Επίδομα των 800 ευρώ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις από τους εργοδότες

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Ξεκίνησε η υποβολή των ειδικών ψηφιακών υπεύθυνων δηλώσεων από τους εργοδότες στο σύστημα «Εργάνη» προκειμένου να λάβουν πάνω από 1 εκατ. εργαζόμενοι το επίδομα των 800 ευρώ.

Οι ψηφιακές υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών θα μπορούν να υποβάλλονται για μια εβδομάδα έως την επόμενη Τρίτη 31 Μαρτίου. Στην συνέχεια μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες που πλήττονται αλλά και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση το πρώτο 20ήμερο του Μαρτίου -εξαιτίας των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό– μπορούν σε άλλη ειδική πλατφόρμα να δηλώσουν τα στοιχεία τους και το ΙΒΑΝ για να λάβουν το επίδομα το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.

Ειδικότερα, η αίτηση υπαγωγής στο επίδομα των 800 ευρώ θα πρέπει να υποβληθεί στις ειδικές πλατφόρμες έως τις 31/3/2020. Καταρχήν οι εργοδότες θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ», με την οποία θα δηλώνουν ότι προχωρούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας για αυτό τον αριθμό των υπαλλήλων. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών θα αντληθούν αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ». Στη συνέχεια και οι εργαζόμενοι θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εργασίας. Θα δηλώνουν τα προσωπικά στοιχεία τους, τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης. Επισημαίνεται ότι θα τηρηθεί η προστασία προσωπικών δεδομένων.

Κάντε κλικ εδώ

Αν ο εργοδότης δεν υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στην ειδική πλατφόρμα, θα εξαιρείται από τα ευνοϊκά μέτρα αναστολής των υποχρεώσεων πληρωμής.

Το επίδομα των 800 ευρώ, συνολικού κόστους 2 δισ. ευρώ θα χορηγηθεί:

1. Σε περίπου 500.000 μισθωτούς των επιχειρήσεων που έκλεισαν με εντολή του κράτους

2. Σε περίπου 1 εκ. μισθωτούς επιχειρήσεων που λειτουργούν με μείωση τζίρου και θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης. Η αναστολή μπορεί να διαρκέσει έως τις 30/4 με δυνατότητα παράτασης ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου.

3. Σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που πλήττονται

4. Οι πολλαπλώς απασχολούμενοι εργαζόμενοι θα λάβουν μία φορά την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

5. Το επίδομα θα το λάβουν τόσο οι πλήρως απασχολούμενοι, όσο και οι απασχολούμενοι με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

6. Το επίδομα επίσης θα λάβουν οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και 18 Μαρτίου

7. Παρατείνεται για ένα επιπλέον δίμηνο η επιδότηση ανεργίας για άλλους 120.000 ανέργους η επιδότηση των οποίων έληξε ή λήγει το πρώτο 3μηνο του 2020, δηλαδή από 1/1 έως και 31/3. Συνεπώς και αυτοί θα λάβουν 800 ευρώ. Η εξυπηρέτηση του κοινού στον ΟΑΕΔ με φυσική παρουσία είναι δυνατή μόνο με προγραμματισμένο ραντεβού που ορίζεται μέσω της διεύθυνσης www.oaed.gr/menoumespiti. Όλοι όσοι θα υποβάλουν αίτηση για επίδομα ανεργίας έως την Παρασκευή 3 Απριλίου, η επιδότησή τους θα ξεκινάει αναδρομικά από την 7η ημέρα μετά την ημερομηνία απόλυσής τους, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της αίτησης.

8. Το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές των εν λόγω εργαζομένων υπολογιζόμενες στο ύψος των αποδοχών των εργαζόμενων.

Για τους εργαζόμενους αυτούς προβλέπεται:
-Αποζημίωση 800 ευρώ, που είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.
-Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και των δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών.
-Πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών τους οφειλών, επί του ονομαστικού τους μισθού, για 45 ημέρες.
-Παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ και των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών εφόσον καταβληθούν εμπρόθεσμα
-Αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων προς τις τράπεζες για τους συνεπείς δανειολήπτες.
-Καταβολή του 60% του μισθώματος της οικίας τους από την στιγμή που αυτή είναι α’ κατοικία.
-Διασφάλιση της καταβολής του Δώρου Πάσχα για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
-Απαγόρευση των απολύσεων και τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Ποια μέτρα λαμβάνονται για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοπασχολούμενους;

-Στις περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων (που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους και είναι στους ΚΑΔ) προβλέπονται:
(α) Για τους επαγγελματίες και εργοδότες, επιπρόσθετα, αποζημίωση 800 ευρώ.
(β) Για τους εργαζόμενους αυτών ισχύει ότι και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που είναι σε ΚΑΔ.
-Στις ειδικές περιπτώσεις επιστημονικών κλάδων (οικονομολόγοι και λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές), προβλέπονται:
(α) Για τους επαγγελματίες και εργοδότες προβλέπεται  ό,τι και για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σημαντικά, αλλά και πρόσθετη παροχή ειδικών επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης και στήριξης για την προσαρμογή στα νέα ψηφιακά δεδομένα, ώστε να επεκταθεί η εξ αποστάσεως επαγγελματική δραστηριότητα.
(β) Για τους εργαζόμενους αυτών ισχύει ότι και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που είναι σε ΚΑΔ.
-Αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, περιόδου απασχόλησης μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020. Η εξόφλησή των εισφορών των παραπάνω μηνών θα γίνει τμηματικά σε 4 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου του 2020.
-Αναστολή της καταβολής των δόσεων των ενεργών ρυθμίσεων των οποίων η υποχρέωση καταβολής λήγει εντός της περιόδου Μαρτίου 2020 έως και 31 Μαΐου του 2020. Οι οφειλές αυτές και οι ρυθμίσεις παγώνουν και θα αρχίσουν να εξοφλούνται από την 1η Ιουνίου 2020.
-Μείωση κατά 25% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 εφόσον εξοφληθούν στη προβλεπόμενη ημερομηνία.

Ποια μέτρα λαμβάνονται για τους ανέργους;

-Παράταση της τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους για 2 μήνες σε όσους το δικαίωμα επιδότηση έληξε ή θα λήξει το πρώτο τρίμηνο του 2020.
-Αποζημίωση ύψους 800 ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει οικιοθελώς ή έχουν απολυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020 εφόσον δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

Ποια μέτρα λαμβάνονται για τις επιχειρήσεις

Στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που πλήττονται, είτε γιατί το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους είτε γιατί βρίσκονται στην επικαιροποιημένη λίστα των ΚΑΔ, προβλέπονται:
-Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών.
-Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων ασφαλιστικών οφειλών. Συγκεκριμένα:
α)Παράταση προθεσμίας καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 οι οποίες δύναται να καταβληθούν έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020 αντίστοιχα.
β)Τρίμηνη παράταση της προθεσμίας καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμισμένων εργοδοτών-επιχειρήσεων οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020 καθώς και όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης.
-Παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών Δ.Ο.Υ., των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών (εκτός Φ.Π.Α.) σε περίπτωση που δεν γίνει αξιοποίηση της αναστολής και καταβληθούν στα, αρχικώς, προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια.
-Αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων προς τις τράπεζες για τις συνεπείς επιχειρήσεις.
-Καταβολή του 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου στις επιχειρήσεις που το Κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους.
-Δυνατότητα καταβολής του Δώρου Πάσχα μέχρι το Καλοκαίρι (για τις επιχειρήσεις που δεν πλήττονται Αντίθετα ισχύει η υποχρέωση καταβολής του στις προθεσμίες που ισχύουν.
-Συμμετοχή στο χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής από το Κράτος προς τις επιχειρήσεις, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος.
-Συμμετοχή σε ειδικά χρηματοδοτικά σχήματα επιδότησης επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, εγγυήσεων για χορήγηση δανείων, επιχειρηματικών και επενδυτικών δανείων με επιδότηση επιτοκίου.
-Δυνατότητα αναστολής της σύμβασης εργασίας για όσες επιχειρήσεις περιλαμβάνονται στην λίστα των ενισχύσεων (ΚΑΔ).

Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι;για την χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού και μείωσης των ενοικίων για επαγγελματική στέγη και κύρια κατοικία;

Οι εργαζόμενοι που δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ και μείωση μισθώματος κύριας κατοικίας θα πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους σε ηλεκτρονικά έντυπα στην ειδική πλατφόρμα (supportemployees.yeka.gr) που  βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου. Από την πλευρά τους οι εργοδότες πρέπει  να δηλώσουν τους εργαζόμενους που δικαιούνται την αποζημίωση στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη», ενώ θα συμπληρώσουν σε άλλη ηλεκτρονική φόρμα τα στοιχεία τους στην περίπτωση που είναι δικαιούχοι μείωσης μισθωμάτων επαγγελματικής στέγης. Σημειώνεται ότι οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, καθώς η ψευδής δήλωση για προσωπικό όφελος επισείει ποινές κάθειρξης μέχρι και 10 έτη.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -