ΖΩΑ

Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο είδος βατράχου με όνομα «Led Zeppelin»

Ερευνητές στα ομιχλώδη βουνά των Άνδεων του Ισημερινού ανακάλυψαν ένα νέο είδος χερσαίου βατράχου, που το ονόμασαν Led Zeppelin.

Ο Pristimantis ledzeppelin, γνωστός ως ο βάτραχος της βροχής Led Zeppelin, βρέθηκε από τους επιστήμονες David Brito-Zapata και Carolina Reyes-Puig στο Cordillera del Cóndor, σε μία περιοχή μεταξύ νοτιοανατολικού Εκουαδόρ και βορειοανατολικού Περού.

Ο μικρός βάτραχος, που έχει χάλκινα- κόκκινα μάτια και δέρμα με κίτρινα, καφέ, μαύρα και πορτοκαλί στίγματα, είναι μέλος του τεράστιου και ταχέως αναπτυσσόμενου γένους Pristimantis. Το γένος περιλαμβάνει 569 είδη, 28 από τα οποία έχουν περιγραφεί μόνο στον Ισημερινό τα τελευταία δύο χρόνια.

Η νέα ανακάλυψη αναφέρεται στο περιοδικό Neotropical Biodiversity και στον ιστότοπο του Εθνικού Ινστιτούτου Βιοποικιλότητας της κυβέρνησης του Εκουαδόρ.

Οι Brito-Zapata και Reyes-Puig δήλωσαν ότι όλα τα δείγματα βρέθηκαν «σε βλάστηση με θάμνους που περιβάλλουν ρέματα μέσα σε πυκνό δάσος», μεταξύ 1,7  και 3 μέτρων πάνω από το νερό.

Τα αρσενικά του είδους φτάνουν σε μήκος περίπου 2,4 εκατοστά, ενώ ένα ενήλικο θηλυκό βρέθηκε να έχει μήκος 3,6 εκατοστά.

«Το όνομα τιμά τους Led Zeppelin και την εξαιρετική μουσική τους», εξηγούν οι επιστήμονες στο περιοδικό. «Οι Led Zeppelin ήταν ένα βρετανικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Λονδίνο το 1968, ένα από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και πρόγονοι τόσο της hard rock όσο και της heavy metal» συνέχισαν.

Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι το είδος αυτού του βάτραχου κινδυνεύει να ποδοπατηθεί, από τον άνθρωπο, καθώς η πλούσια βιοποικιλότητα του οικοτόπου βρίσκεται σε κίνδυνο από την εξέλιξη της γεωργίας, την υλοτομία, την εξόρυξη. Επίσης κινδυνεύει από τις ασθένειες και την κλιματική αλλαγή. Σημειώνουν επίσης ότι το είδος είναι απίθανο να μετακινηθεί αλλού και θα χρειαστεί προστασία.

«Λόγω του υψηλού ενδημισμού του Cordillera del Cóndor, το νέο είδος που περιγράφεται εδώ είναι πιθανό να εντοπιστεί μόνο σε αυτήν την περιορισμένη περιοχή, επομένως είναι σημαντικό να εξεταστούν νέες μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες για μικρές δράσεις διατήρησης σπονδυλωτών», γράφουν οι ερευνητές.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button