ανέφερε ότι δεν έχουν αναγνωριστεί σημαντικές ανησυχίες ασφαλείας αλλά η συλλογή δεδομένων θα συνεχιστεί.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -