Ένα σπάνιο πουλί εντοπίστηκε στο απολιθωμένο δάσος της Λέσβου

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου της Λέσβου, κατά τις καταγραφές ορνιθοπανίδας στην περιοχή του απολιθωμένου δάσους εντοπίστηκε πριν λίγες ημέρες, ένα πραγματικά απρόσμενο είδος.

Ονομάζεται σκουφοπετροκλής (από το αγγλικό hooded wheatear) και αποτελεί εξαιρετική παρατήρηση για την ορνιθοπανίδα όχι μόνο της Λέσβου, αλλά συνολικά της Ελλάδας, καθώς πρόκειται για τη δεύτερη μόλις καταγραφή του είδους στη χώρα μας.

Το λατινικό του όνομα είναι oenanthe monacha που σημαίνει: οινάνθη (όνομα πουλιού που έδωσε ο ίδιος ο Αριστοτέλης και σε ελεύθερη μετάφραση θα πει «πουλί των ανθισμένων αμπελιών», δηλαδή πουλί της Άνοιξης) η μοναχός.

Είναι είδος επιδημητικό, δεν μεταναστεύει δηλαδή μένει μόνιμα στις περιοχές όπου εξαπλώνεται. Τα νεαρά άτομα συχνά εντοπίζονται εκτός περιοχής εξάπλωσης και η καταγραφή τής Λέσβου αφορά σε ένα νεαρό αρσενικό. Φέτος την άνοιξη παρατηρείται μια εισροή του είδους, στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, καθώς έχουν καταγραφεί ήδη τρία άτομα στη νότια Τουρκία (από τα συνολικά έξι που έχουν ποτέ καταγραφεί στη χώρα), τρία στην Κύπρο και ένα στον Λίβανο (η πρώτη καταγραφή για τη χώρα).«Η Λέσβος είναι έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερο νησί, καθώς αναπαράγονται εδώ τρία είδη της οικογενείας των πετροκλήδων (στην κεντρική και Βόρεια Ευρώπη μόνο ένα!), και όλα έρχονται την άνοιξη για να φωλιάσουν, ενώ ξεχειμωνιάζουν στην Αφρική», λέει ο διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου, Νίκος Ζούρος,

Πρόκειται για τα είδη:

  • Σταχτοπετροκλής (Oenanthe oenanthe), εξαπλώνεται σε όλη σχεδόν την Ευρώπη,
  • Ασπροκωλίνα (Oenanthe hispanica), εξαπλώνεται μόνο στα παράλια της Μεσογείου Θάλασσας -με αυτό μοιάζει ο Σκουφοπετροκλής, και
  • Αμμοπετροκλής (Oenanthe isabellina), εξαπλώνεται στην Κεντρική Ασία και στην Ελλάδα αναπαράγεται μόνο στη Θράκη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ παρατηρείται στη νότιο Ελλάδα (Κρήτη, Αττική) μόνο καθώς διέρχεται νωρίτερα την άνοιξη».

Οι πετροκλήδες (οινάνθες) αναγνωρίζονται από το άσπρο στη βάση της ουράς τους (που έχει όμως μαύρη ταινία στο τελείωμά της) και θα το δούμε μόνο όταν τα πουλιά πετούν ή το αρσενικό κάνει επίδειξη.

Σχετική φόρμα-αναφορά απεστάλη στην Ελληνική Επιτροπή Σπάνιων Πουλιών, που αξιολογεί τέτοιες παρατηρήσεις.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -