ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επιστήμονες εφηύραν εργαλείο που ανιχνεύει τη λεύκανση των κοραλλιών

Επιστήμονες εγκαινίασαν ένα πρωτοποριακό εργαλείο που ανιχνεύει σε σχεδόν πραγματικό χρόνο την λεύκανση των κοραλλιών της γης που απειλούνται σοβαρά από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Όπως υποστηρίζουν οι εμπνευστές του νέου αυτού εργαλείου, η ανάπτυξη του οποίου διήρκησε τέσσερα χρόνια, μπορεί οποιοσδήποτε να ελέγξει αν έχει αρχίσει η διαδικασία λεύκανσης σε υφάλους που βρίσκονται υπό θερμοκρασιακή πίεση.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι που συμβάλλουν στον βιοπορισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο και φιλοξενούν περίπου το ένα τέταρτο όλων των ωκεάνιων ειδών, είναι ένα από τα οικοσυστήματα που απειλείται σοβαρά από την υπερθέρμανση του πλανήτη. 

Σύμφωνα με την αξιολόγηση των Ηνωμένων Εθνών, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι προβλέπεται να συρρικνωθούν μεταξύ 70-90%, ακόμη κι αν η παγκόσμια θερμοκρασία διατηρηθεί στον 1.5 βαθμούς Κελσίου.

Τα μαζικά επεισόδια λεύκανσης που γίνονται ολοένα και συχνότερα, αποδυναμώνουν τα κοράλλια ή, σε ακόμη σοβαρότερες περιπτώσεις, τα σκοτώνουν. Το νέο εργαλείο, που χρηματοδοτήθηκε από τη Vulcan, εταιρεία που ίδρυσε ο συνιδρυτής της Microsoft Πολ Άλεν, μπορεί να ανιχνεύσει την πλήρη έκταση της λεύκανσης σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και να εντοπίσει ποια κοράλλια έχουν επιζήσει.

Αυτή τη στιγμή, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών Και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ) κάνει προβλέψεις για τις πιθανότητες λεύκανσης στους κοραλλιογενείς υφάλους του πλανήτη, με τη χρήση μοντέλων και μετρήσεων της θερμοκρασίας της θαλάσσιας επιφάνειας από δορυφόρους.

Το νέο εργαλείο συλλέγει και συνδυάζει εικόνες έξι ημερών. Καταχωρίζει τις ημερήσιες δορυφορικές φωτογραφίες των υφάλων και, συγκρίνοντας τις χρωματικές αλλαγές των κοραλλιών, ανιχνεύει την λεύκανση προτού αυτή συμβεί. Οι εμπνευστές του πρότζεκτ φιλοδοξούν να χρησιμοποιηθεί το νέο αυτό εργαλείο από κυβερνήσεις και ωκεανολόγους για την προστασία των υφάλων και την έγκαιρη αντιμετώπιση των επεισοδίων λεύκανσης.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button