ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Εικόνες Ψυχής» Εικαστική παρέμβαση εικόνας & λόγου αφιερωμένη στις ψυχικές ασθένειες

9-18 Οκτωβρίου 2020 στο Αγρίνιο από Εθελοντές του Σκοπού Ζωής

Η εκδήλωση «Εικόνες Ψυχής» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας που τιμάται στις 10 Οκτωβρίου κάθε έτους, θα λάβει χώρα στις 9-18 Οκτωβρίου 2020 στο Αγρίνιο από Εθελοντές του Σκοπού Ζωής.

Μία πολύ ιδιαίτερη Εικαστική παρέμβαση εικόνας & λόγου που περνάει το μήνυμα ότι οι ψυχικές ασθένειες δεν είναι ταμπού!

Οι εθελοντές που έχουν την επιμέλεια της εκδήλωσης είναι η makeup artist Έλλη Χριστοδούλου και ο φωτογράφος Αντώνης Χαμαλέτσος.

Η Έλλη Χριστοδούλου θέλησε να εκφράσει στο κοινό με αυτόν τον τρόπο, ότι οι ψυχικές ασθένειες δεν είναι ταμπού και μέσα από την τέχνη να περάσει αυτό το μήνυμα.

Μια καλλιτεχνική προσέγγιση με τη βοήθεια του μακιγιάζ και της φωτογραφικής επεξεργασίας, σε ένα θέμα που έβλεπε πάντα με ευαισθησία. Μια έκφραση εσωτερικής ανάγκης με καλλιτεχνική προσέγγιση!

Για αυτό αποφάσισε να είναι η ίδια το μοντέλο σε όλες τις φωτογραφίες, για την καλλιτεχνική απεικόνιση κάθε ασθένειας. Και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό!!!

Οι συνθήκες υλοποίησης των λήψεων ήταν πάρα πολύ δύσκολες, όμως με την μεγάλη του αγάπη ο Αντώνης Χαμαλέτσος και το ταλέντο που τον διακρίνει για τη φωτογραφία και την επεξεργασία με ειδικά εφέ, τα κατάφερε και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε!

Και οι δύο κατέθεσαν την ψυχή τους σε αυτά τα έργα τέχνης!

«Εικόνες Ψυχής»

Η Έλλη Χριστοδούλου αναφέρει:

«Μια ιδέα, μια σκέψη, ένας σπόρος πέφτει σε γόνιμο έδαφος και γεννιέται ο καρπός. Σε συνεργασία με τον φίλο, φωτογράφο Αντώνη Χαμαλέτσο ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμά μου, αναλαμβάνοντας τη φωτογραφική επιμέλεια, καταφέραμε να αποδώσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα την ιδέα που μπήκε στο μυαλό μου τέλη Ιουλίου. Σε σύντομο χρονικό διάστημα και παρά τις δυσκολίες, “κάναμε εικόνα” δέκα διαφορετικές μα τόσο συχνές στις μέρες μας ψυχικές ασθένειες. Μέσω της τέχνης και χωρίς καμία διάθεση επιστημονικής προσέγγισης.

Ιστορίες ανθρώπων, ιστορίες δικές μας, της οικογένειάς μας, των φίλων, των γειτόνων μας, ιστορίες που νομίζουμε πως δε μας αφορούν. Με στίγμα, με αποκλεισμούς, σιωπηλές κραυγές χωρίς ευήκοα ώτα. Ιστορίες μόνο για άλλους όχι για εμάς. Ιστορίες που έχουν το δικαίωμα να γραφούν μόνο στο περιθώριο.
Δεν μπορεί να είναι έτσι.

Με αφορμή τη 10η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, ενώθηκαν τέχνες για να δημιουργηθεί μια μικρή εικαστική παρέμβαση που υπηρετεί ένα σκοπό:
Κάθε ημέρα θα πρέπει να είναι 10η Οκτωβρίου.
Κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος.
Όλη η ανθρωπότητα, ο καθένας μας, όλοι ξεχωριστά, είμαστε πάνω σε μια τεράστια κλίμακα, μια σκάλα με ατέλειωτα σκαλοπάτια. Άλλος πολύ ψηλά, άλλος συντρίβεται με πάταγο, ο καθένας στέκεται σε διαφορετικό σκαλοπάτι, όλοι, μα όλοι όμως, στην ίδια σκάλα.
Και κάτι ακόμη, οι άνθρωποι δε χρειάζονται τους υπέρλαμπρους φάρους, τους μεγάλους φωτοδότες.
Χρειάζονται όμως τα μικρά εκείνα σημαδάκια που θα υπενθυμίζουν συνέχεια στο σκοτάδι ότι δεν μπορεί να είναι κυρίαρχο.

Ευχαριστώ θερμά το Φιλανθρωπικό Οργανισμό ΣΚΟΠΟΣ ΖΩΗΣ καθώς και το ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ για τη συνεισφορά και τη στήριξη κάθε εθελοντικής μας δράσης.
Ευχαριστώ από καρδιάς τους καλούς φίλους Σπύρο Τριανταφύλλου (επιμέλεια κειμένων) και Ειρήνη Λάμπρη για την πολύτιμη συμβολή τους.»


Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button