ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελληνική Αστυνομία: Ο Χρυσοχοΐδης παρουσίασε τη «Λευκή Βίβλο» για την Προστασία του Πολίτη -Τι αλλάζει

Tη «Λευκή Βίβλο» για την Ελληνική Αστυνομία και τη λειτουργία της,  που θα οδηγήσει στην συνολική μεταρρύθμιση της αστυνόμευσης, παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η πανδημία και η κρίση στον Έβρο, αποτέλεσαν τα στοιχεία εκείνα που οδήγησαν στην αναγκαιότητα για τη δημιουργία της «Λευκής Βίβλου».

Τη Νέα Αστυνομία του 21ου αιώνα όπως την οραματίζεται και τη σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χροσοχοίδης και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου.

Ουσιαστικά, η «Λευκή Βίβλος»,  αφορά σε στρατηγικές και αλλαγές σε θέματα ασφάλειας και την υλοποίηση τους, μέσα από σχέδια νόμου και πρακτικά ζητήματα.

Έτσι, η ΕΛ.ΑΣ αλλάζει το πλαίσιο δράσης, δίνει έμφαση στον περιορισμό των κατασταλτικών λειτουργιών, επικεντρώνεται στην ήπια αστυνόμευση, δημιουργείται ομάδα διαλόγου και ενισχύεται ο αστυνομικός της γειτονιάς, οι κινητές μονάδες αστυνόμευσής, πεζές περιπολίες, περιπολίες με ποδήλατα και scooters. Σύμφωνα με τη «Λευκή Βίβλο» η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, είναι οι σημαντικότερες απειλές σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο ενώ τα τρία σημεία που επικεντρώνονται σε επιχειρησιακό επίπεδο, είναι η μείωση υπηρεσιών και διευθύνσεων της ΕΛ.ΑΣ, η επέκταση της ψηφιακής πολιτικής, ενώ θα υπάρξει νέο οργανόγραμμα που θα επικεντρώνεται στην διαχείριση και αξιολόγηση του προσωπικού. Η Λευκή Βίβλος για την Προστασία του Πολίτη είναι η πρόταση για νέο συμβόλαιο μεταξύ πολιτών και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και προδιαγράφει την Αστυνομία του 21ου αιώνα.

Τα χαρακτηριστικά της Νέας Αστυνομίας

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην παρουσίαση: «Για να μπορέσει να υποστηριχθεί η νέα λειτουργία, αλλάζει ριζικά και εκσυγχρονίζεται η φύση και ο χαρακτήρας της Αστυνομίας. Η Αστυνομία του 21ου αιώνα έχει τα παρακάτω εννέα χαρακτηριστικά:

«Πράσινη»: Ενίσχυση των δράσεων ανακύκλωσης, χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αξιοποίηση επαναχρησιμοποιούμενων υλικών, ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων.

«Έξυπνη»: Χρήση νέων τεχνολογιών και καινοτομικών συστημάτων στην επιχειρησιακή της λειτουργία.

«Ψηφιακή»: Περιορισμός των εγγράφων, αξιοποίηση συστημάτων επικοινωνίας και πληροφόρησης, παροχή ψηφιακών υπηρεσιών στους πολίτες.

«Εξωστρεφής»: Επικοινωνία, ενημέρωση των πολιτών, αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, λογοδοσία.

«Αλληλέγγυα & Εθελοντική»: Συμμετοχή στην υλοποίηση δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης και εθελοντισμού.

«Αποτελεσματική»: Ενίσχυση των δράσεων πρόληψης, αξιοποίηση ευέλικτων μονάδων αστυνόμευσης για την ενδυνάμωση της άμεσης ανταπόκρισης στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και της βίας. Υλοποίηση προγραμμάτων εξοπλισμού.

«του Ανθρωπίνου Δυναμικού»: Αξιολόγηση και διαρκής ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικού, ενίσχυση της δια βίου μάθησης και της εκπαίδευσης.

«Προσβάσιμη»: Παρεμβάσεις σε κτήρια, υποστήριξη των πολιτών ΑΜΕΑ, ενίσχυση των δράσεων διαπολιτισμικής αστυνόμευσης και κοινωνικής διαμεσολάβησης.

«Επιτελική και Αποκεντρωμένη»: Επιτελικός σχεδιασμός και λειτουργία σε κεντρικό επίπεδο και ενίσχυση της αποκέντρωσης των δυνάμεων, με τη δημιουργία ισχυρών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων.

Στην εποχή των νέων προκλήσεων, κινδύνων και απειλών ασφάλειας, αλλά και των πολλαπλών κρίσεων που συνδέονται με την εσωτερική ασφάλεια, το αίτημα των πολιτών για προστασία διευρύνεται συνεχώς. Η εσωτερική ασφάλεια επηρεάζεται από τις διεθνείς και τις περιφερειακές εξελίξεις. Οι εγκληματικές και οι τρομοκρατικές ομάδες έχουν ευέλικτη δομή και μεγάλη προσαρμοστικότητα, ενώ αξιοποιούν όλες τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών. Η αποτελεσματική καταπολέμηση του εγκλήματος βασίζεται στην αστυνομική συνεργασία και στην ενεργό συμμετοχή σε ευρωπαϊκές και διεθνείς υπηρεσίες και θεσμούς. Η παραβατικότητα ανηλίκων, η καταπίεση των δικαιωμάτων, η στοχοποίηση της διαφορετικότητας και των ευάλωτων ομάδων αναδεικνύουν την ανάγκη η παροχή ασφάλειας να βασίζεται περισσότερο στην πρόληψη και στη θεσμική συνεργασία. Η πρόληψη των συγκρούσεων, η επίλυση των διαφορών σε τοπικό επίπεδο και η συνεργατική προσέγγιση της ασφάλειας προϋποθέτουν τη συνεννόηση Αστυνομίας και πολιτών. Η ήπια και η κοινοτική αστυνόμευση είναι το σύγχρονο πλαίσιο δράσης που έχει στην καρδιά του τη λειτουργία σε τοπικό επίπεδο και τη συνεργασία με φορείς και πολίτες.

Η διαχείριση της πόλωσης, η αντιμετώπιση του μισαλλόδοξου λόγου, η προστασία του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, αλλά και η διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης και η διασφάλιση της σταθερότητας και της κανονικότητας της κοινωνικοοικονομικής ζωής στις πόλεις, απαιτούν μία Αστυνομία που διαλέγεται, συνεργάζεται και λογοδοτεί. Η Λευκή Βίβλος για την Προστασία του Πολίτη είναι η πρόταση για νέο συμβόλαιο μεταξύ πολιτών και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Προδιαγράφει την Αστυνομία του 21ου αιώνα, η οποία θα διαμορφώσει τη διοίκηση και οργάνωση, την εκπαίδευση και λειτουργία, τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις καθημερινές δράσεις, ώστε να μπορεί να εφαρμόζει το συμβόλαιο, δηλαδή να προστατεύει τους πολίτες και την Πόλη. Επικαιροποίηση Η Λευκή Βίβλος θα επικαιροποιείται σε χρονικό διάστημα έως και πέντε ετών. Η διαδικασία επικαιροποίησης θα ενσωματώνει τις νέες προκλήσεις και απειλές για την ασφάλεια, αλλά και τις γενικότερες συνθήκες σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο που επηρεάζουν την εσωτερική ασφάλεια της Ελλάδας. Σε αντιστοιχία με τη Λευκή Βίβλο, θα επικαιροποιούνται και τα επιχειρησιακά σχέδια και ο προγραμματισμός της Ελληνικής Αστυνομίας».

 

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Ομάδα Best News

Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Σχετικά άρθρα

Back to top button