ΕΛΛΑΔΑ

«Ελλάδα 2021»: Η Γιάννα Αγγελοπούλου παρουσίασε τις δράσεις για τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης

Την πρώτη της συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης η Πρόεδρος της επιτροπής “Ελλάδα 2021“. Τον βασικό κορμό των δράσεων που θα γίνουν για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου.

Στο πάνελ την επιτροπή εκπροσώπησαν η πρόεδρος, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, ο εκτελεστικός γενικός συντονιστής, Μάρτον Σίμιτσεκ και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Κώστας Κοντογιαννης.

Η Γιάννα Αγγελοπούλου εξέφρασε την βούληση της το εγχείρημα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» να ακουμπήσει «την καρδιά και την ψυχή κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα» έτσι ώστε η Ελλάδα «να προκαλέσει το θαυμασμό όλων, όχι μόνο με το μοναδικό ιστορικό της φορτίο, αλλά και με τη σύγχρονη δυναμική της».

“Παρα την πανδημία και τους περιορισμούς, η σημερινή συνέντευξη Τύπου δεν σηματοδοτεί επανεκκίνηση αλλά τη δουλειά που έχουμε κάνει όλο αυτό το διάστημα. Η χώρα μας ξέρει να ξεπερνά της δυσκολίες”, ανέφερε η κ. Αγγελοπούλου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου και ανέλυσε τις τρεις πρώτες δράσεις των εορτασμών.

Στην πρώτη, 200 νέοι άνθρωποι εκατό αγόρια και εκατό κορίτσια σε πεντε ομάδες ακολουθούν διαδρομές στην Ευρώπη που συνδέονται με την επανάσταση. Και όλα αυτά συνδεδεμένα ιστορικά οδοιπορικά θα συνδεθούν με την Ελλάδα του σήμερα.

Οι εφημερίδες της ελληνικής επανάστασης, η αποδελτίωση και το πλούσιο αρχείο που μας προσφέρουν είναι η δεύτερη δράση που ανακοινώθηκε.

Τρίτη δράση είναι «Οι έλληνες έμποροι και η επανάσταση του 1821» η δραστηριότητα από την ύστερη τουρκοκρατία μέχρι τη συμβολή τους στην ίδρυση ελληνικού κράτους.

Όπως τόνισε η κ. Αγγελοπούλου, η συγκεκριμένη δράση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος και υπέβαλε την σχετική πρόταση, απόδειξη, όπως είπε, “ότι η Επιτροπή είναι εδώ για να συνθέσει, να αναδείξει και να προωθήσει ιδέες που μπορούν να συμβάλλουν στον εορτασμό των 200 ετών”.

Και ολοκλήρωσε την πρώτη «φάση» της ομιλίας της σημειώνοντας: «Την πορεία τη διαμορφώνουμε, με σκληρή δουλειά, ενσωματώνοντας τις αλλαγές στις συνθήκες που προκύπτουν διαρκώς. Άλλωστε, κάτι αντίστοιχο δεν έχει επιχειρηθεί ξανά στην πατρίδα μας».

Η κ.Αγγελοπούλου, αφού υπογράμμισε ότι τόσο η λειτουργία όσο και το έργο της Επιτροπής, γίνεται με ίδιους πόρους χωρίς καθόλου χρηματοδότηση από την Πολιτεία, ξεκαθάρισε:

«Η Επιτροπή δεν έχει ρόλο, πρόθεση ή βούληση να ξαναγράψει την Ιστορία ή να προκρίνει μια συγκεκριμένη ερμηνεία της Ελληνικής Επανάστασης και της ιστορίας μας συνολικά. Ούτε γράφουμε, ούτε αναθεωρούμε την ιστορία και αυτό θέλω να είναι απολύτως ξεκάθαρο».

Ακόμη, σχετικά με την κριτική που έχει δεχθεί η Επιτροπή, η κ. Αγγελοπούλου τόνισε τα εξής: «Η όποια κριτική γίνεται στην προσπάθειά μας είναι καλοδεχούμενη και μπορεί να είναι και χρήσιμη. Όταν όμως γίνεται με όρους συγκρουσιακούς, δεν βοηθάει κανέναν και σίγουρα όχι τον σκοπό που υποτίθεται ότι “υπηρετεί”. Πολύ περισσότερο όταν αμφισβητεί τον πατριωτισμό και την εθνική ευαισθησία του οποιουδήποτε. Η Επιτροπή και εγώ προσωπικά θα μείνουμε επικεντρωμένοι στον στόχο μας».

Μάρτων Σίμιτσεκ: Ετοιμάζουμε έκδοση σειράς συλλεκτικών νομισμάτων

Ο εκτελεστικός γενικός συντονιστής Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Μάρτων Σίμιτσεκ, αφού εξήγησε πώς λειτουργεί η Επιτροπή, στη συνέχεια αναφέρθηκε σε πέντε σημαντικούς τομείς για την επιτυχή δράση της Επιτροπής, λέγοντας:

Για το Χορηγικό Πρόγραμμα: «Το Χορηγικό Πρόγραμμα της Επιτροπής είναι μεγάλης σημασίας τόσο για την διασφάλιση της λειτουργίας της όσο και για την υλοποίηση δράσεων που προτείνει ή υποστηρίζει η Επιτροπή, ώστε αυτές να καλύψουν το μεγαλύτερο δυνατό γεωγραφικό εύρος και τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή». Παράλληλα ανακοίνωσε μια καινούργια κατηγορία του «Χορηγού Δράσης», σημειώνοντας ότι «μια εταιρεία ή οργανισμός ή και ιδιώτης μπορεί να χορηγήσει μια ή περισσότερες δράσεις από αυτές που η Επιτροπή θα προκρίνει να υλοποιηθούν και που η υλοποίησή τους απαιτεί μερική ή ολική χρηματοδότησή τους».

Για το Νομισματικό Πρόγραμμα: «Σημαντικό ως πηγή εσόδων για τη χρηματοδότηση προτεινόμενων δράσεων, είναι το πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει η Επιτροπή για έκδοση συλλεκτικών σειρών νομισμάτων με θεματολογία που παραπέμπει σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας μας […] Η δυνατότητα υλοποίησης του Νομισματικού Προγράμματος είναι χορηγία του Χρυσού Χορηγού της Επιτροπής, της Τράπεζας της Ελλάδος και η παραγωγή των νομισμάτων γίνεται από το Εθνικό Νομισματοκοπείο. Προβλέπονται 3 είδη νομισμάτων, κατασκευασμένα από απλό μέταλλο, ασημένια και χρυσά. Τα νομίσματα αυτά θα παραχθούν σε συγκεκριμένο αριθμό με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 ετών και οι μήτρες θα καταστραφούν. Θα αποκτήσουν έτσι μεγάλη συλλεκτική αξία για όσους τα αγοράσουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πρόγραμμα θα κυκλοφορήσει από τον Ιανουάριο του 2021».

Για την Εμπορία Προϊόντων: «Η Επιτροπή δρομολογεί (εντός Ιουνίου) δημόσιο διαγωνισμό για ανακήρυξη αναδόχων για την παραγωγή αναμνηστικών προϊόντων για την επέτειο 2021. Οι διαγωνισμοί θα γίνουν με μεγάλη αυστηρότητα και με διαφανή κριτήρια. Οι κατηγορίες των προϊόντων είναι 4: ένδυση, κόσμημα, πορσελάνινα/κεραμικά είδη, γραφική ύλη και σχολικά είδη».

Για τον Εθελοντισμό: «Οι αιτήσεις Εθελοντών γίνονται μέσω του ιστότοπου της Επιτροπής και έως σήμερα ξεπερνούν τις 730 – ενώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει πάνω από 6.000. Προγραμματίζουμε μια συμμετοχή εθελοντών στοχευμένη σε συγκεκριμένες δράσεις που οργανώνει και θα υλοποιήσει η Επιτροπή, σε όλη την Ελλάδα».

Για τις σχέσεις με την Τοπική Αυτοδιοίκηση: «Η Επιτροπή ανέθεσε εξ αρχής στον πρώην δήμαρχο Καρδίτσας, Θανάση Κανταρτζή και την ομάδα του, το άνοιγμα διαύλου επικοινωνίας με όλους τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους της χώρας. Η εντατική και αποτελεσματική τους εργασία έχει στεφθεί μέχρι σήμερα με μεγάλη επιτυχία, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που ακολουθούν. Στις 10 Μαρτίου 2020, η Επιτροπή υπέγραψε Κείμενο Συναντίληψης & Συνεργασίας με την Κεντρική Ένωση Δήμων της Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Σήμερα, η Επιτροπή έχει συστηματική επικοινωνία και συνεργασία με συνολικά 93 δήμους της χώρας, αναλυτικά: με 51 πρωτεύουσες νομών, δεδομένου ότι στόχος παραμένει η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή: με 13 νησιωτικούς και 15 ηπειρωτικούς δήμους από όλη την Ελλάδα, και με 14 δήμους της Αττικής. Μέχρι σήμερα, στην πλατφόρμα της Επιτροπής, έχουν κατατεθεί συνολικά 92 προτάσεις από 40 οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Η πρόεδρος της Επιτροπής πρόλαβε να πραγματοποιήσει μόνο 1 επίσκεψη και 13 τηλεδιασκέψεις με ισάριθμους δημάρχους ανά την Ελλάδα. Μέσα Ιουνίου ξεκινάει εκ νέου το πρόγραμμα επισκέψεων στους δήμους».

⇒Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook και μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα καλά νέα των ημερών από το πρώτο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!

Tags

Best News

Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close