Επιστήμονες θεράπευσαν ασθενή με διαβήτη χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Ένας ασθενής ο οποίος έπασχε από διαβήτη θεραπεύτηκε, με τη χρήση κυτταρικής θεραπείας από μια ομάδα Κινέζων επιστημόνων και κλινικών γιατρών.

Ο ασθενής, ένας 59χρονος άνδρας που έπασχε από διαβήτη τύπου 2 για 25 χρόνια, αντιμετώπιζε σοβαρές επιπλοκές από τη νόσο. Παρά το μόσχευμα νεφρού που έλαβε το 2017, ο ασθενής είχε χάσει το μεγαλύτερο μέρος της λειτουργίας των νησιδίων του παγκρέατος, τα οποία ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και ήταν αναγκασμένος να κάνει καθημερινά ενέσεις ινσουλίνης.

«Νομίζω ότι η μελέτη αυτή αποτελεί σημαντική πρόοδο στον τομέα της κυτταρικής θεραπείας για τον διαβήτη», δήλωσε ο Τίμοθι Κίφερ, καθηγητής στο Τμήμα Κυτταρικών και Φυσιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας.

Ωστόσο, τόνισε ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες με τη συμμετοχή περισσότερων ασθενών.

Ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία του διαβήτη με βλαστοκύτταρα

Οι ερευνητές διερευνούν τις μεταμοσχεύσεις νησιδίων του παγκρέατος ως μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική θεραπεία, εστιάζοντας κυρίως στη δημιουργία κυττάρων που μοιάζουν με νησίδια, από καλλιέργειες ανθρώπινων βλαστοκυττάρων. Έπειτα από περισσότερο από μια δεκαετία, η κινεζική ομάδα δείχνει να έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Τον Ιούλιο του 2021, οι γιατροί απομόνωσαν τα βλαστοκύτταρα του ασθενούς και τα μετέτρεψαν σε νησίδια στο εργαστήριο. Στη συνέχεια, τα ενέχυσαν πίσω στον οργανισμό του. Μέσα σε 11 εβδομάδες, ο ασθενής δεν χρειαζόταν πλέον ενέσεις ινσουλίνης και μέσα σε ένα χρόνο σταμάτησε να παίρνει και τα φάρμακα για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ο Γιν Χάο, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δήλωσε ότι αυτό το επίτευγμα αποτελεί άλλη μια πρόοδο στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής, η οποία αξιοποιεί τις αναγεννητικές ικανότητες του ίδιου του οργανισμού για τη θεραπεία ασθενειών.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Stem Cell Research & Therapy» νωρίτερα φέτος, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Κίφερ, διερεύνησε μεθόδους για την ενίσχυση της παραγωγής των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη. Τα ευρήματά τους προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για την παραγωγή παγκρεατικών κυττάρων που προέρχονται από ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (hPSC).

Η μελέτη των Κινέζων ερευνητών δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Discovery.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -