ΑΠΟΨΕΙΣ

Ένας χρόνος κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – Γράφει ο Φώτης Σιούμπουρας

Μετά το «πρώτο κεράκι» προσοχή στις παγίδες

«Ο κ. Μητσοτάκης διανύει την καλύτερη μέχρι τώρα περίοδο της πρωθυπουργίας του. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να δημιουργήσει ψευδή αίσθηση απόλυτης κυριαρχίας, που αποτελεί πάντα μια πολιτική παγίδα»

Του Φώτη Σιούμπουρα

Ασφαλώς και δεν έχει λόγο να μην χαμογελά σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς σβήνει το πρώτο κεράκι στο Μέγαρο Μαξίμου, με την συμπλήρωση ενός χρόνου (7 Ιουλίου) διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ.

Ο ίδιος συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά δημοφιλίας, τα υψηλότερα που είχε ποτέ πρωθυπουργός στον ένα χρόνο της θητείας του.

Η ΝΔ παραμένει ισχυρή, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μια σταθερή διαφορά 20 μονάδων από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι πολίτες, στην πλειοψηφία τους, επικροτούν την πολιτική της κυβέρνησης.

Στα κορυφαία θετικά που κατέγραψε η κυβέρνηση είναι η επιτυχής και αποφασιστική αντιμετώπιση της προσπάθειας «εισβολής» μεταναστών από τον Έβρο με τις «πλάτες» της Άγκυρας και η διαχείριση της πανδημίας.

Στο μέτωπο της οικονομίας, πριν από την πανδημία, τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζονταν ικανοποιητικά και είχε επιστρέψει η αισιοδοξία των πολιτών.

Ήλθαν και οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών με τα ηχητικά ντοκουμέντα Μιωνή και το πόρισμα του FBI για να δημιουργήσουν ένα πολύ θετικό περιβάλλον για την κυβέρνηση.

Βέβαια δεν μπορούσε να λείψουν και τα κάποια λάθη και αστοχίες, τις οποίες όμως αναγνώρισε η κυβέρνηση, προχωρώντας σε διορθωτικές κινήσεις.

Όμως, όπως αναγνωρίζουν και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, έναν χρόνο μετά την εκλογική νίκη της 7ης Ιουλίου, ο «τραχανάς είναι ακόμη απλωμένος». Η επόμενη μέρα στην οικονομία, ο φόβος ανεξέλεγκτης ανεργίας και μιας κρίσης μεγαλύτερης από την προηγούμενη είναι το νούμερο ένα πρόβλημα για το Μέγαρο Μαξίμου. Μαζί, βεβαίως, με τα ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό-προσφυγικό, που μπορούν να δρομολογήσουν επικίνδυνες καταστάσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης, του οποίου το πολιτικό κεφάλαιο έχει αυξηθεί σημαντικά, ιδιαίτερα μετά την επιτυχή αντιμετώπιση των δύο πρωτοφανών κρίσεων του Έβρου και του κορωνοϊού, διανύει την καλύτερη μέχρι τώρα περίοδο της πρωθυπουργίας του. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να δημιουργήσει ψευδή αίσθηση απόλυτης κυριαρχίας, που αποτελεί πάντα μια πολιτική παγίδα. Όπως παγίδα μπορεί να αποτελέσει και ένας εφησυχασμός, τον οποίο πιθανόν να επιδείξει η κυβέρνησή του και ο οποίος είναι δυνατόν να την οδηγήσει σε πλήρη αδράνεια. Φαίνεται όμως πως ο Κυριάκος έχει πλήρη συνείδηση του ότι το θετικό momentum δεν μπορεί και δεν θα κρατήσει για πάντα. Γι αυτό και αντί για πανηγυρισμούς στην επέτειο έχει σημάνει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα το πρωθυπουργικό γραφείο έχει ήδη αποστείλει μηνύματα προς βασικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου τονίζοντας ότι εφεξής προμετωπίδα της κυβερνητικής προσπάθειας θα είναι η ενίσχυση της οικονομίας και η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Με άλλα λόγια ο κ.Μητσοτάκης απαιτεί δουλειά και όχι επανάπαυση. Ιδιαίτερα δε απαιτεί προσήλωση στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που έχει προκαλέσει ο κορονοιός.

Ο πρωθυπουργός ξέρει βέβαια πολύ καλά πως το επόμενο διάστημα, μπαίνοντας στον δεύτερο χρόνο της κυβερνητικής του θητείας, δεν θα είναι εύκολο σε όλα τα επίπεδα και πιθανότατα να χρειαστεί ευρύτερες συναινέσεις στα μεγάλα μέτωπα, με πρώτο αυτό της Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό έχει δώσει ήδη εντολές στους συνεργάτες του ώστε η κυβέρνηση να μείνει όσο μπορεί εκτός της σκληρής πολιτικής κόντρας με τον ΣΥΡΙΖΑ για ζητήματα, όπως αυτό της Novartis. (Οι εντολές πάντως αυτές έδειξε να μην εισακούστηκαν και πολύ). Ο ίδιος επέλεξε όμως να μην τοποθετηθεί προσωπικά για το θέμα Παππά και να μην «υποκύψει» στην πρόκληση Τσίπρα με το «τολμήστε να με παραπέμψετε», αποφεύγοντας να μπει στο κάδρο της ακραίας πόλωσης.

Εξάλλου το ήπιο πολιτικό κλίμα ήταν και είναι πάντα στις βασικές επιδιώξεις του πρωθυπουργού. Γι αυτό και θα επιδιώξει να το κρατήσει σταθερό μπαίνοντας στον δεύτερο χρόνο της κυβερνητικής του θητείας.

Φώτης Σιούμπουρας

Δημοσιογράφος

Διευθυντής – Σύμβουλος Έκδοσης – Εκδότης

Φώτης Σιούμπουρας

Περισσότερα άρθρα του Φώτη Σιούμπουρα ΕΔΩ


Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα

Το BestNews.gr σε συνεργασία με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό Σκοπός Ζωής και τη Ξανθή Γκούβρα Παπαδημητρίου, επ’ ευκαιρία του ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ BAZAAR τους που είναι σε εξέλιξη, σας κάνουμε δώρο ένα Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Ομάδα Best News

Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Σχετικά άρθρα

Back to top button