ΕΙΚΑΣΤΙΚΑΖΩΑ

Έκθεση για τα αδεσποτάκια! Η αγάπη για τα ζώα και η αξία της τέχνης στο Ίδρυμα Τσιχριτζή

Η αδέσποτη ζωή απεικονίζεται σε υπέροχα έργα τέχνης που θα παρουσιαστούν στην Εικαστική Έκθεση «S(tr)ay a little prayer for me» στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή από την Πέμπτη 25 Ιουνίου έως και το Σάββατο 25 Ιουλίου 2020.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 1η Ιουλίου 2020.

Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε μερικά από τα έργα τέχνης που θα βρείτε στην έκθεση για να πάρετε μια γεύση… και να τρέξετε να την επισκεφθείτε!

Η είσοδος είναι ΔΩΡΕΑΝ. 

Άννα Πατρου, Σωτηρία Ψυχής, 40x28cm, Λαδοπαστέλ σε χαρτί

Έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας, που αναφέρονται στην αδέσποτη ζωή, τις δυσκολίες της και τους κινδύνους της, αλλά και τη μεταμόρφωση των αδέσποτων όταν βρίσκουν στοργή, φροντίδα και αγάπη!

Βλέποντας τα έργα όμως, ενεργοποιούμαστε και γενικότερα για το περιβάλλον! Τη φύση… που αποτελεί στην ουσία το σπίτι των αδέσποτων.

Έλενα Αρσενίδου, Until the end of the world, 40x53cm, Photomontage

Ας βάλουμε όλοι στόχο ζωής να προσφέρουμε ένα σπιτικό σε κάθε αδέσποτο, με απώτερο σκοπό να έρθει εκείνη η μέρα που κανένα ζώο δεν θα βρίσκεται αδέσποτο στην κοινωνία μας να περιπλανιέται χαμένο ανάμεσά μας!!!

Και αν δεν μπορούμε να προσφέρουμε ένα σπιτικό σε κάθε αδέσποτο, τότε τουλάχιστον ας μην καταστρέφουμε τη φύση, το φυσικό τους καταφύγιο, το «σπίτι» κάθε έμβιου οργανισμού… ήμερου και άγριου ζώου, φυτού, ανθρώπου.

Το ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΣΙΧΡΙΤΖΗ (Κασσαβέτη 18, Κηφισιά)

εγκαινιάζει την

Τετάρτη, 1η Ιουλίου 2020

και ώρα 12:00 έως 21:00 την ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα :

S(tr)ay a little prayer for me

Μπορείτε να επισκέπτεστε την έκθεση από την Πέμπτη 25 Ιουνίου έως και το Σάββατο 25 Ιουλίου 2020.

Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός Τέχνης Όλγα Λατουσάκη, ενώ για το concept, την  οργάνωση και την  επικοινωνία της έκθεσης την ευθύνη έχει ο Δημήτρης Λαζάρου.

Η έκθεση παρουσιάζεται στο εμβληματικό περιβάλλον του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Κασσαβέτη 18 στην Κηφισιά που οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι του βοηθούν όχι μόνο στη διάδοση του μηνύματος της έκθεσης αλλά και στη σωστή τήρηση των κανόνων ασφαλείας που διέπουν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις την περίοδο αυτή.

Cécile Balthazard, Amis pour la vie, 90x60cm, Ακρυλικά σε καμβά

31 σύγχρονοι εικαστικοί παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας, που αναφέρονται στην αδέσποτη ζωή, τις δυσκολίες της και τους κινδύνους της, τη μεταμόρφωση των αδέσποτων όταν βρίσκουν στοργή, φροντίδα και αγάπη, εξελίσσοντας κι επεκτείνοντας το κυρίαρχο νόημα της έκθεσης στη γενικότερη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος που αποτελεί το θεμέλιο σπίτι τους με αποτέλεσμα η αδέσποτη ζωή να αποκτά βαθύτερη διάσταση γενικότερα για τα ζώα που η φύση είναι το σπίτι τους, την ώρα που η ανθρώπινη παρέμβαση και αδιαφορία τα καταδικάζει να είναι εκτεθειμένα σε μια αδέσποτη περιπλάνηση και ζωή μέσα στο ίδιο τους το σπίτι που είναι η Φύση.

Εκείνο που είναι δεδομένο, είναι η ανιδιοτελής αγάπη ενός ζώου προς τον άνθρωπο που επίσης αποτελεί μια εκδήλωση της ίδιας της φύσης του, όταν ο άνθρωπος προσεγγίζει το ίδιο και γενικότερα τη Φύση με Σεβασμό.

Μαργαρίτα Ταλιαδώρου, Ο φίλος μου ο Strong, 50x50cm, Ακρυλικά

Η Ιστορικός Τέχνης κι επιμελήτρια της έκθεσης Όλγα Λατουσάκη επισημαίνει στο κείμενό της:

«Μέσα σε μια οικονομική αλλά και ανθρωπιστική κρίση, μέσα σε μια κοινωνία στην οποία η ανάπτυξη έρχεται με αργούς ρυθμούς, μια από τις παράπλευρες απώλειες, είναι και η τρομακτική αύξηση των αδεσπότων στους δρόμους της Ελλάδας. Μια απώλεια που κάθε άλλο παράπλευρη θα έπρεπε να θεωρείται. Δεν είναι, άλλωστε, καθόλου τυχαίο που ένα από τα βασικότερα γνωρίσματα μιας εύρυθμης σύγχρονης κοινωνίας είναι η ευαισθησία και η ορθή αντιμετώπιση των ζώων και ειδικότερα των αδεσπότων της.

Οι περισσότεροι σοκάρονται στη θέα παραμελημένων, άρρωστων και κακοποιημένων  αδέσποτων ζώων, ξεχνώντας όμως να συνδέσουν τις εικόνες αυτές με τις δικές τους πράξεις. Ο άνθρωπος μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις να είναι ο δημιουργός του προβλήματος, αλλά την ίδια στιγμή είναι και αυτός που μπορεί να το ανατρέψει.

Χρύσα Παπαχατζάκη, Στη γειτονιά των αδέσποτων αγγέλων, 50x70cm, Ελαιογραφία σε καμβά

Και είναι οι γονείς εκείνοι οι οποίοι οφείλουν, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, να βοηθήσουν τα παιδιά να αφομοιώσουν τον σωστό ρόλο απέναντι στα ζώα. Φαίνεται να ξεχνάμε πως ένα «αθώο παιχνίδι» πειράγματος σε μικρή ηλικία μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε έναν ενήλικα που δε θα διστάσει να κακοποιήσει ένα ζώο.

Ας μην εξαντλούμε, λοιπόν, τα αποθέματα της τρυφερότητας και της στοργής μας στον κοινωνικό μας περίγυρο και στους αγαπημένους μας. Είναι βέβαιο οτι ένα αδέσποτο σκυλάκι ή ένα γατάκι που βρήκαμε παρατημένο, θα μας ανταποδώσουν στο δεκαπλάσιο την αγάπη και την προσοχή που θα τους χαρίσουμε.

Ας γίνει η έκθεσή μας αυτή η αφορμή για τις οικογένειες και τα σχολεία να συνδυάσουν την αγάπη για τους τετράποδους φίλους μας και την αξία της τέχνης που τόσο έχει υποτιμηθεί στην Ελλάδα του σήμερα, σε μια όμορφη επίσκεψη.»

Νίκη Κυριάκη, Home 1, Μικτή τεχνική

Συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Anna Patrou – Cécile Balthazard – Georgio Babili – Έλενα Αρσενίδου – Θοδωρής Αρφάνης – Δάφνη Βοτανοπούλου –  Φρόσω Βυζοβίτου – Βίβιαν Ζώταλη – Έλενα Καλαποθάκου – Ιάκωβος Κολλάρος – Γιάννης Κόρμπος – Άννα Κουνάδη – Νίκη Κυριάκη – Έφη Μάνου – Λίζα Βασιλάτου Μέρλιν – Σταυρούλα Μιτζιφίρη  ΜιΣτ –   Ιωάννα Μιχοπούλου – Βαλάντια Μωραϊτάκη – Όλγα Ξυθάλη – Πόπη Παλατιανού – Μαριέττα Παπαγεωργίου – Αγγελική Παπακωνσταντίνου – Χρύσα Παπαχατζάκη – Βίκυ Σαρρή – Παναγιώτης Σαρρής –  Στέλλα Σεβαστοπούλου – Μαρία Σταμάτη – Μαργαρίτα Ταλιαδώρου – Ελένη Τσοτσορού – Όλγα Αικατερίνη Τσουρή – Αριστείδης Χρυσανθόπουλος

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης και των εγκαινίων τηρείται το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Γιάννης Κόρμπος, Γάτος – Γάτα, 19x35x17cm – 22x39x24cm, Πέτρα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Concept – Οργάνωση – Επικοινωνία: Δημήτρης Λαζάρου – email: repdla@hotmail.com // dimitriolazarou@gmail.com

Επιμέλεια & κείμενο έκθεσης: Όλγα Λατουσάκη

Μεταφράσεις στα Αγγλικά: Μαρία Συρρή & Στέλλα Σεβαστοπούλου

Δημιουργικό – Επιμέλεια εντύπων: Σοφία Παπαδοπούλου

Ευχαριστούμε την εικαστικό Σταυρούλα Μιτζιφίρη – ΜιΣτ για την πολύτιμη βοήθεια της στον σχεδιασμό της αφίσας και της ηλεκτρονικής πρόσκλησης της έκθεσης.

Εγκαίνια: Τετάρτη 1η Ιουλίου 2020 και ώρα 12:00 – 21:00

Διάρκεια έκθεσης: 25 Ιουνίου έως 25 Ιουλίου 2020

Η έκθεση θα παρουσιαστεί διαδικτυακά μέσω των ιστοσελίδων www.art-profiles.net και της ομογενειακής ιστοσελίδας www.hephaestuswien.com σε 156 χώρες του κόσμου και με δεδομένη βάση 11.000 κατά μέσο όρο διαδικτυακές επισκέψεις καθημερινά.

Facebook link:

https://www.facebook.com/LazarouMyExhibitions/?modal=admin_todo_tour

Έκθεση
Βαλάντια Μωραϊτάκη, Friends, 50x50cm, Ακρυλικά σε καμβά

ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΣΙΧΡΙΤΖΗ

Κασσαβέτη 18,

145 62 ΚΗΦΙΣΙΑ

Τηλ: 210 80 19 975

email: info@iett.gr   website: www.iett.gr


Έκθεση
Πόπη Παλατιανού, Χόλυ

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή: 11π.μ. – 7μ.μ.

                            Σάββατο: 11π.μ. – 6μ.μ.

                            Κυριακή  – Δευτέρα κλειστά

                           

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Έκθεση
Άννα Κουνάδη, Love everything that lives, 75x42cm, Λάδι σε καμβά
Έκθεση
Μαρία Σταμάτη, Δεν είμαι μαξιλαράκι, 30x30x30cm, Μικτή τεχνική
Ελένη Τσοτσορού, Playful Existence, 100x150cm, Μικτή τεχνική σε καμβά
Έκθεση Λαζάρου
Αριστείδης Χρυσανθόπουλος, Η αγάπη δεν άργησε ούτε μέρα, 50x40cm, Ακουαρέλα


Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button