Η αγορά του κακάο συνεχίζει την ανεξέλεγκτη άνοδο, με την τιμή του να έχει ξεπεράσει τα υψηλά επίπεδα των 10.000 δολαρίων ανά τόνο.
Αυτή η ανοδική τάση αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές πολλών προϊόντων, όπως σοκολάτες, παγωτά, μπισκότα, δημητριακά.
Η συνέχιση αυτής της τάσης θέτει πρόκληση για τις εταιρείες που εξαρτώνται από τον κακάο, αναζητώντας λύσεις για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς τους στην αγορά.
Πρόσφατα, οι σοκολατοβιομηχανίες στην Ελλάδα ενημέρωσαν τους βιομηχανικούς τους πελάτες, όπως τις βιομηχανίες παραγωγής μπισκότων και σφολιατοειδών, για την έκδοση ενός νέου, αυξημένου τιμοκαταλόγου. Παρά τις πιέσεις λόγω των αυξημένων τιμών, οι σοκολατοβιομηχανίες πάντως αναμένεται να έχουν αυξημένο τζίρο το επόμενο διάστημα.
Αυτό έχει οδηγήσει σε έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, με τις βιομηχανίες παραγωγής γλυκισμάτων να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για επικαλύψεις και γεμίσεις των προϊόντων.
Η αυξανόμενη τιμή του κακάο έχει αναγκάσει τις βιομηχανίες παραγωγής γλυκισμάτων να αναζητήσουν τρόπους προκειμένου να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά. Ένας από τους τρόπους που εξετάζονται είναι η μείωση της χρήσης κακάο ή ακόμη και η αντικατάστασή του με άλλες πρώτες ύλες.
Μια άλλη προσέγγιση που εξετάζεται είναι να δοθεί έμφαση σε επικαλύψεις και γεμίσεις με λευκή σοκολάτα, η οποία δεν περιέχει κακαόμαζα αλλά βούτυρο του κακάο.
Επιπλέον, η προσθήκη περισσότερων αρωμάτων και σιροπιών μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση για τη βελτίωση της γεύσης των προϊόντων χωρίς τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων κακάο.
Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ποικιλίας και της ποιότητας των προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της αύξησης της τιμής του κακάο στο τελικό προϊόν.
Τέλος, η επιλογή πιο οικονομικών επιλογών, όπως η γκοφρέτα χωρίς επικάλυψη σοκολάτας, μπορεί να αποτελέσει μια αποδοτική στρατηγική για τις βιομηχανίες παραγωγής γλυκισμάτων.
Η χρήση πιο οικονομικών υλικών μπορεί να μειώσει το κόστος παραγωγής και να αυξήσει την αντοχή του προϊόντος σε υψηλές θερμοκρασίες, καθιστώντας το πιο κατάλληλο για την αγορά.
Μέσω αυτής της προσέγγισης, οι εταιρείες παραγωγής γλυκισμάτων επιδιώκουν να διατηρήσουν την ποικιλία των προϊόντων τους και να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις που προκαλούν οι αυξημένες τιμές των πρώτων υλών.
Γράφει η
Δάφνη Γρηγοριάδη
Οικονομική Αναλύτρια